Antico Risotto Sabaudo

Antico Risotto SabaudoRisotto med skinka och ost

Antico Ingredienser Risotto Sabaudo: (4 pers)

  • 50 gr smör
  • 1 finhackad medelstor gul lök
  • 50 – 75 gr kokt skinka i tärningar
  • 1 kvist rosmarin
  • 400 gr avorioris
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 1 ¼ liter kycklingbuljong
  • 100 gr fontinaost i kuber (alternativt gruyère el liknande hårdost)
  • 4 msk nyriven parmigiano
  • Ev skivad el riven tryffel

 

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.
Häll på vinet, rör och koka tills det är absorberat. Tillsätt buljongen lite i taget och rör tills allt har kokat in. Efter ungefär 20 minuter ska riset vara krämigt men ”al dente”.

 

Rör i fontina och koka ytterligare 5 minuter. Strö till sist över parmesanosten. Servera varm med ev lite tryffel.

 

Läs också:

Recept på Pan dei morti (kakor)

Penne con crema di zucca e gorgonzola

Foccacia con formaggio al pesox

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Antico Risotto SabaudoRisotto med skinka och ost

Antico Ingredienser Risotto Sabaudo: (4 pers)

  • 50 gr smör
  • 1 finhackad medelstor gul lök
  • 50 – 75 gr kokt skinka i tärningar
  • 1 kvist rosmarin
  • 400 gr avorioris
  • 1 ½ dl vitt vin
  • 1 ¼ liter kycklingbuljong
  • 100 gr fontinaost i kuber (alternativt gruyère el liknande hårdost)
  • 4 msk nyriven parmigiano
  • Ev skivad el riven tryffel

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.
Häll på vinet, rör och koka tills det är absorberat. Tillsätt buljongen lite i taget och rör tills allt har kokat in. Efter ungefär 20 minuter ska riset vara krämigt men ”al dente”.

 

Rör i fontina och koka ytterligare 5 minuter. Strö till sist över parmesanosten. Servera varm med ev lite tryffel.

 

Läs också:

Recept på Pan dei morti (kakor)

Penne con crema di zucca e gorgonzola

Foccacia con formaggio al peso

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Limoncello Tonic

Limoncello Tonic

Limoncello Tonic. En frisk variant på G & T som blir alltmer populär både i Italien och i Sverige. Allt du behöver är ...

Läs mer

Avenotto

Avenotto

Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna rätt. Huvudråvaran är havre, som heter ”avena” på italienska. Jag hittade på ett eget italienskt namn till skapelsen:

Läs mer

Linguine con asparagi e limone

Linguine con asparagi e limone

Denna bittersöta longdrink är enkel att svänga ihop, men hemligheten ligger i detaljerna.

Läs mer

Karamelliserad lök

Karamelliserad lök

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm