Karamelliserad lök

Recept av: Peter Nordin

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna.

 

Ingredienser:

  • 4 stora lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krossad vitlök
  • 1 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • ½ tsk socker
  • 2 tsk vit vinäger
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 kvist färsk rosmarin

 

Karamelliserad-lök

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 140°

Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.
Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter.

Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel.

Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Karamelliserad lök

Recept av: Peter Nordin

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna.

 

Ingredienser:

  • 4 stora lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krossad vitlök
  • 1 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • ½ tsk socker
  • 2 tsk vit vinäger
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 kvist färsk rosmarin

 

Karamelliserad-lök

Gör så här:
Sätt ugnen på 140°

Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.
Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter.

Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel.

Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Spaghetti-alle-Vongole-av-Peter-Nordin

Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin

Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den…

Read More

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås…

Read More

Spiedini-di-pollo-alla-Carbonara-alla-griglia

Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia

Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av…

Read More

Kåseri: Harrys Bar och lantkyckling alla ’piccata’

Jag är på besök hos den mest klassiska restaurangen du kan…

Read More

Mer av Peter Nordin !

Italienskt kryddsmör
Italienskt kryddsmör

Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills…

Read More

Närhet är kärlek
Närhet är kärlek

Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång…

Read More