Antico Risotto SabaudoRisotto med skinka och ost
Antico Ingredienser Risotto Sabaudo: (4 pers)
- 50 gr smör
- 1 finhackad medelstor gul lök
- 50 – 75 gr kokt skinka i tärningar
- 1 kvist rosmarin
- 400 gr avorioris
- 1 ½ dl vitt vin
- 1 ¼ liter kycklingbuljong
- 100 gr fontinaost i kuber (alternativt gruyère el liknande hårdost)
- 4 msk nyriven parmigiano
- Ev skivad el riven tryffel
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.
Häll på vinet, rör och koka tills det är absorberat. Tillsätt buljongen lite i taget och rör tills allt har kokat in. Efter ungefär 20 minuter ska riset vara krämigt men ”al dente”.
Rör i fontina och koka ytterligare 5 minuter. Strö till sist över parmesanosten. Servera varm med ev lite tryffel.
Läs också:
Recept på Pan dei morti (kakor)
Antico Risotto SabaudoRisotto med skinka och ost
Antico Ingredienser Risotto Sabaudo: (4 pers)
- 50 gr smör
- 1 finhackad medelstor gul lök
- 50 – 75 gr kokt skinka i tärningar
- 1 kvist rosmarin
- 400 gr avorioris
- 1 ½ dl vitt vin
- 1 ¼ liter kycklingbuljong
- 100 gr fontinaost i kuber (alternativt gruyère el liknande hårdost)
- 4 msk nyriven parmigiano
- Ev skivad el riven tryffel
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.
Häll på vinet, rör och koka tills det är absorberat. Tillsätt buljongen lite i taget och rör tills allt har kokat in. Efter ungefär 20 minuter ska riset vara krämigt men ”al dente”.
Rör i fontina och koka ytterligare 5 minuter. Strö till sist över parmesanosten. Servera varm med ev lite tryffel.
Läs också:
Recept på Pan dei morti (kakor)
Fyra fantastiska recept !
Italiensk marängtårta med citron
En söt och syrlig paj med italiensk maräng och citronkräm. Desserten kan med fördel förberedas dagen innan. Receptet på tårtan är ...
Italienskt kryddsmör
Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att ...
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo
Tre drinkrecept på Villa Cardea Aperitivo. Blanda alla ingredienser i ett tumblerglas. Garnera med en apelsinskiva..
Pappardelle e fegatini
Skölj kycklinglevrarna och skär några av dem i bitar; de övriga får vara hela. Fräs dem hastigt i smöret mindre än 1 minut under omrörning så att de blir bruna på utsidan med fortfarande är ljusröda inuti. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.