Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser:

  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten

 

slaktaren

 

Gör så här:

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.

Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.

Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.

Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.

Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Bistecca-alla-Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser:

  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten

 

slaktaren

Gör så här:
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter.

Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta.

Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft.

Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor.

Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna – typ fond – över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Bistecca-alla-Fiorentina

Mer av Peter Nordin !

Matlängtan

Vi lagar de enklaste rätterna, för att fokusera på smaken. Vi håller fast vid denna princip under hela matlagningen och skapandeprocessen. Vi har under 35 år rest, studerat och förkovrat oss för att utveckla våra tekniker och lära oss hur man pressar ut så mycket smak som möjligt ur en råvara...

Read More

Kycklingen, kocken, och hallon från himlen

Jag tänker ofta på den stora skillnaden av liv vi hade i Stockholm med 300 anställda, många krogar och ett klassiskt ”Stureplansliv” – till ...

Read More

Lyxig kladdkaka på italienska

Här får ni ett underbart recept på en njutningsfull italiensk chokladtårta, från vår kulle i Marche. Kladdkaka känner alla svenskar till ...

Read More

Ravioli med ricotta lök och salvia

Ravioli med ricotta lök och salvia

Små pastakuddar fyllda med lök och ricotta slungade i salvia från trädgården med varmt smör och nyriven parmesan...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Vackra hösten i Marche
Vackra hösten i Marche

När hösten är här på Ruffino - på allvar - ger naturen av sina frukter både i sol och regn. Ett säkert hösttecken är den vita tryffeln.

Read More

Hasselbackspotatis på italienska
Hasselbackspotatis på italienska

Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°...

Read More

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm