Stracciatella alla RomanaBuljongsoppa med ägg och parmesan
Soppan uppstod för flera århundraden sedan i Rom, då folk kokade stora mängder buljong inför jul. Efter festerna blev det alltid en rejäl mängd över, och ett sätt att ta tillvara på och piffa upp buljongen var med en blandning av ägg och riven Parmigiano. När blandningen ringlas ner i den varma buljongen bildas små remsor (stracce eller straccetti). Med tanke på ingredienserna är det lätt att associera till en annan romersk klassiker – Carbonara – men i soppform! Det är än idag en mycket uppskattad ”comfort food” inte bara i Rom utan även i Marche och Abruzzo.
Det är en enkel men näringsrik och välsmakande soppa, som oftast serveras som förrätt eller lite lättare lunchrätt. Den sägs vara snäll mot magen och passar därför fint när du känner dig lite ruggig och ”under isen”. Satsa på en riktigt bra buljong, gärna hemlagad, eftersom den är en så bärande del av rätten.
Ingredienser:
- 4 st ägg (medium)
- 100 gr riven Parmigiano Reggiano
- Riven muskot
- Ev rivet citronskal
- Ev hackad persilja
- fint salt
- Nymalen svartpeppar
- 1 liter kyckling- eller köttbuljong, gärna av högre kvalitet eller hemlagad
Gör så här:
Vispa äggen i en skål med en gaffel, tillsätt sedan riven Parmigiano Reggiano. Smaksätt med lite riven muskot och eventuellt citron och persilja. Salta och peppra efter smak och fortsätt vispa tills du fått en homogen blandning.
Koka upp köttbuljongen, och sänk sedan värmen så att buljong sjuder. Häll i äggsmeten under omrörning i ca 30 sekunder med en trådvisp, låt den gå på medelvärme i ca 5-6 minuter. Servera soppan rykande varm och njut!
Stracciatella alla RomanaBuljongsoppa med ägg och parmesan
Soppan uppstod för flera århundraden sedan i Rom, då folk kokade stora mängder buljong inför jul. Efter festerna blev det alltid en rejäl mängd över, och ett sätt att ta tillvara på och piffa upp buljongen var med en blandning av ägg och riven Parmigiano. När blandningen ringlas ner i den varma buljongen bildas små remsor (stracce eller straccetti). Med tanke på ingredienserna är det lätt att associera till en annan romersk klassiker – Carbonara – men i soppform! Det är än idag en mycket uppskattad ”comfort food” inte bara i Rom utan även i Marche och Abruzzo.
Det är en enkel men näringsrik och välsmakande soppa, som oftast serveras som förrätt eller lite lättare lunchrätt. Den sägs vara snäll mot magen och passar därför fint när du känner dig lite ruggig och ”under isen”. Satsa på en riktigt bra buljong, gärna hemlagad, eftersom den är en så bärande del av rätten.
Ingredienser:
- 4 st ägg (medium)
- 100 gr riven Parmigiano Reggiano
- Riven muskot
- Ev rivet citronskal
- Ev hackad persilja
- fint salt
- Nymalen svartpeppar
- 1 liter kyckling- eller köttbuljong, gärna av högre kvalitet eller hemlagad
Gör så här:
Vispa äggen i en skål med en gaffel, tillsätt sedan riven Parmigiano Reggiano. Smaksätt med lite riven muskot och eventuellt citron och persilja. Salta och peppra efter smak och fortsätt vispa tills du fått en homogen blandning.
Koka upp köttbuljongen, och sänk sedan värmen så att buljong sjuder. Häll i äggsmeten under omrörning i ca 30 sekunder med en trådvisp, låt den gå på medelvärme i ca 5-6 minuter. Servera soppan rykande varm och njut!
Mer stracciatella !
Pesche arrosto con salsa ai lamponi
En oväntad god dessert med grillade persikor, stracciatella, hallon och basilika!
Stracciatella: Kärt namn har många betydelser
Stracciatella, som betyder små trasor, är nämligen namnet på inte mindre än tre olika saker...
Pasta al forno alla tranese
Krämig och smakrik ugnsbakad pasta i tomatsås och täckt av ost ...
Lasagne con zucca e stracciatella
En vegetarisk variant av lasagne som kombinerar höstsmaken av pumpa med den delikata stracciatella ...