Focaccia col formaggio al pesto Focaccia med ost och pesto
En focaccia är ett härligt bröd att bjuda på när man är många, som blir härligt saftigt tack vare olivoljan både i och till brödet! Här i en version från Ligurien i nordvästra Italien där brödet fyllts med ost och toppas med pesto. Stracchino är en färskost av komjölk som är vanligt förekommande i de norra regionerna i Italien, inklusive Ligurien. Om du inte hittar den i din butik kan du använda mozzarella som ett alternativ.
Ingredienser:
- 300 gr vetemjöl special
- 1, 75 dl vatten
- 2 msk olivolja extra virgin
- 1 tsk flingsalt
- 500 gr stracchino (om du inte hittar den så kan du använda mozzarella eller burrata istället)
- En burk pesto (helst Pesto di Prà) på ca 130 gr
- 25 g jäst
Gör så här:
Arbeta ihop jästen med vatten, olivolja och flingsalt i en bunke. Lägg sedan till mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i två bitar på 300 g och 150 g och låt vila täckt i 30 minuter.
Kavla ut degen till relativt tunna rektanglar. Anpassa storleken efter ugnsformen.
Smörj en ugnsform med olja och lägg över den större degen i botten. Fördela osten över hela ytan och täck över med den andra rektangeln och försegla kanterna. Nyp det övre arket på flera ställen med tummen och pekfingret, riv upp det och bilda hål. Droppa olivolja och fördela saltet över hela brödet.
Grädda i en mycket varm ugn, ca 225 grader tills ytan får en gyllene färg. Ta ut ur ugnen och klicka över peston. Låt brödet vila i ungefär 5 minuter så att osten hinner ”sätta sig” innan servering. Njut av Foccacia Col Formaggio Al Pesto.
Focaccia col formaggioal pestoFocaccia med ost och pesto
En focaccia är ett härligt bröd att bjuda på när man är många, som blir härligt saftigt tack vare olivoljan både i och till brödet! Här i en version från Ligurien i nordvästra Italien där brödet fyllts med ost och toppas med pesto. Stracchino är en färskost av komjölk som är vanligt förekommande i de norra regionerna i Italien, inklusive Ligurien. Om du inte hittar den i din butik kan du använda mozzarella som ett alternativ. Ingredienser:
300 gr vetemjöl special 1, 75 dl vatten 2 msk olivolja extra virgin 1 tsk flingsalt 500 gr stracchino (om du inte hittar den så kan du använda mozzarella eller burrata istället) En burk pesto (helst Pesto di Prà) på ca 130 gr 25 g jäst
Gör så här:
Arbeta ihop jästen med vatten, olivolja och flingsalt i en bunke. Lägg sedan till mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i två bitar på 300 g och 150 g och låt vila täckt i 30 minuter.
Kavla ut degen till relativt tunna rektanglar. Anpassa storleken efter ugnsformen.
Smörj en ugnsform med olja och lägg över den större degen i botten. Fördela osten över hela ytan och täck över med den andra rektangeln och försegla kanterna. Nyp det övre arket på flera ställen med tummen och pekfingret, riv upp det och bilda hål. Droppa olivolja och fördela saltet över hela brödet.
Grädda i en mycket varm ugn, ca 225 grader tills ytan får en gyllene färg. Ta ut ur ugnen och klicka över peston. Låt brödet vila i ungefär 5 minuter så att osten hinner ”sätta sig” innan servering. Njut av Foccacia Col Formaggio Al Pesto.
Fyra fantastiska recept !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Vegetariskt,Pasta,Peter Nordin
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Risotto con arragosta e zafferano
Lossa hummerklorna och knäck skalen med baksidan av en kniv och lägg dem åt sidan. Ta ur köttet från stjärten, rensa bort tarmen och skär den i bitar.
Spaghetti al cacio e pepe
Spaghetti al cacio e pepe - koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av men spara några matskedar av kokvattnet.
Bruschette Ai Funghi Finferli
Vegetariskt,Förrätter / Antipasti
Rostat surdegsbröd toppat med smakrika kantareller.