Piccata Nordini

Text och recept av: Peter Nordin

”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”

 

Läs mer om Peters kåser här!

 

Ingredienser:

  • 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
  • 1 ägg
  • 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
  • 1 msk grovt hackad färsk basilika
  • 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
  • 4 salladslökar fint skivade
  • 3 msk hackad persilja
  • 4 msk ricotta
  • 1 msk citronzest
  • 4 msk riven parmesan
  • 1 dl panko plus extra till panering
  • ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

 

Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.

Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.

Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.

Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Piccata Nordini

Text och recept av: Peter Nordin

”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”

Läs mer om Peters kåser här!

 

Ingredienser:

  • 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
  • 1 ägg
  • 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
  • 1 msk grovt hackad färsk basilika
  • 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
  • 4 salladslökar fint skivade
  • 3 msk hackad persilja
  • 4 msk ricotta
  • 1 msk citronzest
  • 4 msk riven parmesan
  • 1 dl panko plus extra till panering
  • ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.

Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.

Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.

Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Pappardelle al ragú con cinghiale

Pappardelle al ragú con cinghiale

En köttfärssås på vildsvin är en klassiker i Toscana. Ett härligt långkok som passar perfekt som helglunch tillsammans med pappardelle eller tagliatelle!

Läs mer

Lasagne con burrata e asparagi

Lasagne con burrata e asparagi

Lasagne con burrata e asparagi är en skön och grön variant av lasagne där burratan bidrar med sin härliga krämiget.

Läs mer

Peter Nordins Ragú

Peter Nordins Ragú

I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.

Läs mer

L’iniezione di limone

L’iniezione di limone

En härligt frisk och syrlig drink som är otroligt enkel att blanda ihop.

Läs mer