Ciabatta med surdeg

Ciabatta är ett gott långjäst italienskt bröd som passar både som ”macka” med gott pålägg eller rostad som en bruschetta till förrätt. Brödet, som är italienarnas svar på baguette, skapades så sent som 1982 av två bagare i staden Polesine i närheten av Verona i nordöstra Italien. Ciabatta betyder ”toffel” och inspirerades av den långsträckta formen. Brödet blev snabbt känt i Italien och spreds till andra delar av världen.

Det här receptet är extra gott eftersom det bygger på surdeg. Den kan du naturligtvis ”odla” själv, men går numera att köpa färdig i välsorterade matbutiker.

 

Ingredienser till Ciabatta med surdeg:

  • 25 gr (1/2 pkt) färsk jäst för matbröd
  • 75 gr surdeg
  • 3 dl vatten, ca 30°C
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2,5 dl durumvete
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt

 

Gör så här:

Lös jästen i vattnet och blanda alla ingredienser utom saltet. Om du knådar degen i maskin kör du först 2 minuter långsamt och sedan 7 min snabbt. Först därefter tillsätter du saltet och blandar vidare i ca 4 – 5 min snabbt. Om du knådar för hand får du räkna med dubbla tiden. Degen ska vara trådig och fortfarande kladdig när den är färdigblandad. Skrapa ner degen i en oljad plastbunke. Täck den med en kökshandduk och låt stå i rumstemperatur i en timme.

 

Sedan ska degen vikas, vilket kan vara lite kladdigt. Ta ena kanten och vik in till mitten och sedan andra kanten och vik över till andra kanten. Försök att vända på hela degen och låt den jäsa i ytterligare 1 timme.

 

Vänd försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en rektangulär form. Dela degen i två delar på längden och lyft försiktigt över dem på en plåt med bakplåtspapper. Alternativt kan du dela upp degen i mindre portionsbröd. Sikta lite durumvete över bröden och låt jäsa ca 40 min under en kökshandduk.

 

Värm ugnen till 270°C. Sikta över lite mer durumvete på bröden precis innan gräddning. Sätt in bröden och sänk temperaturen till 230°C och grädda i ca 20 minuter. Låt bröden svalna på ett galler.

 

Ät tillsammans med:
Umbrisk kycklingleverpaté
Bruschetta med tomat
Varm Bruschetta

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Ciabatta med surdeg

Ciabatta är ett gott långjäst italienskt bröd som passar både som ”macka” med gott pålägg eller rostad som en bruschetta till förrätt.

Läs mer om brödet

Brödet, som är italienarnas svar på baguette, skapades så sent som 1982 av två bagare i staden Polesine i närheten av Verona i nordöstra Italien. Ciabatta betyder ”toffel” och inspirerades av den långsträckta formen. Brödet blev snabbt känt i Italien och spreds till andra delar av världen.

Det här receptet är extra gott eftersom det bygger på surdeg. Den kan du naturligtvis ”odla” själv, men går numera att köpa färdig i välsorterade matbutiker.


Ingredienser till Ciabatta med surdeg:

  • 25 gr (1/2 pkt) färsk jäst för matbröd
  • 75 gr surdeg
  • 3 dl vatten, ca 30°C
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2,5 dl durumvete
  • 1 msk olivolja
  • 1,5 tsk salt

Gör så här:

Lös jästen i vattnet och blanda alla ingredienser utom saltet. Om du knådar degen i maskin kör du först 2 minuter långsamt och sedan 7 min snabbt. Först därefter tillsätter du saltet och blandar vidare i ca 4 – 5 min snabbt. Om du knådar för hand får du räkna med dubbla tiden. Degen ska vara trådig och fortfarande kladdig när den är färdigblandad. Skrapa ner degen i en oljad plastbunke. Täck den med en kökshandduk och låt stå i rumstemperatur i en timme.

 

Sedan ska degen vikas, vilket kan vara lite kladdigt. Ta ena kanten och vik in till mitten och sedan andra kanten och vik över till andra kanten. Försök att vända på hela degen och låt den jäsa i ytterligare 1 timme.

 

Vänd försiktigt ut degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en rektangulär form. Dela degen i två delar på längden och lyft försiktigt över dem på en plåt med bakplåtspapper. Alternativt kan du dela upp degen i mindre portionsbröd. Sikta lite durumvete över bröden och låt jäsa ca 40 min under en kökshandduk.

 

Värm ugnen till 270°C. Sikta över lite mer durumvete på bröden precis innan gräddning. Sätt in bröden och sänk temperaturen till 230°C och grädda i ca 20 minuter. Låt bröden svalna på ett galler.

 

Ät tillsammans med:
Umbrisk kycklingleverpaté
Bruschetta med tomat
Varm Bruschetta

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...

Läs mer

Torta Alle Fragole Di Nonna

Ingenting markerar väl starten på sommaren så mycket som jordgubbar och den här italienska tårtan som görs ”på mormors vis”. En härligt ...

Läs mer

Spaghetti Al Acciughe

Spaghetti Al Acciughe

En tallrik spaghetti med en sås av sardeller är en av de enklaste och samtidigt godaste pastarätterna du kan äta en varm sommardag då ...

Läs mer

Pappardelle con Porcini

Pappardelle con Porcini

Pappardelle con Porcini. Skiva svampen och stek i olivolja tillsammans med vitlöken till svampen får en fin färg.Blanda pastan med svampen..

Läs mer