Piccata Nordini

Text och recept av: Peter Nordin

”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”

 

Läs mer om Peters kåser här!

 

Ingredienser:

  • 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
  • 1 ägg
  • 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
  • 1 msk grovt hackad färsk basilika
  • 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
  • 4 salladslökar fint skivade
  • 3 msk hackad persilja
  • 4 msk ricotta
  • 1 msk citronzest
  • 4 msk riven parmesan
  • 1 dl panko plus extra till panering
  • ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

 

Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.

Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.

Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.

Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Piccata Nordini

Text och recept av: Peter Nordin

”… Varpå han beställde sin favorit till varmrätt, Piccata di vitello alla pizziola, som också hör till en av mina gunstlingar att njuta av när jag är där på besök. (…) Min version av Piccata är annorlunda. Ost och ägg blandas med grovt malet eller hackat kycklinglår. I receptet kan du välja att servera med tonnatokräm eller med citronsås. ”

Läs mer om Peters kåser här!

 

Ingredienser:

  • 1 kg grovt malet eller mycket fint skuret kycklinglår
  • 1 ägg
  • 2 msk (10 gram) mynta bladen, lätt hackade
  • 1 msk grovt hackad färsk basilika
  • 2 chili (milda) fint hackade eller ¼-del strak chili
  • 4 salladslökar fint skivade
  • 3 msk hackad persilja
  • 4 msk ricotta
  • 1 msk citronzest
  • 4 msk riven parmesan
  • 1 dl panko plus extra till panering
  • ½ tsk spansk paprikapulver (piccante och lätt rökt)
  • salt och svartpeppar
  • olivolja

Gör så här:
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka, riv och mät upp alla delar. Tänk på att kycklingen skall vara iskall när den blandas samman.

Rör ihop ägg, salladslök, mynta, basilika, citronzest, persilja, ricotta, parmesan, panko, rökta paprikan, chilin, salt och peppar i stor bunke. Blanda allt till en smet. Blanda i den malda kycklingen. Använd en gummispatel och rör samman. Gör ett stekprov. Du rullar en liten kula av färsen och steker för att prova både konsistensen och kryddningen.

Rulla köttbullar om ca 50 g styck. Du bör få cirka 25 bollar. Lägg alla köttbullar på en plåt. Jag valde att forma dessa som järpar – queneller med hjälp av en stor matsked. Innan du steker, så rulla alla bullar i panko och stek gyllene 4–5 minuter i olivolja, vänd dem så de blir gyllene på alla sidor. Köttbullarna blir inte helt genomstekta utan avslutas i ugnen 10–15 minuter på 160°.

Servera med min salsa tonnato eller min citronsås. På bilden ser du min underbara ’tonnatokräm’.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

semifreddo

Semifreddo

Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lätt...

Läs mer

Insalata di Finocchi e Arance – Apelsinsallad med fänkål

Insalata di Finocchi e Arance

En enkel och supergod Italiensk apelsinsallad med fänkål, russin och pinjenötter. Allt du behöver är: Olivolja, Äppelcidervinäger...

Läs mer

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino

Salsa Ruffino - Här följer en enkel men god italiensk sås som passar fint på ett svenskt julbord. Inte minst är det en hit på skinkmackan! 

Läs mer

Din egen pizzasås

Din egen pizzasås

Vill du göra din egen tomatsås till pizzan? Det är mycket lättare än du tror! Bara tre ingredienser; tomater, salt, olivolja och du behöver inte ens sätta på spisen.

Läs mer