Recept: Lasagne Bolognese
Färska eller torkade pastaplattor, köttfärssås och béchamel. Föreningen av dessa tre ingredienser ger oss en av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket, lasagne alla bolognese. Det här en söndagsklassiker på middagsbord i hela världen, och en signaturrätt för regionen Emilia-Romagna och staden Bologna i synnerhet! Historien bakom Lasagne BologneseDet perfekta receptet har utvecklats under århundraden och med bidrag från många kockar i Bologna. Lasagne omnämndes redan under romartiden. Den grekiska termen "laganon" och den latinska "laganum" var namnen på en kvadratisk eller rektangulär pasta gjord av vetemjöl som fylldes med kött och kokades i ugnen eller över elden. Tomater, ost med mera har kommit till över tid och någon gång under 1800-talet blev rätten den som vi känner idag där pasta och såser varvas i flera lager. I den allra mest autentiska versionen så ska du använda dig av den gröna pastan som fått sin färg från spenat men du kan såklart lika gärna använda de vita. Recept på Lasagne alla BologneseIngredienser:
Lasagneplattor, torkade eller färska 1 sats ragù alla bolognese 1 sats béchamelsås Riven parmigiano (parmesanost) Ingredienser béchamelsås:
100 g vetemjöl 100 g smör 1 liter mjölk Salt och muskot Gör Lasagnen så här:Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellen varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot. Smörj sedan en ungsform och börja med lite béchamel i botten. Täck med ett lager lasagneplattor, därefter ett lager av köttfärssåsen och ett lager béchamel. Strö över lite riven ost. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna är slut. Det översta lagret ska toppas med béchamel, riven ost och eventuellt några smörklickar. Baka lasagnen enligt anvisningarna på pastaförpackningen. Om du gjort egna färska lasagneplattor får du räkna cirka trettio minuter i 160 °. När ytan är gyllene kan lasagnen tas ut ur ugnen och serveras. Buon appetito! Källa: Kultursmakarna Läs också:Ragù alla BologneseBaka Danubio NapoletanoSpaghetti alle vongole Följ oss på:FacebookInstagramPinterest Sätt betyg på receptet
-
-
-
-
-
Betyg 5 / 5. Antal recensioner 4
Inget betyg än så länge
Sätt betyg på receptet
Betyg 5 / 5. Antal recensioner 4
Inget betyg än så länge
Recept: Lasagne Bolognese
Färska eller torkade pastaplattor, köttfärssås och béchamel. Föreningen av dessa tre ingredienser ger oss en av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket, lasagne alla bolognese. Det här en söndagsklassiker på middagsbord i hela världen, och en signaturrätt för regionen Emilia-Romagna och staden Bologna i synnerhet! Historien bakom Lasagne BologneseDet perfekta receptet har utvecklats under århundraden och med bidrag från många kockar i Bologna. Lasagne omnämndes redan under romartiden. Den grekiska termen "laganon" och den latinska "laganum" var namnen på en kvadratisk eller rektangulär pasta gjord av vetemjöl som fylldes med kött och kokades i ugnen eller över elden. Tomater, ost med mera har kommit till över tid och någon gång under 1800-talet blev rätten den som vi känner idag där pasta och såser varvas i flera lager. I den allra mest autentiska versionen så ska du använda dig av den gröna pastan som fått sin färg från spenat men du kan såklart lika gärna använda de vita.
Recept på Lasagne alla BologneseIngredienser:
Lasagneplattor, torkade eller färska 1 sats ragù alla bolognese 1 sats béchamelsås Riven parmigiano (parmesanost) Ingredienser béchamelsås:
100 g vetemjöl 100 g smör 1 liter mjölk Salt och muskot
Gör Lasagnen så här:Smält smöret i en kastrull på låg värme, tillsätt det siktade mjölet och blanda allt med en visp. Nu har du gjort en s.k. ”roux” på köksfranska. Låt rouxen får lite färg utan att brännas innan du tillsätter mjölken i omgångar under omrörning. Ha inte för bråttom utan låt såsen tjockna mellen varven. Såsens konsistens ska vara så tät så att den täcker baksidan av en sked. Smaka av med salt och muskot.Smörj sedan en ungsform och börja med lite béchamel i botten. Täck med ett lager lasagneplattor, därefter ett lager av köttfärssåsen och ett lager béchamel. Strö över lite riven ost. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna är slut. Det översta lagret ska toppas med béchamel, riven ost och eventuellt några smörklickar. Baka lasagnen enligt anvisningarna på pastaförpackningen. Om du gjort egna färska lasagneplattor får du räkna cirka trettio minuter i 160 °. När ytan är gyllene kan lasagnen tas ut ur ugnen och serveras. Buon appetito! Källa: Kultursmakarna Läs också:Ragù alla BologneseBaka Danubio NapoletanoSpaghetti alle vongole Följ oss på:FacebookInstagramPinterest Sätt betyg på receptet
-
-
-
-
-
Betyg 5 / 5. Antal recensioner 4
Inget betyg än så länge
Sätt betyg på receptet
Betyg 5 / 5. Antal recensioner 4
Inget betyg än så länge
Fyra fantastiska recept !
Polenta e Gorgonzola
Polenta betyder majs på italienska och är ett majsgryn som…
Insalata caprese
Recept,Förrätter / Antipasti,Sallader
Ett praktexempel på det italienska kökets enkla raffinemang…
Crostata con ricotta e limoncello
En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den…
Spaghetti alla puttanesca
Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den…