Peter Nordins Tiramisù

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)

  • 3 äggulor
  • 130 g socker
  • 1 ½ dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 3 cl Strega-likör
  • 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)

Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.

 

Ingredienser till Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 350 g strösocker
  • 1 dl vatten

Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.

Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.

 

  • 250 g socker
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl espresso

Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.

 

  • 50 Pavesini biscuits
  • 225 g mörk choklad 70% fint hackat
  • 2–3 msk kakaopulver

 

Sätta samman alla komponenter

  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
  • Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
  • Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
  • Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
  • Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
  • Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
  • Kyl 3 timmar.

 

Peter Nordins goda Tiramisù

 

Servera din Tiramisú!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Peter Nordins Tiramisù

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)

  • 3 äggulor
  • 130 g socker
  • 1 ½ dl grädde
  • 250 g mascarpone
  • 3 cl Strega-likör
  • 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)

Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.

Ingredienser till Maräng:

  • 4 äggvitor
  • 350 g strösocker
  • 1 dl vatten

 

Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.

Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.

 

  • 250 g socker
  • 2,5 dl vatten
  • 4 dl espresso

Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.

  • 50 Pavesini biscuits
  • 225 g mörk choklad 70% fint hackat
  • 2–3 msk kakaopulver

 

Sätta samman alla komponenter

  • Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
  • Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
  • Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
  • Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
  • Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
  • Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
  • Kyl 3 timmar.

 

Peter Nordins goda Tiramisù

 

Servera din Tiramisú!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Tortino di cioccolato con cuore fondente

Chokladfondant är en lyxig och smakrik efterrätt med en djup smak av choklad. Servera som den är eller med din favorit-gelato...

Läs mer

Pasta med saffran och citron

Pasta med saffran och citron

En enkel men färgstark pasta med saffran och citron!

Läs mer

Torta Sbrisolona

En härligt krispig mandelkaka från Mantua

Läs mer

Composta di mele con limoncello

Composta di mele con limoncello

En äppelkompott med italiensk touch som garanterat kommer att bli en succé. Enkelt och riktigt gott – buonissimo!

Läs mer