Gnocchi filanti alla sorrentinaGratinerade gnocchi med tomatsås och mozzarella
Det här en klassisk rätt från Sorrento-trakten i Campania. Den är både snabb och enkel att göra och slutresultatet är så mycket mer än den insats som den kräver. Den blir extra läcker tack vare den trådiga mozzarellan och den avslutande gratineringen som ger en härlig skorpa.
Traditionellt bakas den i en typisk lergodsform, pignatiello, men det går bra att använda en vanlig ugns- eller bakform.
Ingredienser:
- 800 gr potatisgnocchi
- 700 gr passerade tomater (ca 2 burkar)
- 1 kryddnejlika
- 1 vitlöksklyfta
- Några blad basilika, hackad
- 300 gr mozzarella, tärnad
- 80 gr riven ost till gratinering
- Olivolja efter smak
- Salt efter smak
Gör så här:
Koka upp vatten till gnocchin. Fräs den hackade vitlöksklyftan i en panna med lite olivolja. Tillsätt tomaterna och de hackade basilikabladen. Salta lätt. Låt koka i ca 5 minuter, rör om då och då.
När vattnet kokar upp, tillsätt salt och lägg i gnocchin. När de flyter är de klara. Lyft upp dem med en hålslev, och låt dem rinna av lite innan du häller dem direkt i pannan med såsen och blanda väl. Ta av pannan från värmen och tillsätt hälften av mozzarellan och hälften av den rivna osten. Blanda väl tills det blivit en krämig konsistens.
Häll över allt i en ugnssäker form och fördela resten av mozzarellan och den rivna osten på toppen. Gratinera i en 200 grader varm ugn i ca 10 minuter.
Rätten är klar! Vattnas det i munnen? Buon appetito!
Missa inte:
Gnocchi filanti alla sorrentinaGratinerade gnocchi med tomatsås och mozzarella
Ingredienser:
- 800 gr potatisgnocchi
- 700 gr passerade tomater (ca 2 burkar)
- 1 kryddnejlika
- 1 vitlöksklyfta
- Några blad basilika, hackad
- 300 gr mozzarella, tärnad
- 80 gr riven ost till gratinering
- Olivolja efter smak
- Salt efter smak
Gör så här:
Koka upp vatten till gnocchin. Fräs den hackade vitlöksklyftan i en panna med lite olivolja. Tillsätt tomaterna och de hackade basilikabladen. Salta lätt. Låt koka i ca 5 minuter, rör om då och då.
När vattnet kokar upp, tillsätt salt och lägg i gnocchin.
När de flyter är de klara. Lyft upp dem med en hålslev, och låt dem rinna av lite innan du häller dem direkt i pannan med såsen och blanda väl. Ta av pannan från värmen och tillsätt hälften av mozzarellan och hälften av den rivna osten. Blanda väl tills det blivit en krämig konsistens.
Häll över allt i en ugnssäker form och fördela resten av mozzarellan och den rivna osten på toppen. Gratinera i en 200 grader varm ugn i ca 10 minuter.
Rätten är klar! Vattnas det i munnen? Buon appetito!
Missa inte:
Gnocchi con brasato
Gnocchi burro e salvia
Fyra fantastiska recept !
Costoletta Milanese
Ett utsökt recept på kalvkotletter från Milano. Ett recept av vår skribent Peter Nordin.
Risbollar – Arancini di riso e ricotta
Förrätter / Antipasti,Tillbehör
Risbollar. Arancini di riso e ricotta: Koka riset i 7 ½ dl saltat vatten i ca 17 minuter eller tills det är mjukt. Låt det svalna och torka.
Lasagne con burrata e asparagi
Lasagne con burrata e asparagi är en skön och grön variant av lasagne där burratan bidrar med sin härliga krämiget.
Tomatsås – Marinara
Underbart gott recept på äkta tomatsås Marinara. På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår köksträdgård till att odla olika sorters ...