Hemmagjord italiensk glögg - Vin brulé
Ingredienser:
- 1/3 dl socker eller honung
- apelsinskal från en hel apelsin (använd en grönsaksskalare för att skapa skalremsorna)
- 4 msk apelsinjuice
- citronskal från en hel citron (samma metod som för apelsinen)
- 2 kanelstänger
- 4 hela nejlikor
- 1 nypa muskot
- 1 flaska fylligt rött vin (italienskt)
- 1/4 färsk ingefära (färsk, skalad och krossad)
- 1 hel stjärnanis
- 1/2 vaniljstång
- 10 hela kryddpepparbär
- 5 hela svartpepparkorn
- 1 till 2 lagerblad
Gör så här:
Blanda socker/honung, citrusskal, apelsinjuice och kryddor i en kastrull. Värm blandningen över medelhög värme tills sockret eller honungen är upplöst. Sänk sedan värmen så det sjuder och tillsätt vinet. (Viktigt att komma ihåg: alkoholen försvinner vid kokning)
Låt bara sjuda och fortsätt på låg värme i cirka 15 minuter eller tills vinet är smakfullt. Häll genom en finmaskig sil i muggar eller värmebeständiga glas för att servera. Du kan garnera varje mugg med en apelsinskiva eller kanelstång om så önskas!
Källa: Systembolaget
Hemmagjord italienskglögg - Vin brulé
Ingredienser:
- 1/3 dl socker eller honung
- apelsinskal från en hel apelsin (använd en grönsaksskalare för att skapa skalremsorna)
- 4 msk apelsinjuice
- citronskal från en hel citron (samma metod som för apelsinen)
- 2 kanelstänger
- 4 hela nejlikor
- 1 nypa muskot
- 1 flaska fylligt rött vin (italienskt)
- 1/4 färsk ingefära (färsk, skalad och krossad)
- 1 hel stjärnanis
- 1/2 vaniljstång
- 10 hela kryddpepparbär
- 5 hela svartpepparkorn
- 1 till 2 lagerblad
Gör så här:
Blanda socker/honung, citrusskal, apelsinjuice och kryddor i en kastrull. Värm blandningen över medelhög värme tills sockret eller honungen är upplöst. Sänk sedan värmen så det sjuder och tillsätt vinet. (Viktigt att komma ihåg: alkoholen försvinner vid kokning)
Låt bara sjuda och fortsätt på låg värme i cirka 15 minuter eller tills vinet är smakfullt. Häll genom en finmaskig sil i muggar eller värmebeständiga glas för att servera. Du kan garnera varje mugg med en apelsinskiva eller kanelstång om så önskas!
Källa: Systembolaget
Mer italiensk jul !
Kanelpannacotta
Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.
Pasta med saffran och citron
En enkel men färgstark pasta med saffran och citron!
Panforte – italiensk nougatkaka
utsökt Italiensk nougatkaka med nötter, kanel och mörk choklad.
Gelato allo zafferano
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta. Perfekt på det italienska julbordet!