Lasagna bianca con pestoVegetarisk lasagne med spenat och pesto 

En minst lika mumsig men något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk. Perfekt att servera till ett större sällskap tillsammans med en fräsch sallad. Du kan med fördel ersätta en del av den rivna osten med tärnad mozzarella för en mjukare och trådigare konsistens.

 

Ingredienser:

  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 4 msk smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt och svartpeppar
  • ½ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 250 gr riven ost, gärna provolone (eller delvis mozzarella)
  • 100 gr riven parmesan
  • 3-4 dl pesto
  • 1-2 paket fryst spenat, tinade och avrunna eller motsvarande mängd färsk
  • lasagneplattor

 

Gör så här:

Värm ugnen till 200 ° C. Smörj en rektangulär ugnsform.

Smält ihop olivoljan och smöret i en kastrull. Tillsätt schalottenlök, vitlök, timjan, rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fräs i ca 5 minuter eller tills det doftar. Ta bort vitlöksklyftorna och kassera.

 

Vispa i mjölet och koka i ca 1 minut. Tillsätt mjölken och buljongen. Koka upp och rör om i 2-3 minuter. Ta bort från värmen och rör ner den rivna osten och ca hälften av parmesanen. Rör om tills osten är helt smält och såsen är slät.

 

För att montera, börja med att bre ut lite av ostsåsen i botten av den förberedda ugnsformen. Toppa med 3-4 lasagneplattor. Lägg på pesto och spenat, och tillsätt ytterligare lite av ostsåsen. Fortsätt att varva lasagneplattor, pesto, spenat och ostsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor som täcks med ostsås och strö över resten av parmesanen.

 

Täck med folie och grädda i 30 minuter eller tills osten bubblar. Ta av folien och grädda ytterligare 15 minuter tills osten fått färg. Låt stå 10 minuter innan servering.

 

BUON APPETITO!

 

Missa inte:
Ragù alla Bolognese
Tiramisú
Torta Caprese

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Lasagna bianca con pestoVegetarisk lasagne med spenat och pesto

En minst lika mumsig men något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk. Perfekt att servera till ett större sällskap tillsammans med en fräsch sallad. Du kan med fördel ersätta en del av den rivna osten med tärnad mozzarella för en mjukare och trådigare konsistens.

 

Ingredienser:

  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 4 msk smör
  • 1 schalottenlök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 2 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • salt och svartpeppar
  • ½ dl vetemjöl
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 250 gr riven ost, gärna provolone (eller delvis mozzarella)
  • 100 gr riven parmesan
  • 3-4 dl pesto
  • 1-2 paket fryst spenat, tinade och avrunna eller motsvarande mängd färsk
  • lasagneplattor

Gör så här:

Värm ugnen till 200 ° C. Smörj en rektangulär ugnsform.

Smält ihop olivoljan och smöret i en kastrull. Tillsätt schalottenlök, vitlök, timjan, rosmarin, chiliflakes, salt och peppar. Fräs i ca 5 minuter eller tills det doftar. Ta bort vitlöksklyftorna och kassera.

 

Vispa i mjölet och koka i ca 1 minut. Tillsätt mjölken och buljongen. Koka upp och rör om i 2-3 minuter. Ta bort från värmen och rör ner den rivna osten och ca hälften av parmesanen. Rör om tills osten är helt smält och såsen är slät.

 

För att montera, börja med att bre ut lite av ostsåsen i botten av den förberedda ugnsformen. Toppa med 3-4 lasagneplattor. Lägg på pesto och spenat, och tillsätt ytterligare lite av ostsåsen. Fortsätt att varva lasagneplattor, pesto, spenat och ostsås. Avsluta med ett lager lasagneplattor som täcks med ostsås och strö över resten av parmesanen.

 

Täck med folie och grädda i 30 minuter eller tills osten bubblar. Ta av folien och grädda ytterligare 15 minuter tills osten fått färg. Låt stå 10 minuter innan servering.

 

BUON APPETITO!

 

Missa inte:
Ragù alla Bolognese
Tiramisú
Torta Caprese

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Avenotto

Avenotto

Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna rätt. Huvudråvaran är havre, som heter ”avena” på italienska. Jag hittade på ett eget italienskt namn till skapelsen:

Läs mer

Cannoli-al-limoncello

Cannoli al limoncello

Detta är klassiska sicilianska bakverk med smak av syrlig citron och limoncello. Underbara delikatesser som uppskattas av alla åldrar...

Läs mer

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka

Penne alla Vodka. En snabblagad modern klassiker som signalerar 80-tal och som har fått fäste på italienska menyer både i och utanför Italien. Ursprunget är dock omstritt; enligt vissa föddes rätten på en restaurang i Bologna.

Läs mer

Šmòrn

Šmòrn

Skidorten Cortinas egen äppelpannkaka. En social dessert som är enkel att tillaga och går hem hos dem flesta! Med en skvätt Rom i ...

Läs mer