Pinsa Romana med päron, gorgonzola och valnötter

Pinsa Romana är en slags pizza bianca från regionen Lazio som ofta serveras al taglio (bakad i stor rektangulär panna, skuren i bitar och köpt över disk). Pinsa betyder utdragen och pizzan har en oval form, men det är inte den enda skillnaden. Degen görs av oraffinerat mjöl av olika sädesslag, surdeg och vatten vilket gör att glutenhalten är cirka 30 % lägre än i en vanlig pizza. I kombination med långa jäsningstiden ger det en mer lättsmält pizza.

 

Ingredienser:

Pinsadeg: (det går även att köpa färdig pinsa)

  • 390 g vatten
  • 20 g jäst
  • 12 g salt
  • 50 g vetemjöl, Manitoba cream eller Vetemjöl special
  • 50 g rismjöl
  • 50 g kikärtsmjöl
  • Olivolja

 

Topping:

  • 1 päron
  • 1 mozzarella
  • 50g gorgonzola
  • Olivolja
  • Oregano
  • Valnötter 

 

Gör så här:

Pinsadeg:

Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda ner salt, vetemjöl, rismjöl och kikärtsmjöl. Rör tills degen blivit jämn. Du ska inte knåda, fina glutentrådar bildas i degen under den långa jäsningen. Täck bunken med plastfolie eller tyg med bivax. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 8 timmar.

Dela degen i 4 bitar och forma till bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa tills du har fått en fin slät degbulle. Smörj en plåt med olivolja och lägg bullarna på den. Smörj även in ytan på degen med olivolja. Täck degen noga med plastfolie och låt kalljäsa i kylskåp ca i 8 timmar.

Tänk på att låta degen ligga i rumstemperatur minst 1 timme innan den bakas ut, då kommer jäsningen igång ordentligt igen.

 

Topping:

Lägg in en pizzasten eller en upp och nervänd plåt i ugnen. Sätt sedan ugnen på ca 300 grader och låt stenen/plåten bli riktigt varm.

 

Riv sönder mozzarellan och lägg på ett hushållspapper, pressa ur överbliven vätska.

Kavla ut pinsadegen till en oval form. Toppa med mozzarella, tunna päronskivor och hackad gorgonzola. Strö över oregano.

 

Grädda i ca 5 minuter.

 

Ta ut pizzan från ugnen. Fördela de hackade valnötskärnorna och ringla över olivolja. Servera och njut.

 

Recept pinsadeg: Zeta

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Pinsa Romana med päron, gorgonzola och valnötter

Pinsa Romana är en slags pizza bianca från regionen Lazio som ofta serveras al taglio (bakad i stor rektangulär panna, skuren i bitar och köpt över disk). Pinsa betyder utdragen och pizzan har en oval form, men det är inte den enda skillnaden. Degen görs av oraffinerat mjöl av olika sädesslag, surdeg och vatten vilket gör att glutenhalten är cirka 30 % lägre än i en vanlig pizza. I kombination med långa jäsningstiden ger det en mer lättsmält pizza.

 

Ingredienser:

Pinsadeg: (det går även att köpa färdig pinsa)

  • 390 g vatten
  • 20 g jäst
  • 12 g salt
  • 50 g vetemjöl, Manitoba cream eller Vetemjöl special
  • 50 g rismjöl
  • 50 g kikärtsmjöl
  • Olivolja

 

Topping:

  • 1 päron
  • 1 mozzarella
  • 50g gorgonzola
  • Olivolja
  • Oregano
  • Valnötter 

Gör så här:

Pinsadeg:

Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda ner salt, vetemjöl, rismjöl och kikärtsmjöl. Rör tills degen blivit jämn. Du ska inte knåda, fina glutentrådar bildas i degen under den långa jäsningen. Täck bunken med plastfolie eller tyg med bivax. Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 8 timmar.

Dela degen i 4 bitar och forma till bullar genom att pressa ner degbiten i mitten och vik över kanterna. Upprepa tills du har fått en fin slät degbulle. Smörj en plåt med olivolja och lägg bullarna på den. Smörj även in ytan på degen med olivolja. Täck degen noga med plastfolie och låt kalljäsa i kylskåp ca i 8 timmar.

Tänk på att låta degen ligga i rumstemperatur minst 1 timme innan den bakas ut, då kommer jäsningen igång ordentligt igen.

 

Topping:

Lägg in en pizzasten eller en upp och nervänd plåt i ugnen. Sätt sedan ugnen på ca 300 grader och låt stenen/plåten bli riktigt varm.

 

Riv sönder mozzarellan och lägg på ett hushållspapper, pressa ur överbliven vätska.

Kavla ut pinsadegen till en oval form. Toppa med mozzarella, tunna päronskivor och hackad gorgonzola. Strö över oregano.

 

Grädda i ca 5 minuter.

 

Ta ut pizzan från ugnen. Fördela de hackade valnötskärnorna och ringla över olivolja. Servera och njut.

 

Recept pinsadeg: Zeta

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer Pizza !

Pizzette di quinoa

Pizzette di quinoa

Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk.

Read More

Sa-lyckas-du-med-napolitansk-pizza-i-din-hemmaugn

Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn

Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är stor skillnad på den och de pizzor som ofta serveras på pizzeriorna runt om i Sverige.
I Neapel har man nämligen förfinat konsten att göra en fluffig deg...

Read More

Din egen pizzasås

Din egen pizzasås

Vill du göra din egen tomatsås till pizzan? Det är mycket lättare än du tror! Bara tre ingredienser; tomater, salt, olivolja och du behöver inte ens sätta på spisen.

Read More

Pizzadeg

Pizzadeg

Gör din egen pizzadeg. Lös upp jästen genom att röra om den i en stor bunke med ljummet vatten.

Read More