Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm, typ majonnäs är underbar till rostbiff av ljus fin kalv. Passar underbart till min piccata.

Servera med Piccata

 

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 3 msk citronjuice
  • 2 msk kaprisvätska
  • 1 msk soja Kikoman helst den söta varianten
  • 5–7 droppar tabasco
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1–2 dl matolja + extra så majonnäsen blir rätt konsistens
  • 150 g tonfisk i olja av bästa kvalitet, från Sicilien
  • 8 sardellfiléer fint hackade i olja av bästa kvalitet
  • 4 msk kapris (Pantelleria)
  • ½ citron, finrivet skal
  • 2 msk riven parmesan
  • salt och peppar

 

Gör så här:

Först skall vi göra en majonnäs. Jag gör denna sås i en blender. Lägg äggulorna, citronjuicen, kaprisvätskan, sojan, tabascon och dijonsenapen i blendern. Starta på lägsta möjliga hastighet. Låt allt blandas samman. Slå samman all olja i ett litermått och tillsättolja sakta i fin stråle så du skapar en emulsion.

 

Tillsätt övriga ingredienser och öka hastigheten. Mixa så allt blir helt homogent och slätt. För att få en elegant konsistens brukar jag passera såsen genom fin sil.

 

Smaka av med salt och peppar. Kanske du vill tillsätta extra syra, mer citronjuice? Jag vill gärna att min tonnatosås är tjock och krämig. Kanske du behöver tillsätta extra matolja så såsen tjocknar extra. Låt stå i kylen över natten så alla ingredienser smälter samman.

 

Tips. Du kan också använda två löskokta ägg, 3–4 min och använda dessa i stället för äggulorna, på så vis blir såsen mer hållbar i kylen.

Salsa tonnato

Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm, typ majonnäs är underbar till rostbiff av ljus fin kalv. Passar underbart till min piccata.

Servera med Piccata

Ingredienser:

  • 2 äggulor
  • 3 msk citronjuice
  • 2 msk kaprisvätska
  • 1 msk soja Kikoman helst den söta varianten
  • 5–7 droppar tabasco
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl olivolja
  • 1–2 dl matolja + extra så majonnäsen blir rätt konsistens
  • 150 g tonfisk i olja av bästa kvalitet, från Sicilien
  • 8 sardellfiléer fint hackade i olja av bästa kvalitet
  • 4 msk kapris (Pantelleria)
  • ½ citron, finrivet skal
  • 2 msk riven parmesan
  • salt och peppar

Gör så här:

Först skall vi göra en majonnäs. Jag gör denna sås i en blender. Lägg äggulorna, citronjuicen, kaprisvätskan, sojan, tabascon och dijonsenapen i blendern. Starta på lägsta möjliga hastighet. Låt allt blandas samman. Slå samman all olja i ett litermått och tillsättolja sakta i fin stråle så du skapar en emulsion.

 

Tillsätt övriga ingredienser och öka hastigheten. Mixa så allt blir helt homogent och slätt. För att få en elegant konsistens brukar jag passera såsen genom fin sil.

 

Smaka av med salt och peppar. Kanske du vill tillsätta extra syra, mer citronjuice? Jag vill gärna att min tonnatosås är tjock och krämig. Kanske du behöver tillsätta extra matolja så såsen tjocknar extra. Låt stå i kylen över natten så alla ingredienser smälter samman.

 

Tips. Du kan också använda två löskokta ägg, 3–4 min och använda dessa i stället för äggulorna, på så vis blir såsen mer hållbar i kylen.

Fyra fantastiska recept !

melanzane

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana. En traditionell rätt från…

Läs recept

Polpette al sugo, italienska köttbullar

Polpette al sugo

Köttbullar känns kanske väldigt svenskt, inte minst i…

Läs recept

Spaghetti alla Carbonara

Vill du göra en autentisk Spaghetti alla Carbonara, då är…

Läs recept

Saffranspannacotta

Saffranspannacotta

En italiensk Saffranspannacotta. Lägg gelatinbladen i en…

Läs recept