Karamelliserad lökRecept av: Peter Nordin

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna. Ingredienser:
  • 4 stora lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krossad vitlök
  • 1 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • ½ tsk socker
  • 2 tsk vit vinäger
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 kvist färsk rosmarin
 Karamelliserad-lök Gör så här:Sätt ugnen på 140° Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter. Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel. Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit.

Karamelliserad lök Recept av: Peter Nordin

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i frysen. Du behöver en bred teflonpanna. Ingredienser:
  • 4 stora lökar
  • 1 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 krossad vitlök
  • 1 tsk salt
  • 5 msk vatten
  • ½ tsk socker
  • 2 tsk vit vinäger
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 kvist färsk rosmarin

Gör så här:Sätt ugnen på 140° Dela lökarna på mitten och skiva tunt. Lägg all lök i teflonpannan med smöret och olivoljan. Stek på mycket svag värme 15 minuter. Lägg i den grovt krossade vitlöken. Tillsätt saltet och fortsätt sautera några minuter.Löken skall inte få färg ännu, utan bli glansig och transparent. Tillsätt vattnet och låt vätskan sakta koka bort under ett lock i 5–10 minuter. Nu tillsätter du vinägern och sockret. Lägg i rosmarinen. Låt allt steka ytterligare på svag värme 5–7 minuter så löken börjar karamelliseras och få en nötbrun färg, medan du rör med trägaffel. Sist tillsätt svartpepparn. Lyft bort vitlöken, som gjort sitt och sprid all lök på en form eller bakplåt och baka 25 – 30 minuter i ugn. Denna koncentrerade lök är underbar att njuta till en grillad köttbit. Karamelliserad-lök

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 39

Inget betyg än så länge

Mer av Peter Nordin !

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin

Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag…

Läs recept

Tomatsås – Marinara

Tomatsås – Marinara

Tomatsås . På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår…

Läs recept

Torta Caprese

Torta Caprese

Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk…

Läs recept

Pangratatto

Spaghetti Pangratatto

Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme.…

Läs recept