Piccata Nordini
Text och recept av: Peter Nordin
”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”
Läs mer om Peters kåser här!
Ingredienser:
- 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
- 1 ägg
- 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
- 1 msk grovt hackad färsk basilika
- 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
- 4 salladslökar fint skivade
- 3 msk hackad persilja
- 4 msk ricotta
- 1 msk citronzest
- 4 msk riven parmesan
- 1 dl panko plus extra till panering
- ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
- salt och svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.
Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.
Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.
Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.
Piccata Nordini
Text och recept av: Peter Nordin
”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”
Läs mer om Peters kåser här!
Ingredienser:
- 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
- 1 ägg
- 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
- 1 msk grovt hackad färsk basilika
- 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
- 4 salladslökar fint skivade
- 3 msk hackad persilja
- 4 msk ricotta
- 1 msk citronzest
- 4 msk riven parmesan
- 1 dl panko plus extra till panering
- ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
- salt och svartpeppar
- olivolja
Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.
Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.
Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.
Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.
Fyra fantastiska recept !
Perlino Royale
En inte alltför stark drink där smaken av lime ger en perfekt start på kvällen. Du behöver endast: 4 cl Perlino Bianco, 4 cl prosecco...
Lombata di vitello
Lägg köttskivorna mellan 2 ark plastfolie och platta till dem med en brödkavel (eller liknande) så att de blir mycket tunna. Doppa dem i det kryddade mjölet, sedan i uppvisat ägg och sist i ströbröd.
Gulasch triestino
En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och den ungerska är att denna ska ha lika mycket kött som lök och konsistensen...
Salsa Ruffino
Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan!