Bistecca alla FiorentinaRecept av: Peter Nordin

Ingredienser:
  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten
 slaktaren Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter. Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta. Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor. Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna - typ fond - över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina. Bistecca-alla-Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina Recept av: Peter Nordin

Ingredienser:
  • 1 stor oxkotlett – som fått möras minst 4 – 6 veckor, om 1 ½ kg
  • salt och peppar
  • rosmarin
  • 3 msk extra virgin olivolja
  • 2 msk smör
  • 2 citroner delade på mitten
 

Gör så här:Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan grilla direkt från kylskåpet. Det tycker inte jag. Efter snart 40 år som kock ger mitt sätt det absolut bästa resultatet. Jag har testat alla varianter. slaktaren Krydda köttet generöst med salt, peppar och rosmarin på alla sidor. Grilla över glödande vedträ eller träkol. Tänk på att tända grillen i god tid. Det kan ta upp till 60 – 90 minuter innan kolen verkligen är glödande grå. Grillen skall inte vara för het. Utan köttet skall kunna ligga över glöden en längre tid, utan att bli bränd. Lägg köttet på grillen och låt det ligga still 3 – 4 minuter innan du flyttar (roterar) kotletten så du får ett vackert rutmönster som grillyta. Vänd köttet och upprepa proceduren. Beroende på värme kan du säkert behöva grilla ytterligare några minuter. Lyft köttet till en liten metallbricka och gnid in köttets alla sidor med smöret och olivoljan och täck med aluminiumfolie. Låt vila 10 minuter. Under tiden grillar du citronerna, som nu kommer avge en len, fyllig och mjuk saft. Stycka köttet genom att skära längs benet och skiva köttet i vackra skivor. Nu kommer vi till det sista viktiga trixet. På metallbrickan har det samlats köttsafter, vätska från smöret och olivoljan. Pressa litet av en grillad citron över dessa juicer och blanda med en visp. Skeda denna - typ fond - över det skivade köttet och servera direkt. Nu har du lyckats med årets bästa Bistecca alla Fiorentina. Bistecca-alla-Fiorentina

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.8 / 5. Antal recensioner 39

Inget betyg än så länge

Mer av Peter Nordin !

Spaghetti-alle-Vongole

Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den…

Läs recept

Agnello cacio e ova

Agnello Cacio e ova

”Agnello Cacio e ova” är en maträtt från Abruzzerna, där…

Läs recept

Salsiccia i ugn

Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i…

Läs recept

Ett litet kåseri dagarna efter påsk

Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin,…

Läs recept