Ossobuco di Pollo
Ossobuco som på farmors vis i Montappone

Ingredienser: (6 personer)

  • 12 kycklinglår med ben (frigående kycklingar)
  • olivolja till stekning
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingfond
  • 1 dl mjöl
  • 2 morötter
  • 2 mellanstora lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g torkad karljohansvamp, blötlagda
  • 2 kvistar oregano
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • salt och peppar

 

Gör så här:
Jag har räknat två kycklinglår per person. Sätt ugnen på 200°.

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene på varje sida och lägg i ett stort djupt bleck med skinnsidan uppåt. Häll bort överblivet fett från pannan och häll i det vita vinet och koka ur pannan (deglacera). Låt koka 2–3 minuter och häll vinet över kycklingarna i blecket. Skala och skär löken och moroten i tärningar och ställ åt sidan. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten. Sila och hacka Karljohansvampen.

Nu skall vi liksom mjuka upp – och frigörs alla smaker och aromer i de tärnade grönsakerna. Sautera i teflonpannan på svag värme, salta och peppra. Grönsakerna skall bli glansiga, men inte få färg. Processen tar ca 5 – 10 minuter. Glöm inte att den torkade svampen och vitlöken skall med pannan. Fördela grönsakerna mellan kycklingarna i blecket. Slå på kycklingfonden och lägg i de färska örterna, kvistarna. Täck med ett lock av bakplåtspapper. Baka i ugn 45 – 50 minuter, ta ut från ugnen och ta bort bakplåtspappret. Sätt på ugnens grillelement och fortsätt baka ytterligare ca 10 minuter. Nu skall du ge färg och yta till kycklingarna. Känn på köttet. Det skall vara mört och släppa från benen, men inte lossna helt. Är köttet inte klart? Baka ytterligare några minuter.  Ställ åt sidan för att vila i 15 minuter innan servering. Värm sedan 3–5 minuter i ugnen precis innan uppläggning. Det är viktigt att vätskan kokats samman. Beroende på ugn kan du bland behöva lyfta ur alla kycklingar från blecket som är klara och låta vätskan koka samman i ugnen ytterligare 10 – 20 minuter.

Jag brukar servera med mitt pilaffris från Venedig. Då är lyckan fullkomlig.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Ossobuco di Pollo
Ossobuco som på farmors vis i Montappone

Ingredienser: (6 personer)

  • 12 kycklinglår med ben (frigående kycklingar)
  • olivolja till stekning
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingfond
  • 1 dl mjöl
  • 2 morötter
  • 2 mellanstora lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g torkad karljohansvamp, blötlagda
  • 2 kvistar oregano
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • salt och peppar

Gör så här:
Jag har räknat två kycklinglår per person. Sätt ugnen på 200°.

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene på varje sida och lägg i ett stort djupt bleck med skinnsidan uppåt. Häll bort överblivet fett från pannan och häll i det vita vinet och koka ur pannan (deglacera). Låt koka 2–3 minuter och häll vinet över kycklingarna i blecket. Skala och skär löken och moroten i tärningar och ställ åt sidan. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten. Sila och hacka Karljohansvampen.

Nu skall vi liksom mjuka upp – och frigörs alla smaker och aromer i de tärnade grönsakerna. Sautera i teflonpannan på svag värme, salta och peppra. Grönsakerna skall bli glansiga, men inte få färg. Processen tar ca 5 – 10 minuter. Glöm inte att den torkade svampen och vitlöken skall med pannan. Fördela grönsakerna mellan kycklingarna i blecket. Slå på kycklingfonden och lägg i de färska örterna, kvistarna. Täck med ett lock av bakplåtspapper. Baka i ugn 45 – 50 minuter, ta ut från ugnen och ta bort bakplåtspappret. Sätt på ugnens grillelement och fortsätt baka ytterligare ca 10 minuter. Nu skall du ge färg och yta till kycklingarna. Känn på köttet. Det skall vara mört och släppa från benen, men inte lossna helt. Är köttet inte klart? Baka ytterligare några minuter.  Ställ åt sidan för att vila i 15 minuter innan servering. Värm sedan 3–5 minuter i ugnen precis innan uppläggning. Det är viktigt att vätskan kokats samman. Beroende på ugn kan du bland behöva lyfta ur alla kycklingar från blecket som är klara och låta vätskan koka samman i ugnen ytterligare 10 – 20 minuter.

Jag brukar servera med mitt pilaffris från Venedig. Då är lyckan fullkomlig.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Piccata Nordini

Piccata Nordini

Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka ...

Read More

fattigas kok

De fattigas kök

Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.

Read More

Fettuccine Alfredo

Fettuccine Alfredo

Enkel, krämig och utsökt pastarätt från italien. Detta är Peter Nordins recept på rätten.

Read More

Citronsås

Citronsås med Limoncello

Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Cucina-povera-kåseri-och-fyllda-pastakuddar
Cucina povera, kåseri och fyllda pastakuddar

Cucina poveraI - de fattigas kök - dessa tider kommer du bli förvånad över hur enkelt du skapar stora smaker, med i princip ingen peng ...

Read More

Salsa Ruffino
Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan! 

Read More