Umbrisk kycklingleverpaté

Umbrisk kycklingleverpaté

Text av: Tomas Bacoccoli
Recept av: Elin Bacoccoli

 

Häromdagen kom tre jägare i västar och vapen förbi och ringde på grindtelefonen. Här har du, sa de, skrattade och höll fram en genomskinlig påse med fem kilo kött.

”Köttet är analyserat, men tvätta av det i vatten några gånger och frys sen in i nya påsar.” sa en av gubbarna.

”Men vad är det?” undrade jag givetvis.

”Har inte din fru berättat?” skrattade den yngsta i sällskapet åt mig. Nej, tänkte jag, det har hon verkligen inte.

Elin skrattade också när jag kom in i köket. Hon berättade att hon hade avkrävt jägargubbarna köttet då de kommit förbi och förkunnat att de skulle skjuta av lite vildsvin på vår mark. Precis som i Sverige råder här en slags allemansrätt när det gäller allt från djur till sparris och till och med tryffel och Elin tyckte att det inte var mer än rätt att vi också skulle få lite kött.

Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Du som läst min bok ler kanske nu, för du vet varför. Hur som helst, det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och närheten för mig. Men min fru, Elin, tar alltid detta till en annan nivå. Hon är nämligen utrustad med ett lukt- och smaksinne som gör att hon kan dissekera och analysera recept i munnen. Och paradoxalt nog är det därför ofta hon som lär mig om umbriska rätter. Så nu tänkte jag att hon skulle få lära er om något som är både umbriskt och festligt. En förrätt/tillbehör (beroende på hur det serveras) som jag tyckt om sen barnsben.

När Elin tvättat av vildsvinsköttet under rinnande vatten, lagt det i frysen och pratat om framtida grytor som får det att vattnas i munnen på mig, då börjar hon plocka fram ingredienserna till patén. Hon lovar att, det här går fort att göra, Tomas.

Hon börjar med att finhacka grönsakerna, rensa och tvätta levern och delar den i bitar. Sen smälter hon smöret i en järnstekpanna och låter de finhackade grönsakerna fräsa i flera minuter, varefter hon tillsätter levern och olivolja och låter steka i ytterligare några minuter, medan hon ständigt rör om. Nu adderar hon kaprisen, citronsaften och lite salt och peppar.

När det gått drygt 10 minuter sedan vi började häller hon i ett glas torrt, vitt vin och låter det koka in i blandningen. Det tar inte mer än fem minuter och nu stänger Elin av plattan. Det är dags att mixa blandningen till en paté med lagom konsistens. Nu är kycklingleverpatén färdig. Den går både att äta varm eller när den vilat en dag i kylen. Allt du behöver för att njuta av patén är en skiva rostad baguette. Om du vill kan du ha lite persilja på när du serverar.

Ingredienser till Umbrisk kycklingleverpaté:

  • Kycklinglever, 4 st
  • En liten, skalad morot
  • En stjälk bladselleri, nedre delen
  • En schalottenlök
  • Fyra teskedar kapris
  • Ett glas vitt, torrt vin
  • Fyra teskedar citronsaft från färsk citron
  • Persiljeblad
  • En klick smör och god olivolja
  • Flingsalt o peppar

 

Svårare än så är det inte att göra en riktigt god umbrisk kycklingleverpaté. Vad hände med vildsvinet kanske ni undrar? Oroa er inte, det kommer snart ett nytt recept på det temat!

Ha ett fantastiskt 2022, önskar vi från Umbrien.

 

 

Läs mer av Tomas Bacoccoli:
Novellon är runt hörnet
Pasta med salsiccia och peperoncino
Lite peperoncino skadar aldrig

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Umbrisk kycklingleverpaté

Text av: Tomas Bacoccoli
Recept av: Elin Bacoccoli

 

Häromdagen kom tre jägare i västar och vapen förbi och ringde på grindtelefonen. Här har du, sa de, skrattade och höll fram en genomskinlig påse med fem kilo kött.

”Köttet är analyserat, men tvätta av det i vatten några gånger och frys sen in i nya påsar.” sa en av gubbarna.

”Men vad är det?” undrade jag givetvis.

”Har inte din fru berättat?” skrattade den yngsta i sällskapet åt mig. Nej, tänkte jag, det har hon verkligen inte.

Elin skrattade också när jag kom in i köket. Hon berättade att hon hade avkrävt jägargubbarna köttet då de kommit förbi och förkunnat att de skulle skjuta av lite vildsvin på vår mark. Precis som i Sverige råder här en slags allemansrätt när det gäller allt från djur till sparris och till och med tryffel och Elin tyckte att det inte var mer än rätt att vi också skulle få lite kött.

Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Du som läst min bok ler kanske nu, för du vet varför. Hur som helst, det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och närheten för mig. Men min fru, Elin, tar alltid detta till en annan nivå. Hon är nämligen utrustad med ett lukt- och smaksinne som gör att hon kan dissekera och analysera recept i munnen. Och paradoxalt nog är det därför ofta hon som lär mig om umbriska rätter. Så nu tänkte jag att hon skulle få lära er om något som är både umbriskt och festligt. En förrätt/tillbehör (beroende på hur det serveras) som jag tyckt om sen barnsben.

När Elin tvättat av vildsvinsköttet under rinnande vatten, lagt det i frysen och pratat om framtida grytor som får det att vattnas i munnen på mig, då börjar hon plocka fram ingredienserna till patén. Hon lovar att, det här går fort att göra, Tomas.

Hon börjar med att finhacka grönsakerna, rensa och tvätta levern och delar den i bitar. Sen smälter hon smöret i en järnstekpanna och låter de finhackade grönsakerna fräsa i flera minuter, varefter hon tillsätter levern och olivolja och låter steka i ytterligare några minuter, medan hon ständigt rör om. Nu adderar hon kaprisen, citronsaften och lite salt och peppar.

När det gått drygt 10 minuter sedan vi började häller hon i ett glas torrt, vitt vin och låter det koka in i blandningen. Det tar inte mer än fem minuter och nu stänger Elin av plattan. Det är dags att mixa blandningen till en paté med lagom konsistens. Nu är kycklingleverpatén färdig. Den går både att äta varm eller när den vilat en dag i kylen. Allt du behöver för att njuta av patén är en skiva rostad baguette. Om du vill kan du ha lite persilja på när du serverar.

Ingredienser till Umbrisk kycklingleverpaté:

  • Kycklinglever, 4 st
  • En liten, skalad morot
  • En stjälk bladselleri, nedre delen
  • En schalottenlök
  • Fyra teskedar kapris
  • Ett glas vitt, torrt vin
  • Fyra teskedar citronsaft från färsk citron
  • Persiljeblad
  • En klick smör och god olivolja
  • Flingsalt o peppar

 

Svårare än så är det inte att göra en riktigt god umbrisk kycklingleverpaté. Vad hände med vildsvinet kanske ni undrar? Oroa er inte, det kommer snart ett nytt recept på det temat!

Ha ett fantastiskt 2022, önskar vi från Umbrien.

 

 

Läs mer av Tomas Bacoccoli:
Novellon är runt hörnet
Pasta med salsiccia och peperoncino
Lite peperoncino skadar aldrig

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Soppa på linser från Castelluccio

Soppa på linser från Castelluccio

Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Läs mer

Limoncello Negroni

Limoncello Negroni

Med vodka och limoncello i stället för gin och söt vermouth får drinken en lättare och fräschare twist som framkallar känslan av soldränkta dagar vid Medelhavets strand.

Läs mer

Focaccia Barese

Focaccia Barese

Det finns inte en enda stund på dagen som det inte är rätt att äta focaccia i Bari, eller faktiskt hela Apulien. Redan från tidig morgon...

Läs mer

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Bönsoppa från Toscana. Blötlägg bönorna över natten i 1 liter vatten. Dagen därpå kokar du upp bönorna i samma vatten och låter dem sjuda i ca 1 timme. Tärna pancettan fint och fräs i en soppgryta. Sautera sedan kål och morötter i fettet.

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm