Pasta alla Zozzona umbraPasta med det gården har att erbjuda
Text och bilder: Tomas Bacoccoli Får jag lov att presentera, La Zozzona. Namnet på denna rätt är kanske inte helt PK, men om det heter så, ja då gör det väl det. Namn på saker här i Italien betyder ofta något. Här är fyra exempel från vår trakt på efternamn, folk jag känner: Gambacorta, Toccaceli, Semprevivo och Gallina. Hade vi varit i Sverige hade dessa familjer hetat Kortben, Nuddahimlen, Alltidlevande och Höna. Så är det med saker och maträtter också. Och ni som har försökt lära er italienska vet hur ofta namn på saker har dubbel mening, som i detta fall, när betydelsen nästan är trippel. En enda vokal eller konsonant fel så kan ordet få en helt ny – och inte sällan snuskig – betydelse.
Hur som helst, Pasta alla Zozzona är en fattigmansrätt egentligen. Eller rättare sagt, det var en rätt som fattiga människor och bönder åt på söndagar. Det var den enkla lyxrätten. Tanken var att man skulle använda allt det som fanns på gården. Grisar och höns fanns nästan alltid, men rätten varierar beroende på var i Italien man är. I Rom-trakten är Pasta alla Zozzona en blandning av Carbonara, Amatriciana och Cacio e Pepe. I Umbrien är Pasta alla Zozzona en blandning av carbonara, amatriciana och norcina. Och det är den jag ska göra nu. Jag använder ingredienserna från en genomsnittlig umbrisk gård. Enkel är ledordet. Inga kryddor. Ingen lök. Och ingen adderad vitlök. Ingredienser: (4-6 personer)
500 g Tortiglioni 200 – 250 g Pancetta eller Guanciale 200 – 250 g Salsiccia 200 g passerade tomater Pastavatten, ett par slevar Parmigiano eller pecorino, riven Två äggulor Gör så här:Jag fräser guanciale och smulad salsiccia i lite olivolja, har i passerad tomat och låter det puttra mellan 10 och 30 minuter, beroende på hur hungrig jag är. När pastavattnet kokats upp och saltats har jag så i tortiglioni. Tortiglioni, som är populär sedan länge också i Sverige, kommer från ordet ”snurra” och syftar på ränderna på pastan, som snurrar runt den lilla cylindern. Denna typ av pasta funkar till allt, men speciellt gifter den sig med såser som är robusta. Exempel är salsiccia, svamp, pancetta, ost, broccoli, eller bara färska tomater. Medan pastan kokar knäcker du ett par ägg och avlägsnar det mesta av äggvitan. Vispa kort äggulan i en skål med en gaffel. Riv också parmesan eller pecorino. Glöm inte att använda dig av pastavattnet när du gör såsen. När du hällt av vattnet låter du pastan umgås en minut med såsen innan du rör i äggulan. Om du har i äggulan när pastan är för varm så har ägget en tendens att bli kornigt och det vill man inte. Då var det klart. Ha på valfri ost i valfri mängd. Och njut.
Så till betydelsen av namnet zozzona. Eller betydelserna. Ja, förutom att det är en maträtt så är zozzona något slags femininum för smutsig, syftandes på en kvinna alltså. Men sen finns också zozzone och zozzona, som är maskulinum och femininum för en person med tveksamma moraliska intentioner, i sängkammaren. Men det beror på hur du säger det. Man kan säga det kärleksfullt till sin fru eller utbrista det argt till någon man inte känner, vilket innebär ytterligare skarpa nyansskillnader. Nåja, man kan gå vilse bland alla dessa små nyanser, låt oss bara konstatera att det hur som helst är en helt förträffligt god rätt.
Läs mer av Tomas Bacoccoli:Novellon är runt hörnetPasta med salsiccia och peperoncino Följ oss på:FacebookInstagramPinterest Sätt betyg på receptet
-
-
-
-
-
Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 10
Inget betyg än så länge
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 10
Inget betyg än så länge
Pasta alla Zozzona umbra - Tomas Bacoccoli
Pasta med det gården har att erbjudaText och bilder: Tomas Bacoccoli Får jag lov att presentera, La Zozzona. Namnet på denna rätt är kanske inte helt PK, men om det heter så, ja då gör det väl det. Namn på saker här i Italien betyder ofta något. Här är fyra exempel från vår trakt på efternamn, folk jag känner: Gambacorta, Toccaceli, Semprevivo och Gallina. Hade vi varit i Sverige hade dessa familjer hetat Kortben, Nuddahimlen, Alltidlevande och Höna. Så är det med saker och maträtter också. Och ni som har försökt lära er italienska vet hur ofta namn på saker har dubbel mening, som i detta fall, när betydelsen nästan är trippel. En enda vokal eller konsonant fel så kan ordet få en helt ny – och inte sällan snuskig – betydelse.
Hur som helst, Pasta alla Zozzona är en fattigmansrätt egentligen. Eller rättare sagt, det var en rätt som fattiga människor och bönder åt på söndagar. Det var den enkla lyxrätten. Tanken var att man skulle använda allt det som fanns på gården. Grisar och höns fanns nästan alltid, men rätten varierar beroende på var i Italien man är. I Rom-trakten är Pasta alla Zozzona en blandning av Carbonara, Amatriciana och Cacio e Pepe. I Umbrien är Pasta alla Zozzona en blandning av carbonara, amatriciana och norcina. Och det är den jag ska göra nu. Jag använder ingredienserna från en genomsnittlig umbrisk gård. Enkel är ledordet. Inga kryddor. Ingen lök. Och ingen adderad vitlök. Ingredienser: (4-6 personer)
500 g Tortiglioni 200 – 250 g Pancetta eller Guanciale 200 – 250 g Salsiccia 200 g passerade tomater Pastavatten, ett par slevar Parmigiano eller pecorino, riven Två äggulor
Gör så här:Jag fräser guanciale och smulad salsiccia i lite olivolja, har i passerad tomat och låter det puttra mellan 10 och 30 minuter, beroende på hur hungrig jag är. När pastavattnet kokats upp och saltats har jag så i tortiglioni. Tortiglioni, som är populär sedan länge också i Sverige, kommer från ordet ”snurra” och syftar på ränderna på pastan, som snurrar runt den lilla cylindern. Denna typ av pasta funkar till allt, men speciellt gifter den sig med såser som är robusta. Exempel är salsiccia, svamp, pancetta, ost, broccoli, eller bara färska tomater. Medan pastan kokar knäcker du ett par ägg och avlägsnar det mesta av äggvitan. Vispa kort äggulan i en skål med en gaffel. Riv också parmesan eller pecorino. Glöm inte att använda dig av pastavattnet när du gör såsen. När du hällt av vattnet låter du pastan umgås en minut med såsen innan du rör i äggulan. Om du har i äggulan när pastan är för varm så har ägget en tendens att bli kornigt och det vill man inte. Då var det klart. Ha på valfri ost i valfri mängd. Och njut.
Så till betydelsen av namnet zozzona. Eller betydelserna. Ja, förutom att det är en maträtt så är zozzona något slags femininum för smutsig, syftandes på en kvinna alltså. Men sen finns också zozzone och zozzona, som är maskulinum och femininum för en person med tveksamma moraliska intentioner, i sängkammaren. Men det beror på hur du säger det. Man kan säga det kärleksfullt till sin fru eller utbrista det argt till någon man inte känner, vilket innebär ytterligare skarpa nyansskillnader. Nåja, man kan gå vilse bland alla dessa små nyanser, låt oss bara konstatera att det hur som helst är en helt förträffligt god rätt.
Läs mer av Tomas Bacoccoli:Novellon är runt hörnetPasta med salsiccia och peperoncino Följ oss på:FacebookInstagramPinterest Sätt betyg på receptet
-
-
-
-
-
Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 10
Inget betyg än så länge
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 10
Inget betyg än så länge
Fyra fantastiska recept !
Ossobuco alla Milanese
Ett smakrikt italienskt långkok från Milano. Rätten servars…
Lombata di vitello
Lägg köttskivorna mellan 2 ark plastfolie och platta till…
Crostini di polenta con funghi
Grillad polenta med svamp. Börja med polentan. Koka upp…