Recept: Lasagne Bolognese

Färska eller torkade pastaplattor, köttfärssås och béchamel. Föreningen av dessa tre ingredienser ger oss en av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket, lasagne alla bolognese. Det här en söndagsklassiker på middagsbord i hela världen, och en signaturrätt för regionen Emilia-Romagna och staden Bologna i synnerhet!

 

Historien bakom Lasagne Bolognese

Det perfekta receptet har utvecklats under århundraden och med bidrag från många kockar i Bologna. Lasagne omnämndes redan under romartiden. Den grekiska termen "laganon" och den latinska "laganum" var namnen på en kvadratisk eller rektangulär pasta gjord av vetemjöl som fylldes med kött och kokades i ugnen eller över elden. Tomater, ost med mera har kommit till över tid och någon gång under 1800-talet blev rätten den som vi känner idag där pasta och såser varvas i flera lager. I den allra mest autentiska versionen så ska du använda dig av den gröna pastan som fått sin färg från spenat men du kan såklart lika gärna använda de vita.

 

Recept på Lasagne alla Bolognese!

Du behöver som sagt endast några få ingredienser:
- Lasagneplattor, torkade eller färska
- 1 sats ragù alla bolognese
- 1 sats béchamelsås
- Riven parmigiano (parmesanost)

 

Receptet på Ragù alla Bolognese hittar du här:

Ragù alla Bolognese

 

Béchamelsås:
- 100 gr vetemjöl
- 100 gr smör
- 1 liter mjölk
Salt och muskot

 

Gör Lasagnen så här:
Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellen varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.

 

Smörj sedan en ungsform och börja med lite béchamel i botten. Täck med ett lager lasagneplattor, därefter ett lager av köttfärssåsen och ett lager béchamel. Strö över lite riven ost. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna är slut. Det översta lagret ska toppas med béchamel, riven ost och eventuellt några smörklickar. Baka lasagnen enligt anvisningarna på pastaförpackningen. Om du gjort egna färska lasagneplattor får du räkna cirka trettio minuter i 160 °. När ytan är gyllene kan lasagnen tas ut ur ugnen och serveras.

Buon appetito!

 

Källa: Kultursmakarna

Viner

villa puccini chianti

Villa Puccini Chianti Classico

Villa Puccini Chianti Classico Riserva vin. Från de vackra…

Rekommenderat

villa puccini

Villa Puccini Governo

Fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av korinter,…

Rekommenderat

Casalforte Valpolicella Ripasso

Casalforte Valpolicella Ripasso

Casalforte Valpolicella Ripasso. En fullblodsripasso för…

Rekommenderat

bolla le poiane

Bolla le Poiane Amarone

Vinhuset Bolla grundades redan 1883 och är ett av de mest…

Rekommenderat

Fyra fantastiska recept !

Involtini nordini

Involtini Nordini – di vitello

På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar…

Läs recept

INSALATA DI CECI ESTIVE

Insalata di ceci estive

Insalata di ceci estive. En lätt och snabblagad rätt som…

Läs recept

råbiff från piemonte

Råbiff från Piemonte

Råbiff. Den här rätten som också kan kallas carne cruda…

Läs recept

Stufato di cervo

Stufato di cervo

Klappa köttet torrt, några bitar i taget. Strö mjöl på ett…

Läs recept