Umbrisk kycklingleverpaté

Text: Tomas BacoccoliRecept: Elin Bacoccoli  Häromdagen kom tre jägare i västar och vapen förbi och ringde på grindtelefonen. Här har du, sa de, skrattade och höll fram en genomskinlig påse med fem kilo kött. ”Köttet är analyserat, men tvätta av det i vatten några gånger och frys sen in i nya påsar.” sa en av gubbarna. ”Men vad är det?” undrade jag givetvis. ”Har inte din fru berättat?” skrattade den yngsta i sällskapet åt mig. Nej, tänkte jag, det har hon verkligen inte.   Elin skrattade också när jag kom in i köket. Hon berättade att hon hade avkrävt jägargubbarna köttet då de kommit förbi och förkunnat att de skulle skjuta av lite vildsvin på vår mark. Precis som i Sverige råder här en slags allemansrätt när det gäller allt från djur till sparris och till och med tryffel och Elin tyckte att det inte var mer än rätt att vi också skulle få lite kött.   Typiskt henne.   Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Du som läst min bok ler kanske nu, för du vet varför. Hur som helst, det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och närheten för mig. Men min fru, Elin, tar alltid detta till en annan nivå. Hon är nämligen utrustad med ett lukt- och smaksinne som gör att hon kan dissekera och analysera recept i munnen. Och paradoxalt nog är det därför ofta hon som lär mig om umbriska rätter. Så nu tänkte jag att hon skulle få lära er om något som är både umbriskt och festligt. En förrätt/tillbehör (beroende på hur det serveras) som jag tyckt om sen barnsben.   När Elin tvättat av vildsvinsköttet under rinnande vatten, lagt det i frysen och pratat om framtida grytor som får det att vattnas i munnen på mig, då börjar hon plocka fram ingredienserna till patén. Hon lovar att, det här går fort att göra, Tomas.   Hon börjar med att finhacka grönsakerna, rensa och tvätta levern och delar den i bitar. Sen smälter hon smöret i en järnstekpanna och låter de finhackade grönsakerna fräsa i flera minuter, varefter hon tillsätter levern och olivolja och låter steka i ytterligare några minuter, medan hon ständigt rör om. Nu adderar hon kaprisen, citronsaften och lite salt och peppar.   När det gått drygt 10 minuter sedan vi började häller hon i ett glas torrt, vitt vin och låter det koka in i blandningen. Det tar inte mer än fem minuter och nu stänger Elin av plattan. Det är dags att mixa blandningen till en paté med lagom konsistens. Nu är kycklingleverpatén färdig. Den går både att äta varm eller när den vilat en dag i kylen. Allt du behöver för att njuta av patén är en skiva rostad baguette. Om du vill kan du ha lite persilja på när du serverar.    Ingredienser till Umbrisk kycklingleverpaté:
 • Kycklinglever, 4 st 
 • En liten, skalad morot 
 • En stjälk bladselleri, nedre delen 
 • En schalottenlök 
 • Fyra teskedar kapris 
 • Ett glas vitt, torrt vin 
 • Fyra teskedar citronsaft från färsk citron 
 • Persiljeblad 
 • En klick smör och god olivolja 
 • Flingsalt o peppar 
 Svårare än så är det inte att göra en riktigt god umbrisk kycklingleverpaté. Vad hände med vildsvinet kanske ni undrar? Oroa er inte, det kommer snart ett nytt recept på det temat!  Ha ett fantastiskt 2022, önskar vi från Umbrien  
 Läs mer av Tomas Bacoccoli:Novellon är runt hörnetPasta med salsiccia och peperoncinoLite peperoncino skadar aldrig Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5

Inget betyg än så länge

Umbrisk kycklingleverpaté

Text: Tomas BacoccoliRecept: Elin Bacoccoli  Häromdagen kom tre jägare i västar och vapen förbi och ringde på grindtelefonen. Här har du, sa de, skrattade och höll fram en genomskinlig påse med fem kilo kött. ”Köttet är analyserat, men tvätta av det i vatten några gånger och frys sen in i nya påsar.” sa en av gubbarna. ”Men vad är det?” undrade jag givetvis. ”Har inte din fru berättat?” skrattade den yngsta i sällskapet åt mig. Nej, tänkte jag, det har hon verkligen inte.   Elin skrattade också när jag kom in i köket. Hon berättade att hon hade avkrävt jägargubbarna köttet då de kommit förbi och förkunnat att de skulle skjuta av lite vildsvin på vår mark. Precis som i Sverige råder här en slags allemansrätt när det gäller allt från djur till sparris och till och med tryffel och Elin tyckte att det inte var mer än rätt att vi också skulle få lite kött.   Typiskt henne.   Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Du som läst min bok ler kanske nu, för du vet varför. Hur som helst, det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och närheten för mig. Men min fru, Elin, tar alltid detta till en annan nivå. Hon är nämligen utrustad med ett lukt- och smaksinne som gör att hon kan dissekera och analysera recept i munnen. Och paradoxalt nog är det därför ofta hon som lär mig om umbriska rätter. Så nu tänkte jag att hon skulle få lära er om något som är både umbriskt och festligt. En förrätt/tillbehör (beroende på hur det serveras) som jag tyckt om sen barnsben.   När Elin tvättat av vildsvinsköttet under rinnande vatten, lagt det i frysen och pratat om framtida grytor som får det att vattnas i munnen på mig, då börjar hon plocka fram ingredienserna till patén. Hon lovar att, det här går fort att göra, Tomas.   Hon börjar med att finhacka grönsakerna, rensa och tvätta levern och delar den i bitar. Sen smälter hon smöret i en järnstekpanna och låter de finhackade grönsakerna fräsa i flera minuter, varefter hon tillsätter levern och olivolja och låter steka i ytterligare några minuter, medan hon ständigt rör om. Nu adderar hon kaprisen, citronsaften och lite salt och peppar.   När det gått drygt 10 minuter sedan vi började häller hon i ett glas torrt, vitt vin och låter det koka in i blandningen. Det tar inte mer än fem minuter och nu stänger Elin av plattan. Det är dags att mixa blandningen till en paté med lagom konsistens. Nu är kycklingleverpatén färdig. Den går både att äta varm eller när den vilat en dag i kylen. Allt du behöver för att njuta av patén är en skiva rostad baguette. Om du vill kan du ha lite persilja på när du serverar. 

 

Ingredienser till Umbrisk kycklingleverpaté

 • Kycklinglever, 4 st 
 • En liten, skalad morot 
 • En stjälk bladselleri, nedre delen 
 • En schalottenlök 
 • Fyra teskedar kapris 
 • Ett glas vitt, torrt vin 
 • Fyra teskedar citronsaft från färsk citron 
 • Persiljeblad 
 • En klick smör och god olivolja 
 • Flingsalt o peppar 

 

Svårare än så är det inte att göra en riktigt god umbrisk kycklingleverpaté. Vad hände med vildsvinet kanske ni undrar? Oroa er inte, det kommer snart ett nytt recept på det temat! 

 

Ha ett fantastiskt 2022, önskar vi från Umbrien 

 

Läs mer av Tomas Bacoccoli:

Novellon är runt hörnet

Pasta med salsiccia och peperoncino

Lite peperoncino skadar aldrig

 

Följ oss på:

Facebook

Instagram

Pinterest

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 5

Inget betyg än så länge

Fyra fantastiska recept !

Saffransbiscotti

Saffransbiscotti

Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I…

Läs recept

Bistecca-alla-Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter…

Läs recept

Pizzadeg

Pizzadeg

Gör din egen pizzadeg. Lös upp jästen genom att röra om den…

Läs recept

Smörstekt Gnocchi med parmesan

Smörstekt Gnocchi med parmesan

En italiensk klassiker: Smörstekt Gnocchi med parmesan. En…

Läs recept