Bistecca alla FiorentinaRecept av: Peter Nordin
Ingredienser:
1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg salt och peppar rosmarin 3 msk extra virgin olivolja 2 msk smör 2 citroner delade på mitten
Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter. Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta. Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor. Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna - typ fond - över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina. 
Bistecca alla Fiorentina Recept av: Peter Nordin
Ingredienser:
1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg salt och peppar rosmarin 3 msk extra virgin olivolja 2 msk smör 2 citroner delade på mitten
Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.
Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta. Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor. Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna - typ fond - över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina. 
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 40
Inget betyg än så länge
Mer av Peter Nordin !
En glädjefylld tradition
Vi Gillar,Drinkar,Peter Nordin
Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande…
Det okända och fascinerande Marche
Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp…
Lär dig laga Involtini nordini!
På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar…
Italienskt kryddsmör
Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills…