Karamelliserad lök

Recept av: Peter Nordin

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna.

 

Ingredienser:

  • 4 stora lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krossad vitlök
  • 1 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • ½ tsk socker
  • 2 tsk vit vinäger
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 kvist färsk rosmarin

 

Karamelliserad-lök

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 140°

Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.
Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter.

Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel.

Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Karamelliserad lök

Recept av: Peter Nordin

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna.

 

Ingredienser:

  • 4 stora lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krossad vitlök
  • 1 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • ½ tsk socker
  • 2 tsk vit vinäger
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 kvist färsk rosmarin

 

Karamelliserad-lök

Gör så här:
Sätt ugnen på 140°

Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.
Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter.

Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel.

Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken…

Läs mer

Vackra hösten i Marche

Vackra hösten i Marche

När hösten är här på Ruffino - på allvar - ger naturen av…

Läs mer

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag…

Läs mer

Peter-Nordins-Tiramisù

Peter Nordins Tiramisù

Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en…

Läs mer

Mer av Peter Nordin !

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag…

Läs mer

Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin
Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin

Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till…

Läs mer