Cannelloni con ricotta e spinaciGratinerade pastarullar fyllda med ricotta och spenat

Cannelloni är en riktig klassiker som gärna serveras på söndagar och helgdagar i Italien. För en svensk kan receptet se ut som en vegetarisk variant av lasagne, men det skulle vi aldrig våga säga högt i Italien!!! Du kan göra dem i förväg och gratinera dem i sista minuten. De går faktiskt bra att frysa dem så passa på att göra en extra stor sats så är vardagens matlådor fixade! Det här receptet utgår från färdiga rör av torkad pasta men det går även att använda färska eller förkokta lasagneplattor som rullas.

 

Ingredienser:

  • 250 gr Cannelloni (färdiga rör av torkad pasta)
  • 5 dl passerade tomater
  • 100 gr Parmigiano Reggiano
  • Extra virgin olivolja
  • Salt

 

Béchamelsås:

  • 50 gr vetemjöl
  • 50 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • Salt
  • muskot

 

Fyllning:

  • 250 gr färsk spenat
  • 150 gr ricotta
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • Extra virgin olivolja efter smak
  • 50 gr riven Grana Padano eller Parmigiano Reggiano
  • 1 nypa muskot
  • Salt & svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellan varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.

 

Fyllningen:

Häll oljan i en kastrull, tillsätt vitlöken, låt den bryna en stund för att ge oljan smak och ta sen bort den. Häll i den tvättade spenaten, salta och fräs under lock i cirka 5 minuter tills bladen mjuknat. Ta av kastrullen från värmen och låt spenaten svalna. Hacka den sedan grovt med en kniv, och blanda med ricotta och äggen. Krydda med salt, peppar, muskot och tillsätt till sist den rivna osten. Blanda ingredienserna väl och lägg över blandningen i en spritspåse och lägg den i kylskåpet tills den ska användas.

 

Lägg några skedar bechamel på botten av en ugnsfast form. Spritsa spenatblandningen i cannellonirören och lägg dem på rad i formen. Häll över de passerade tomaterna och resten av béchamelsåsen och strö över riven ost.

 

Tillaga i en förvärmd ugn på 200° i cirka 15 minuter. Slå sedan på grillläget och höj temperaturen till 230° och grädda i ytterligare 5 minuter tills du får en gyllene skorp. Ta ut cannellonin ur ugnen och vänta ett par minuter innan du serverar dem.

 

Cannelloni kan förvaras i kylen i två eller tre dagar och går också bra att frysa in. Om du har använt färsk pasta kan du även frysa dem innan de är tillagade.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Cannelloni con ricotta e spinaciGratinerade pastarullar fyllda med ricotta och spenat

Cannelloni är en riktig klassiker som gärna serveras på söndagar och helgdagar i Italien. För en svensk kan receptet se ut som en vegetarisk variant av lasagne, men det skulle vi aldrig våga säga högt i Italien!!! Du kan göra dem i förväg och gratinera dem i sista minuten. De går faktiskt bra att frysa dem så passa på att göra en extra stor sats så är vardagens matlådor fixade! Det här receptet utgår från färdiga rör av torkad pasta men det går även att använda färska eller förkokta lasagneplattor som rullas.

 

Ingredienser:

  • 250 gr Cannelloni (färdiga rör av torkad pasta)
  • 5 dl passerade tomater
  • 100 gr Parmigiano Reggiano
  • Extra virgin olivolja
  • Salt

 

Béchamelsås:

  • 50 gr vetemjöl
  • 50 gr smör
  • 5 dl mjölk
  • Salt
  • muskot

 

Fyllning:

  • 250 gr färsk spenat
  • 150 gr ricotta
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • Extra virgin olivolja efter smak
  • 50 gr riven Grana Padano eller Parmigiano Reggiano
  • 1 nypa muskot
  • Salt & svartpeppar efter smak
Marco Colicchio

Gör så här:

Béchamelsås:

Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellan varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.

 

Fyllningen:

Häll oljan i en kastrull, tillsätt vitlöken, låt den bryna en stund för att ge oljan smak och ta sen bort den. Häll i den tvättade spenaten, salta och fräs under lock i cirka 5 minuter tills bladen mjuknat. Ta av kastrullen från värmen och låt spenaten svalna. Hacka den sedan grovt med en kniv, och blanda med ricotta och äggen. Krydda med salt, peppar, muskot och tillsätt till sist den rivna osten. Blanda ingredienserna väl och lägg över blandningen i en spritspåse och lägg den i kylskåpet tills den ska användas.

 

Lägg några skedar bechamel på botten av en ugnsfast form. Spritsa spenatblandningen i cannellonirören och lägg dem på rad i formen. Häll över de passerade tomaterna och resten av béchamelsåsen och strö över riven ost.

 

Tillaga i en förvärmd ugn på 200° i cirka 15 minuter. Slå sedan på grillläget och höj temperaturen till 230° och grädda i ytterligare 5 minuter tills du får en gyllene skorp. Ta ut cannellonin ur ugnen och vänta ett par minuter innan du serverar dem.

 

Cannelloni kan förvaras i kylen i två eller tre dagar och går också bra att frysa in. Om du har använt färsk pasta kan du även frysa dem innan de är tillagade.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Tagliatelle con finferli

Tagliatelle con finferli

Kantarellpasta med fläsk, vitt vin, persilja och timjan.

Läs mer

Soppa på oliver

Soppa på oliver

Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka...

Läs mer

Pan-dei-morti

Pan dei morti

I slutet av oktober firar många Halloween, och det har blivit en alltmer populär högtid bland yngre italienare. Läs mer på godaitalien.se.

Läs mer

Carpaccio di manzo con rucola e grana

Carpaccio di manzo con rucola e grana

Tunna skivor oxfilé med parmesan, ruccola, citron och kapris.

Läs mer