Karamelliserad lökRecept av: Peter Nordin
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna. Ingredienser:
4 stora lökar 1 msk smör 2 msk olivolja 1 krossad vitlök 1 tsk salt 5 msk vatten ½ tsk socker 2 tsk vit vinäger ½ tsk svartpeppar 1 kvist färsk rosmarin
Gör så här:Sätt ugnen på 140° Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter. Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel. Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.
Karamelliserad lök Recept av: Peter Nordin
Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna. Ingredienser:
4 stora lökar 1 msk smör 2 msk olivolja 1 krossad vitlök 1 tsk salt 5 msk vatten ½ tsk socker 2 tsk vit vinäger ½ tsk svartpeppar 1 kvist färsk rosmarin
Gör så här:Sätt ugnen på 140° Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter. Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel. Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit. 
Sätt betyg på receptet
Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 38
Inget betyg än så länge
Mer av Peter Nordin !
Ossobuco di Pollo
Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda…
Tomatsås – Marinara
Tomatsås . På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår…
En hälsning från Peter Nordin!
En hälsning från Peter Nordin! Peter Nordin pratar om Goda…
Längtan efter Italien
Reportage,Recept,Pasta,Peter Nordin
Längtan efter Italien. Just nu kan vi mest längta efter…