En glädjefylld traditionText av Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle. Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar. Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 - 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil. Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé. När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne - litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år -
”Baby Aperitivo”
Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.  Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink. Ingredienser till en Aperitivo Nordini90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter25 ml apelsinjuice20 ml tonic water35 ml prosecco6 skivor apelsin2 kvistar myntaMycket is i kuber Salute. Quando c'è la salute c'è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.  En glädjefylld tradition  Läs också:Recept och reportage av Peter NordinTre drinkrecept på Villa Cardea AperitivoVilla Cardea Coffee Drink Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

En glädjefylld traditionText av Peter Nordin

Här kommer en liten iakttagelse från min italienska kulle. Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche. Efter en arbetsdag blir en drink hos den lokala baren i Montegiorgio starten för en trevlig kväll. Oftast ingår en serie läckra tilltugg och det sociala livet blomstrar. Traditionen går faktiskt så långt tillbaka som till det ”romerska imperiet”. Den romerska ”gustatio” innebar att mingla och umgås. Råvaran – mulsum – var ett starkt alkoholhaltigt vin som blandades med honung och kryddor. Till denna dryck serverades tilltugg, oftast tunnbröd med salta såser, ostar, frukt och råa grönsaker – cruditée. Romarna visste redan då att råa grönsaker före en måltid var extra hälsosamt. Den grekiske läkaren och pionjären inom medicin Hippokrates (469 - 379 f.Kr.) ansåg att vin var en integrerad del av en hälsosam kost. Trots att tusentals år passerat finner man barer i dagens Rom som erbjuder aperitif i Ancient Rome-stil. Den moderna italienska aperitivon föddes i Turin 1786 då destillatören Antonio Benedetto Carpano skapade Vermouth för första gången, något som blev en omedelbar succé. När jag av en tillfällighet passerade mitt hälsocenter (gym, spa, sauna m.m. Vårt svar på Sturebadet) i byn, där de också har en trevlig restaurang, lyfte jag – som svenne - litet extra på mina ögonbryn. Krogen erbjuder nämligen cocktailevent för barn från 3 till 10 år -
”Baby Aperitivo”
Här gäller det att skolas in tidigt i denna tradition. Mycket osvenskt, men på något befriande vis, också underbart. Vårt svenska brännvinsbälte har skapat en ångestfylld relation till alkohol, som inte finns i Italien.  Nu när de solmogna apelsinerna snart anländer från Sicilien blandar min kära hustru Carina alltid sin husdrink. Ingredienser till en Aperitivo Nordini90 ml Villa Cardea Aperitivo eller liknande bitter25 ml apelsinjuice20 ml tonic water35 ml prosecco6 skivor apelsin2 kvistar myntaMycket is i kuber Salute. Quando c'è la salute c'è tutto. När det finns god hälsa finns det allt.  En glädjefylld tradition  Läs också:Recept och reportage av Peter NordinTre drinkrecept på Villa Cardea AperitivoVilla Cardea Coffee Drink Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Fyra fantastiska recept !

Italienskt-kryddsmör

Italienskt kryddsmör

Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills…

Läs recept

Tagliata di Manzo

Tagliata di Manzo

Salta och peppra köttet. Stek eller grilla köttet till…

Läs recept

Pizzadeg

Pizzadeg

Gör din egen pizzadeg. Lös upp jästen genom att röra om den…

Läs recept

Agnello Arrosto

Agnello arrosto

Sätt ugnen på 225 grader. Bred ut det benfria köttstycket…

Läs recept