Vi gillar: Taleggio

Taleggio är en halvmjuk kittost från Val Taleggio-dalen några mil norr om Bergamo i regionen Lombardiet. Det är en ost med anor tillbaka till antiken, och är därmed en av de allra äldsta mjuka ostarna vi känner till. Redan den gamle tänkaren Cicero nämner osten i sina texter, och det sägs att självaste Casanova tog taleggio innan sina erövringar på grund av dess rykte som ett subtilt afrodisiakum! Taleggio görs på komjölk och tillverkas varje höst och vinter för att sedan lagras mellan 6–10 veckor. Osten tvättas en gång i veckan med saltvatten vilket ger den sitt tunna skal med sin karaktäristiska färg som går i skalan orange till grårosa. Idag görs taleggio av både pastöriserad och opastöriserad mjölk, både på mindre gårdar och på större fabriker. På en äkta taleggio ska det finnas en speciell märkning inpressad i ostens övre kant. Denna består av fyra cirklar med ett särskilt märke i mitten på en av cirklarna. Osten har en ganska kraftig doft men upplevs mildare i smaken. Aromerna går mot det gräsiga och jordiga hållet med toner som påminner om svamp. Med sin höga fetthalt har den en mjuk och krämig konsistens. Taleggio är god att äta som den är som avslutning på en måltid, och trivs bra med söta tillbehör som färsk frukt, honung eller marmelad som kontrast till ostens sälta och höga fetthalt. Den är även god att ha i sallader eller på en bruschetta med tomater och örter. Tack vare sina fina smältegenskaper är den också väldigt god till risotto, pasta eller polenta, gärna ackompanjerad av ett gott glas rödvin. En god risotto med Taleggio: Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Vi gillar: Taleggio

Taleggio är en halvmjuk kittost från Val Taleggio-dalen några mil norr om Bergamo i regionen Lombardiet. Det är en ost med anor tillbaka till antiken, och är därmed en av de allra äldsta mjuka ostarna vi känner till. Redan den gamle tänkaren Cicero nämner osten i sina texter, och det sägs att självaste Casanova tog taleggio innan sina erövringar på grund av dess rykte som ett subtilt afrodisiakum! Taleggio görs på komjölk och tillverkas varje höst och vinter för att sedan lagras mellan 6–10 veckor. Osten tvättas en gång i veckan med saltvatten vilket ger den sitt tunna skal med sin karaktäristiska färg som går i skalan orange till grårosa. Idag görs taleggio av både pastöriserad och opastöriserad mjölk, både på mindre gårdar och på större fabriker. På en äkta taleggio ska det finnas en speciell märkning inpressad i ostens övre kant. Denna består av fyra cirklar med ett särskilt märke i mitten på en av cirklarna. 

 Osten har en ganska kraftig doft men upplevs mildare i smaken. Aromerna går mot det gräsiga och jordiga hållet med toner som påminner om svamp. Med sin höga fetthalt har den en mjuk och krämig konsistens. Taleggio är god att äta som den är som avslutning på en måltid, och trivs bra med söta tillbehör som färsk frukt, honung eller marmelad som kontrast till ostens sälta och höga fetthalt. Den är även god att ha i sallader eller på en bruschetta med tomater och örter. Tack vare sina fina smältegenskaper är den också väldigt god till risotto, pasta eller polenta, gärna ackompanjerad av ett gott glas rödvin. En god risotto med Taleggio: Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Fyra fantastiska recept !

Lasagne-alla-Bolognese

Lasagne alla Bolognese

En av de mest kända och älskade rätterna från det italienska köket. Krämig, kryddig och otroligt god...

Läs mer

Spaghetti pomodori e mandorle

Spaghetti pomodori e mandorle

En enkel tallrik med rykande spaghetti med tomatsås är en skenbart enkel maträtt, men serverad i rätt tid och i rätt sällskap kan den ...

Läs mer

Tiramisù-klassisk-italiensk

Tiramisù – klassisk italiensk

Tiramisù är en klassiker inom den italienska kokkonsten, men den berömda desserten har faktiskt inte mer än knappt 50 år på nacken. Tiramisùn kom till världen, då en liten pojke blev sjuk och inte ville äta, inte ens den söta desserten zabaglione

Läs mer

Risotto con arragosta e zafferano

Risotto con arragosta e zafferano

Lossa hummerklorna och knäck skalen med baksidan av en kniv och lägg dem åt sidan. Ta ur köttet från stjärten, rensa bort tarmen och skär den i bitar.

Läs mer