Spiedini di pollo alla Carbonara alla grigliaItalienska kycklingspett med smak av carbonara

I Rom – och i hela Italien – är man fullkomligt galen i spaghetti Carbonara, om den görs på rätt sätt. Den ingår i den klassiska skaran av ” the big four” av berömda pastarecept från Rom. Carbonara, Cacio e Pepe, Amatriciana och alla Gricia. Var och en har olika tekniker och ingredienser och alla har sin givna plats i den italienska gastronomin.

Jag är en ”true-carbonara-nörd”, här finns rättens alla smaker och aromer som för tankarna till Roms bakgator. Jag placerar gärna Carbonaran i nya råvaror och med nya ingredienser. Idag lagar vi ett kycklingspett i carbonarans anda.

Läs mer

I vår kokbok Matlängtan; vår resa till det italienska livet, hittar ni min och Carinas version av denna romerska klassiker. Här i Italien tävlar kockar, bloggare och matlagare i att kreera den ultimata varianten, så även jag. Det som kanske skiljer mig från andra, är att jag prövat 100-tals recept. Sen utvecklade jag min tolkning.

För några veckor sedan var jag i Rom på en utbildning, hos Luciano Monosilio. Han kallas i folkmun för kungen av Carbonara. I princip handlade utbildningen bara om denna klassiker. Han lärde ut alla moment, vilka ingredienser som gällde och hur den ultimata Carbonara skulle lagas för att lyfta till oanade höjder. Luciano är i dag en av de mest spännande och populära kockarna i Italien. Han värnar om den samtida romerska gastronomin, men vill inom ramen för historia och tradition utveckla dess egenskaper. Han har belönats med en stjärna på sin restaurang som ligger ett stenkast från Campo di Fiori. Litet överraskande var att vårt recept i kokboken har stora likheter med Lucianos version. Vi liksom hanterade Carbonaran på lika vis.

Jag gör gärna som Luciano och placerar Carbonaran i nya råvaror och med nya ingredienser. För några dagar sedan hade vi besök av italienska vänner här på Ruffino. Med en skärseld av kokbokens recept, Lucianos lärdomar och lokala råvaror så lagade jag ett kycklingspett i carbonarans anda. Dessa gjorde succé och här är receptet, exklusivt för godaitalien.se.

Som en bonus kan du faktiskt förbereda dessa spett i god tid innan. Låt dessa stå färdiga på köksbänken, för att puffa spetten i ugnen med grillfunktionen påslagen några minuter innan servering. Jag serverade dessa spett som antipasti.


Ingredienser:
(4 personer, cirka 3-4 spett / person)

  • 3 kycklingbröst
  • 75 g mycket fint strimlad guanciale

Carbonarakräm:

  • 2 äggulor
  • 3 msk riven pecorino Romano
  • 2 msk grädde
  • 2 tsk smör
  • 1 tsk olivolja
  • fettet från guancialen
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • en nypa salt
  • några nypor fint hackad persilja, som dekoration

 

Gör så här:

Kycklingspetten:
Tärna kycklingbrösten fint och trä på grillspett. Jag gjorde små tunna spett. Salta och peppra och ställ i kylen 10 minuter.
Lägg den finstrimlade guancialen i en liten kastrull (kastrullen får inte vara stor). Tillsätt några matskedar vatten. Ställ på spisen på svag värme och koka under lock tills vätskan är borta, 3-5 minuter. Lyft locket och sautera fläsket under omrörning tills allt är frasigt. Ställ åt sidan. Genom att du tillsätter vatten så smälter fettet på guancialen och när vätskan är borta får du en extra bra yta på fläsket. Sila och spar det smälta fettet. Det används nu till vår Carbonarakräm.

 

Carbonarakräm:
Blanda äggulor, grädde, smöret, olivolja och det smälta fettet i en värmetålig bunke. Ställ över sjudande vatten. Nu skall vi vispa samman allt till något som påminner om en hollandaise / sabayon. Vispa tills allt tjocknar, men inte blir äggröra. Dra bort från värmen och blanda i pecorino-osten. Låt alt smälta samman. Tillsätt svartpeppar och låt äggkrämen vila på köksbänken i bunken.

 

Servering:
Stek/grilla snabbt spetten och lägg dem på en ugnsplåt. Jag använde en grillpanna. När spetten är smala måste du låta grillhällen bli extremt het. Låt spetten få en liten rå kärna. Sista tillagningen sker i ugnen då blir kyckling både saftig och färdig.

Nu har Carbonara-krämen satt sig, klicka ut krämen över spetten. Avsluta med guancialen och sist några nypor av persiljan (kan uteslutas).

Ställ in spetten i ugnen på grillfunktionen på 200° i 3-5 minuter.

Nu har du alla carbonarans smaker på plats, men i ny form. Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia är redo att serveras!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Spiedini di pollo alla Carbonara alla grigliaItalienska kycklingspett med smak av carbonara

Jag är en ”true-carbonara-nörd”, här finns rättens alla smaker och aromer som för tankarna till Roms bakgator. Jag placerar gärna Carbonaran i nya råvaror och med nya ingredienser. Idag lagar vi ett kycklingspett i carbonarans anda.

Läs mer

I Rom – och i hela Italien – är man fullkomligt galen i spaghetti Carbonara, om den görs på rätt sätt. Den ingår i den klassiska skaran av ” the big four” av berömda pastarecept från Rom. Carbonara, Cacio e Pepe, Amatriciana och alla Gricia. Var och en har olika tekniker och ingredienser och alla har sin givna plats i den italienska gastronomin.

I vår kokbok Matlängtan; vår resa till det italienska livet, hittar ni min och Carinas version av denna romerska klassiker. Här i Italien tävlar kockar, bloggare och matlagare i att kreera den ultimata varianten, så även jag. Det som kanske skiljer mig från andra, är att jag prövat 100-tals recept. Sen utvecklade jag min tolkning.

För några veckor sedan var jag i Rom på en utbildning, hos Luciano Monosilio. Han kallas i folkmun för kungen av Carbonara. I princip handlade utbildningen bara om denna klassiker. Han lärde ut alla moment, vilka ingredienser som gällde och hur den ultimata Carbonara skulle lagas för att lyfta till oanade höjder. Luciano är i dag en av de mest spännande och populära kockarna i Italien. Han värnar om den samtida romerska gastronomin, men vill inom ramen för historia och tradition utveckla dess egenskaper. Han har belönats med en stjärna på sin restaurang som ligger ett stenkast från Campo di Fiori. Litet överraskande var att vårt recept i kokboken har stora likheter med Lucianos version. Vi liksom hanterade Carbonaran på lika vis.

Jag gör gärna som Luciano och placerar Carbonaran i nya råvaror och med nya ingredienser. För några dagar sedan hade vi besök av italienska vänner här på Ruffino. Med en skärseld av kokbokens recept, Lucianos lärdomar och lokala råvaror så lagade jag ett kycklingspett i carbonarans anda. Dessa gjorde succé och här är receptet, exklusivt för godaitalien.se.

Som en bonus kan du faktiskt förbereda dessa spett i god tid innan. Låt dessa stå färdiga på köksbänken, för att puffa spetten i ugnen med grillfunktionen påslagen några minuter innan servering. Jag serverade dessa spett som antipasti.


Ingredienser:
(4 personer, cirka 3-4 spett / person)

  • 3 kycklingbröst
  • 75 g mycket fint strimlad guanciale

Carbonarakräm:

  • 2 äggulor
  • 3 msk riven pecorino Romano
  • 2 msk grädde
  • 2 tsk smör
  • 1 tsk olivolja
  • fettet från guancialen
  • ½ tsk nymalen svartpeppar
  • en nypa salt
  • några nypor fint hackad persilja, som dekoration

Gör så här:

Kycklingspetten:
Tärna kycklingbrösten fint och trä på grillspett. Jag gjorde små tunna spett. Salta och peppra och ställ i kylen 10 minuter.
Lägg den finstrimlade guancialen i en liten kastrull (kastrullen får inte vara stor). Tillsätt några matskedar vatten. Ställ på spisen på svag värme och koka under lock tills vätskan är borta, 3-5 minuter. Lyft locket och sautera fläsket under omrörning tills allt är frasigt. Ställ åt sidan. Genom att du tillsätter vatten så smälter fettet på guancialen och när vätskan är borta får du en extra bra yta på fläsket. Sila och spar det smälta fettet. Det används nu till vår Carbonarakräm.

 

Carbonarakräm:
Blanda äggulor, grädde, smöret, olivolja och det smälta fettet i en värmetålig bunke. Ställ över sjudande vatten. Nu skall vi vispa samman allt till något som påminner om en hollandaise / sabayon. Vispa tills allt tjocknar, men inte blir äggröra. Dra bort från värmen och blanda i pecorino-osten. Låt alt smälta samman. Tillsätt svartpeppar och låt äggkrämen vila på köksbänken i bunken.

 

Servering:
Stek/grilla snabbt spetten och lägg dem på en ugnsplåt. Jag använde en grillpanna. När spetten är smala måste du låta grillhällen bli extremt het. Låt spetten få en liten rå kärna. Sista tillagningen sker i ugnen då blir kyckling både saftig och färdig.

Nu har Carbonara-krämen satt sig, klicka ut krämen över spetten. Avsluta med guancialen och sist några nypor av persiljan (kan uteslutas).

Ställ in spetten i ugnen på grillfunktionen på 200° i 3-5 minuter.

Nu har du alla carbonarans smaker på plats, men i ny form. Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia är redo att serveras!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Bistecca-alla-Fiorentina Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan ...

Read More

resa fantasin

En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.

Read More

Jakten på en svunnen tid. Gröna kullar

Jakten på en svunnen tid

Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.

Read More

Limoncellotryffel

Limoncellotryffel

Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello och vit choklad.

Read More

Mer av Peter Nordin !

Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi alla Nordin

Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..

Read More

det du inte vet
Det du inte vet…

Ungefär så beskriver våra italienska vänner Marche. I början begrep jag inte vad dom menade. Men ju längre tiden gick började jag förstå. Marche är en region du måste upptäcka.

Read More