Peter Nordins Tiramisù
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)
- 3 äggulor
- 130 g socker
- 1 ½ dl grädde
- 250 g mascarpone
- 3 cl Strega-likör
- 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)
Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.
Ingredienser till Maräng:
- 4 äggvitor
- 350 g strösocker
- 1 dl vatten
Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.
Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.
- 250 g socker
- 2,5 dl vatten
- 4 dl espresso
Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.
- 50 Pavesini biscuits
- 225 g mörk choklad 70% fint hackat
- 2–3 msk kakaopulver
Sätta samman alla komponenter
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
- Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
- Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
- Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
- Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
- Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
- Kyl 3 timmar.
Servera din Tiramisú!
Peter Nordins Tiramisù
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Tiramisù: (Steg för steg)
- 3 äggulor
- 130 g socker
- 1 ½ dl grädde
- 250 g mascarpone
- 3 cl Strega-likör
- 3 cl Meletti eller Sambuca (likör)
Vispa äggulorna och sockret, luftigt och blekt. Ställ åt sidan. Vispa grädden till mjuka toppar och ställ i kylen. Vispa samman mascarponen med likörerna 2 – 3 minuter tills blandningen tjocknar och vänd i grädden. Ställ i kylen.
Ingredienser till Maräng:
- 4 äggvitor
- 350 g strösocker
- 1 dl vatten
Nu skall vi göra en italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar. Nu bör sockerlagen blivit 121 °. Häll långsamt den heta syrupen i marängen i en tunn ström – medan du vispar på hög hastighet – utan att sockerlagen nuddar själva visparna. Fortsätt vispa tills allt är rumstempererat.
Blanda samman marängen med mascarponekrämen. Vik in den luftiga marängen utan att du tappar luft. Ställ kallt i 10 minuter.
- 250 g socker
- 2,5 dl vatten
- 4 dl espresso
Koka vattnet och sockret 2 minuter på medelvärme. Ta bort från värmen, låt svalna och blanda samman med espresson.
- 50 Pavesini biscuits
- 225 g mörk choklad 70% fint hackat
- 2–3 msk kakaopulver
Sätta samman alla komponenter
- Klä en 24 cm springform med bakplåtspapper.
- Värm försiktigt kaffe-syrupen på spisen.
- Doppa Pavesini-kexen, några i taget, i kaffeblandningen och klä både botten och sidorna av formen.
- Strö hälften av den hackade chokladen över kexen.
- Sprid ut hälften av fyllningen/krämen ovan kexen. Gör ytterligare ett lager med lätt blötlagda kakor, strö över resterande av den hackade chokladen och täck med resten av mascarponeblandningen.
- Släta ut toppen och täck med ett jämnt lager av kakaopulver.
- Kyl 3 timmar.
Servera din Tiramisú!
Fyra fantastiska recept !
Citron- och basilikasill
En härlig sill till midsommar med italiensk inspiration! Med smak av syrlig citron och fräsch basilika.
Torta di more e yogurt
En enkel kaka som kombinerar krämigheten i yoghurt med sötman i björnbären. En mjuk kaka utan smör som går snabbt att laga som ett ...
Spaghetti al Pomodoro – äkta italiensk
Spaghetti al Pomodoro är en klassiker i det Italienska köket! En enkel, snabblagad och vegetarisk pastarätt som passar alla tillfällen.