Neapel – den moderna pizzans vagga

Neapel – den moderna pizzans vagga

Variationer av ojästa tunnbröd har bakats runt Medelhavet sedan antiken, och med tiden började man även med olika pålägg som till exempel gröna blad och kryddor. Den för pizzan så väsentliga tomaten kom inte till Europa från Peru förrän på 1500-talet och det var först på 1700-talet som invånarna i och runt Neapel la den på sitt bröd.

 

Neapel-den-moderna-pizzans-vagga

 

Den moderna pizzan härstammar just från Neapel – den italienska söderns hjärta. Legenden säger att den klassiska pizzan såg dagens ljus den 9 juni 1879 när Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen besökte staden. Drottningen tröttnade på den franska gourmetmat som serverades, och istället tillkallades den kända neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. De hade ryktet kring sig om att vara de bästa pizzabagarna i Neapel, och paret serverade tre olika pizzor, varav en helt nykomponerad till drottningens ära; Pizza Margherita i den italienska flaggans färger. Resten är, som man brukar säga, historia.

 

napolitansk-pizza-margherita

 

Idag är den napolitanska pizzan en global angelägenhet, och det är just de enklaste och ursprungliga recepten som tagit världen med storm:

– Pizza Margherita toppas av tomatsås (helst av sorten San Marzano från Vesuvius sluttningar) mozzarella, färsk basilika och olivolja.

– Pizza Marinara är om möjligt ännu enklare och toppas endast med en tomatsås som kryddas med oregano, vilök och olivolja. Namnet härstammar från det italienska ordet för sjöfart. Sjömän i hamnstaden Neapel behövde mat med lång hållbarhet då de ofta var till sjöss i flera månader i sträck. Därför skapades Marinara; inget kött eller ost utan ”bara” en pizzabotten med en utsökt tomatsås.

 

Som ni förstår så är pizzan i det närmaste religion i Neapel och en tradition som vårdas ömt. 1984 grundades organisationen Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN) vars uppgift är att certifiera pizzerior och restauranger för att säkerställa att de följer de riktiga hantverksstraditionerna och serverar autentisk napolitansk pizza!

 

Läs också:
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn – tre tips från Louise Laurenius
Din egen Pizzasås
Pizza bianco med grönkål

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Neapel – den moderna pizzans vagga

Variationer av ojästa tunnbröd har bakats runt Medelhavet sedan antiken, och med tiden började man även med olika pålägg som till exempel gröna blad och kryddor. Den för pizzan så väsentliga tomaten kom inte till Europa från Peru förrän på 1500-talet och det var först på 1700-talet som invånarna i och runt Neapel la den på sitt bröd.

 

Neapel-den-moderna-pizzans-vagga

 

Den moderna pizzan härstammar just från Neapel – den italienska söderns hjärta. Legenden säger att den klassiska pizzan såg dagens ljus den 9 juni 1879 när Umberto I och hans drottning Margherita av Savojen besökte staden. Drottningen tröttnade på den franska gourmetmat som serverades, och istället tillkallades den kända neapolitanske pizzamakaren Don Raffaele Esposito och hans fru Rosa Brandi. De hade ryktet kring sig om att vara de bästa pizzabagarna i Neapel, och paret serverade tre olika pizzor, varav en helt nykomponerad till drottningens ära; Pizza Margherita i den italienska flaggans färger. Resten är, som man brukar säga, historia.

napolitansk-pizza-margherita

 

Idag är den napolitanska pizzan en global angelägenhet, och det är just de enklaste och ursprungliga recepten som tagit världen med storm:

– Pizza Margherita toppas av tomatsås (helst av sorten San Marzano från Vesuvius sluttningar) mozzarella, färsk basilika och olivolja.

– Pizza Marinara är om möjligt ännu enklare och toppas endast med en tomatsås som kryddas med oregano, vilök och olivolja. Namnet härstammar från det italienska ordet för sjöfart. Sjömän i hamnstaden Neapel behövde mat med lång hållbarhet då de ofta var till sjöss i flera månader i sträck. Därför skapades Marinara; inget kött eller ost utan ”bara” en pizzabotten med en utsökt tomatsås.

 

Som ni förstår så är pizzan i det närmaste religion i Neapel och en tradition som vårdas ömt. 1984 grundades organisationen Associazione Verace Pizza Napoletana (VPN) vars uppgift är att certifiera pizzerior och restauranger för att säkerställa att de följer de riktiga hantverksstraditionerna och serverar autentisk napolitansk pizza!

 

Läs också:
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn – tre tips från Louise Laurenius
Din egen Pizzasås
Pizza bianco med grönkål

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla Gricia

Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade pastarätterna som förknippas med Rom. Ett enkelt recept baserat på bara tre ingredienser utöver

Läs mer

Ossobuco di Pollo

Ossobuco di Pollo

Börja med kycklingen. Salta och peppra alla låren på båda sidor och vänd i mjöl. Stek i olivolja i en stor stekpanna i 4–5 minuter gyllene ...

Läs mer

Torta-stracciatella

Torta stracciatella

En saftig sockerkaka med bitar av choklad som bara smälter i munnen!

Läs mer

Italiensk marängtårta med citron

Italiensk marängtårta med citron

En söt och syrlig paj med italiensk maräng och citronkräm. Desserten kan med fördel förberedas dagen innan. Receptet på tårtan är ...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm