Världspastadagen

Världspastadagen

Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna. Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen. Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:
  • Agnolotti (Piemonte)
  • Trofie (Liguria)
  • Bigoli (Veneto)
  • Tagliatelle (Emilia-Romagna)
  • Pici (Toscana)
  • Bucatini (Lazio)
  • Malloreddus (Sardinia)
  • Pacheri (Campania)
  • Casarecce (Sicilia)
  • Orecchiette (Puglia)
  • Cavatelli (Molise)
 Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss. Våra populäraste pastarecept:Spaghetti alle vongoleSpaghetti alla CarbonaraRagu alla bologneseCacio e Pepe Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Villa Cardea
Aperitivo

Aperitivo kommer från det franska ordet aperitif som...

Read More

Fontana Candida
Frascati

Romarnas ”vardagsvin” skulle vi kunna kalla det här friska…

Read More

Världspastadagen

Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna.

 

Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.

Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen.

 

Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:

  • Agnolotti (Piemonte)
  • Trofie (Liguria)
  • Bigoli (Veneto)
  • Tagliatelle (Emilia-Romagna)
  • Pici (Toscana)
  • Bucatini (Lazio)
  • Malloreddus (Sardinia)
  • Pacheri (Campania)
  • Casarecce (Sicilia)
  • Orecchiette (Puglia)
  • Cavatelli (Molise)

 

Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss.

 

Våra populäraste pastarecept:
Spaghetti alle vongole
Spaghetti alla Carbonara
Ragu alla bolognese
Cacio e Pepe

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Världspastadagen

Sedan 1995 firas Världspastadagen den 25 oktober varje år. Pasta har funnits som livsmedel i cirka 7000 år och kan historiskt spåras till både Kina, Persien och Medelhavsområdet. Det är ingen italiensk ”uppfinning” som man kan tro och det var inte heller Marco Polo som tog med den från Kina trots den väl spridda myten, utan mer troligen araberna.

Pasta började tillverkas hantverksmässigt på Sicilien på 1000-talet och det dröjde ända till 1600-talet innan det blev basmat inom varje samhällsklass i hela Italien.

Italienarna kanske inte var först med pastan, men idag är det såklart något som är starkt förknippat med landet och dess traditionella kök. Det finns faktiskt inget land i världen där man äter så mycket pasta som i Italien, och många äter det gladligen dagligen.

Det finns mer än 400(!) namngivna pastaformer i Italien och många av dem är starkt förknippade med vissa regioner. Här är några kända exempel:

  • Agnolotti (Piemonte)
  • Trofie (Liguria)
  • Bigoli (Veneto)
  • Tagliatelle (Emilia-Romagna)
  • Pici (Toscana)
  • Bucatini (Lazio)
  • Malloreddus (Sardinia)
  • Pacheri (Campania)
  • Casarecce (Sicilia)
  • Orecchiette (Puglia)
  • Cavatelli (Molise)

 

Som om inte det vore nog har vi också alla fantastiska pastasåser och det finns garanterat lika många favoriter som det finns husmödrar! Du hittar många av de goda recepten här på Goda Italien och receptbanken kommer att fyllas på. Vi älskar pasta – och därmed basta! Fira Världspastadagen med oss.

 

Våra populäraste pastarecept:
Spaghetti alle vongole
Spaghetti alla Carbonara
Ragu alla bolognese
Cacio e Pepe

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Lasagna bianca con pesto – Vegetarisk lasagne

En något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk och otroligt god!

Läs mer

Amaretto Sicily

Amaretto Sicily

En enkel sommardrink! Du behöver endast tre ingredienser: amaretto, Villa Cardea Limoncello och citronsaft. Gör så här: ...

Läs mer

Medaglioni di vitello alla Pizzaiola

Medaglioni di vitello alla Pizzaiola

Kalvmedaljonger med oliver och tomat. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och bryn kalvmedaljongerna på båda sidorna. Ta upp ur pannan, krydda med salt och peppar och håll dem varma.

Läs mer

Bruttiboni

Bruttiboni

En traditionell italiensk kaka med krispig maräng och rostade hasselnötter.

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm