Insalata Pantesca

Det här är ett traditionellt recept från den lite hemliga ön Pantelleria, söder om Sicilien. Det är en underbar plats, full av vacker natur och gastronomiska skatter, bland annat öns egen kapris som säljs insaltad. Kaprisen brukar finnas i välsorterade butiker men det går såklart att ersätta med den ”vanliga”. Det här är en färgstark och fräsch sallad fylld av smaker från Medelhavet, som blir extra god under försommaren när vi kan använda svenska primörer som färskpotatis och färsk lök.

 

Ingredienser:

  • 400 gr potatis
  • 300 gr smakrika färska tomater
  • Ca 30 gr saltad kapris från Pantelleria
  • 50 gr urkärnade oliver
  • 1 rödlök
  • Vitvinsvinäger och olivolja efter smak
  • Färsk basilika och torkad oregano efter smak
  • Salt och svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Börja med att koka potatisen med skal tills den är klar. Låt den sedan svalna i kallt saltat vatten; tiden varierar såklart efter storleken på potatisen. Om du använder saltad kapris måste du skölja den och låta den rinna av. Skiva löken och dela tomaterna i bitar.

 

Häll lök, tomater, oliver och kapris i en stor skål. Krydda med hackad basilika och torkad oregano. Skala potatisen och dela den i bitar. Blanda ner potatisen i salladen och krydda med vinäger, olivolja, salt och peppar efter smak.  Salladen är klar att servera som den är men den är också ett utmärkt tillbehör till en grillad fisk.

Insalata Pantesca

Det här är ett traditionellt recept från den lite hemliga ön Pantelleria, söder om Sicilien. Det är en underbar plats, full av vacker natur och gastronomiska skatter, bland annat öns egen kapris som säljs insaltad. Kaprisen brukar finnas i välsorterade butiker men det går såklart att ersätta med den ”vanliga”. Det här är en färgstark och fräsch sallad fylld av smaker från Medelhavet, som blir extra god under försommaren när vi kan använda svenska primörer som färskpotatis och färsk lök.

 

Ingredienser:

  • 400 gr potatis
  • 300 gr smakrika färska tomater
  • Ca 30 gr saltad kapris från Pantelleria
  • 50 gr urkärnade oliver
  • 1 rödlök
  • Vitvinsvinäger och olivolja efter smak
  • Färsk basilika och torkad oregano efter smak
  • Salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

Börja med att koka potatisen med skal tills den är klar. Låt den sedan svalna i kallt saltat vatten; tiden varierar såklart efter storleken på potatisen. Om du använder saltad kapris måste du skölja den och låta den rinna av. Skiva löken och dela tomaterna i bitar.

 

Häll lök, tomater, oliver och kapris i en stor skål. Krydda med hackad basilika och torkad oregano. Skala potatisen och dela den i bitar. Blanda ner potatisen i salladen och krydda med vinäger, olivolja, salt och peppar efter smak.  Salladen är klar att servera som den är men den är också ett utmärkt tillbehör till en grillad fisk.

Fyra fantastiska recept !

Crostata-con-ricotta-e-limoncello

Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den…

Läs recept

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås…

Läs recept

Penne-alla-boscaiola

Penne alla boscaiola

En härlig pastarätt där skogens och höstens smaker får stå…

Läs recept

melanzane

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana. En traditionell rätt från…

Läs recept