Ossobuco di Pollo
Ossobuco som på farmors vis i Montappone

Ingredienser: (6 personer)

  • 12 kycklinglår med ben (frigående kycklingar)
  • olivolja till stekning
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingfond
  • 1 dl mjöl
  • 2 morötter
  • 2 mellanstora lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g torkad karljohansvamp, blötlagda
  • 2 kvistar oregano
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • salt och peppar

 

Gör så här:
Jag har räknat två kycklinglår per person. Sätt ugnen på 200°.

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene på varje sida och lägg i ett stort djupt bleck med skinnsidan uppåt. Häll bort överblivet fett från pannan och häll i det vita vinet och koka ur pannan (deglacera). Låt koka 2–3 minuter och häll vinet över kycklingarna i blecket. Skala och skär löken och moroten i tärningar och ställ åt sidan. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten. Sila och hacka Karljohansvampen.

Nu skall vi liksom mjuka upp – och frigörs alla smaker och aromer i de tärnade grönsakerna. Sautera i teflonpannan på svag värme, salta och peppra. Grönsakerna skall bli glansiga, men inte få färg. Processen tar ca 5 – 10 minuter. Glöm inte att den torkade svampen och vitlöken skall med pannan. Fördela grönsakerna mellan kycklingarna i blecket. Slå på kycklingfonden och lägg i de färska örterna, kvistarna. Täck med ett lock av bakplåtspapper. Baka i ugn 45 – 50 minuter, ta ut från ugnen och ta bort bakplåtspappret. Sätt på ugnens grillelement och fortsätt baka ytterligare ca 10 minuter. Nu skall du ge färg och yta till kycklingarna. Känn på köttet. Det skall vara mört och släppa från benen, men inte lossna helt. Är köttet inte klart? Baka ytterligare några minuter.  Ställ åt sidan för att vila i 15 minuter innan servering. Värm sedan 3–5 minuter i ugnen precis innan uppläggning. Det är viktigt att vätskan kokats samman. Beroende på ugn kan du bland behöva lyfta ur alla kycklingar från blecket som är klara och låta vätskan koka samman i ugnen ytterligare 10 – 20 minuter.

Jag brukar servera med mitt pilaffris från Venedig. Då är lyckan fullkomlig.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Ossobuco di Pollo
Ossobuco som på farmors vis i Montappone

Ingredienser: (6 personer)

  • 12 kycklinglår med ben (frigående kycklingar)
  • olivolja till stekning
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingfond
  • 1 dl mjöl
  • 2 morötter
  • 2 mellanstora lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g torkad karljohansvamp, blötlagda
  • 2 kvistar oregano
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • salt och peppar

Gör så här:
Jag har räknat två kycklinglår per person. Sätt ugnen på 200°.

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene på varje sida och lägg i ett stort djupt bleck med skinnsidan uppåt. Häll bort överblivet fett från pannan och häll i det vita vinet och koka ur pannan (deglacera). Låt koka 2–3 minuter och häll vinet över kycklingarna i blecket. Skala och skär löken och moroten i tärningar och ställ åt sidan. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten. Sila och hacka Karljohansvampen.

Nu skall vi liksom mjuka upp – och frigörs alla smaker och aromer i de tärnade grönsakerna. Sautera i teflonpannan på svag värme, salta och peppra. Grönsakerna skall bli glansiga, men inte få färg. Processen tar ca 5 – 10 minuter. Glöm inte att den torkade svampen och vitlöken skall med pannan. Fördela grönsakerna mellan kycklingarna i blecket. Slå på kycklingfonden och lägg i de färska örterna, kvistarna. Täck med ett lock av bakplåtspapper. Baka i ugn 45 – 50 minuter, ta ut från ugnen och ta bort bakplåtspappret. Sätt på ugnens grillelement och fortsätt baka ytterligare ca 10 minuter. Nu skall du ge färg och yta till kycklingarna. Känn på köttet. Det skall vara mört och släppa från benen, men inte lossna helt. Är köttet inte klart? Baka ytterligare några minuter.  Ställ åt sidan för att vila i 15 minuter innan servering. Värm sedan 3–5 minuter i ugnen precis innan uppläggning. Det är viktigt att vätskan kokats samman. Beroende på ugn kan du bland behöva lyfta ur alla kycklingar från blecket som är klara och låta vätskan koka samman i ugnen ytterligare 10 – 20 minuter.

Jag brukar servera med mitt pilaffris från Venedig. Då är lyckan fullkomlig.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Potatissallad - Peter Nordin

Potatissallad på italienskt vis

En underbar, enkel och lätt potatissallad, som du kan kombinera på olika sätt. Allt du behöver är: 3 stora potatisar, 2 äggulor...

Read More

fattigas kok

De fattigas kök

Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.

Read More

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Read More

Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin

Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin

Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till denna klassiska spaghetti. På slutet fördelas spaghettin i fyra förseglade ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Karamelliserad lök
Karamelliserad lök

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...

Read More

Spaghetti Pangratatto

Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig ...

Read More