Ossobuco di Pollo
Ossobuco som på farmors vis i Montappone

Ingredienser: (6 personer)

  • 12 kycklinglår med ben (frigående kycklingar)
  • olivolja till stekning
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingfond
  • 1 dl mjöl
  • 2 morötter
  • 2 mellanstora lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g torkad karljohansvamp, blötlagda
  • 2 kvistar oregano
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • salt och peppar

 

Gör så här:
Jag har räknat två kycklinglår per person. Sätt ugnen på 200°.

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene på varje sida och lägg i ett stort djupt bleck med skinnsidan uppåt. Häll bort överblivet fett från pannan och häll i det vita vinet och koka ur pannan (deglacera). Låt koka 2–3 minuter och häll vinet över kycklingarna i blecket. Skala och skär löken och moroten i tärningar och ställ åt sidan. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten. Sila och hacka Karljohansvampen.

Nu skall vi liksom mjuka upp – och frigörs alla smaker och aromer i de tärnade grönsakerna. Sautera i teflonpannan på svag värme, salta och peppra. Grönsakerna skall bli glansiga, men inte få färg. Processen tar ca 5 – 10 minuter. Glöm inte att den torkade svampen och vitlöken skall med pannan. Fördela grönsakerna mellan kycklingarna i blecket. Slå på kycklingfonden och lägg i de färska örterna, kvistarna. Täck med ett lock av bakplåtspapper. Baka i ugn 45 – 50 minuter, ta ut från ugnen och ta bort bakplåtspappret. Sätt på ugnens grillelement och fortsätt baka ytterligare ca 10 minuter. Nu skall du ge färg och yta till kycklingarna. Känn på köttet. Det skall vara mört och släppa från benen, men inte lossna helt. Är köttet inte klart? Baka ytterligare några minuter.  Ställ åt sidan för att vila i 15 minuter innan servering. Värm sedan 3–5 minuter i ugnen precis innan uppläggning. Det är viktigt att vätskan kokats samman. Beroende på ugn kan du bland behöva lyfta ur alla kycklingar från blecket som är klara och låta vätskan koka samman i ugnen ytterligare 10 – 20 minuter.

Jag brukar servera med mitt pilaffris från Venedig. Då är lyckan fullkomlig.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Ossobuco di Pollo
Ossobuco som på farmors vis i Montappone

Ingredienser: (6 personer)

  • 12 kycklinglår med ben (frigående kycklingar)
  • olivolja till stekning
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl kycklingfond
  • 1 dl mjöl
  • 2 morötter
  • 2 mellanstora lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 25 g torkad karljohansvamp, blötlagda
  • 2 kvistar oregano
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 kvist timjan
  • salt och peppar

Gör så här:
Jag har räknat två kycklinglår per person. Sätt ugnen på 200°.

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene på varje sida och lägg i ett stort djupt bleck med skinnsidan uppåt. Häll bort överblivet fett från pannan och häll i det vita vinet och koka ur pannan (deglacera). Låt koka 2–3 minuter och häll vinet över kycklingarna i blecket. Skala och skär löken och moroten i tärningar och ställ åt sidan. Skala och dela vitlöksklyftorna på mitten. Sila och hacka Karljohansvampen.

Nu skall vi liksom mjuka upp – och frigörs alla smaker och aromer i de tärnade grönsakerna. Sautera i teflonpannan på svag värme, salta och peppra. Grönsakerna skall bli glansiga, men inte få färg. Processen tar ca 5 – 10 minuter. Glöm inte att den torkade svampen och vitlöken skall med pannan. Fördela grönsakerna mellan kycklingarna i blecket. Slå på kycklingfonden och lägg i de färska örterna, kvistarna. Täck med ett lock av bakplåtspapper. Baka i ugn 45 – 50 minuter, ta ut från ugnen och ta bort bakplåtspappret. Sätt på ugnens grillelement och fortsätt baka ytterligare ca 10 minuter. Nu skall du ge färg och yta till kycklingarna. Känn på köttet. Det skall vara mört och släppa från benen, men inte lossna helt. Är köttet inte klart? Baka ytterligare några minuter.  Ställ åt sidan för att vila i 15 minuter innan servering. Värm sedan 3–5 minuter i ugnen precis innan uppläggning. Det är viktigt att vätskan kokats samman. Beroende på ugn kan du bland behöva lyfta ur alla kycklingar från blecket som är klara och låta vätskan koka samman i ugnen ytterligare 10 – 20 minuter.

Jag brukar servera med mitt pilaffris från Venedig. Då är lyckan fullkomlig.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Torta-di-biscotti-e-cioccolato

Torta di biscotti e cioccolato

En underbar och krämig italiensk tårta av choklad och mascarpone och en botten av biscotti.

Read More

Soppa på linser från Castelluccio

Soppa på linser från Castelluccio

Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Read More

Det okända och fascinerande Marche

Det okända och fascinerande Marche

Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp extra tidigt, innan solen lyfter sina strålar över Sibillinibergens vackra toppar, som fortfarande har spår av snö på vissa ställen.

Read More

Risotto alla Milanese

Risotto alla Milanese

En smakrik risotto med saffran från Milano. Serveras traditionellt med Ossobuco alla Milanese och Gremolata

Read More

Mer av Peter Nordin !

Fettuccine Alfredo
Längtan efter Italien

Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter Italien, då Covid-19 sätter sina klor landets invånare ...

Read More

Salsiccia i ugn

Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.

Read More