Penne alla Vodka

Pasta med krämig vodkasåsPenne alla Vodka är en snabblagad och modern klassiker som signalerar 80-tal. Penne alla Vodka är en pastarätt som har fått fäste i både italienska menyer, i och utanför Italien. Ursprunget är dock omstritt; enligt vissa föddes rätten på en restaurang i Bologna medan andra menar att det är kock i New York som ligger bakom maträtten. Oavsett vilket så är det en ikonisk rätt som många gillar. Buon appetito! Ingredienser Penne alla Vodka:- 360 gr Penne Rigate el annan liknande pastasort- Olivolja (extravergine)- 1 liten gul lök- 200 gr Pancetta eller Guanciale (bacon fungerar som alternativ)- ca. 8 CL Vodka- 300 gr skalade tomater, färska el konserverade- 1 MSK tomatpuré- 1,5 DL vispgrädde- Salt Gör så här:Skiva eller hacka löken fint och tärna pancettan/guanciale. Stek lökenen i lite olja på låg värme. När den är mjuk och börjar bli gyllene, tillsätt pancettan låt det brynas långsamt på låg värme.Häll sedan på vodkan, och låt den koka in helt. Tillsätt de skalade tomaterna, täck med ett lock och låt koka i ca 10 minuter på låg värme. Lyft locket och mosa tomaterna väl med en gaffel. Tillsätt tomatpurén, blanda väl och låt såsen sjuda under lock i ytterligare 10-15 minuter. Häll sedan i grädden och låt koka upp. Sjud såsen under omrörning i några få minuter.Koka pastan enligt anvisningarna (står på pasta-paketet). Häll slutligen pastan i såsen och blanda ordentligt under ett par minuter. Hackad persilja och riven parmigiano kan tillsättas för den som vill få extra smak.Mängderna varierar mellan olika recept så prova dig gärna fram efter egen smak. Vill du ha en krämigare sås använder du mer grädde och så vidare. Buon appetito! Smaklig måltid! Läs också: Pasta-recept! Spaghetti alla Carbonara Ragú alla Bolognese Sverige äter italienskt! 

Sätt betyg på receptet

Betyg 5 / 5. 1

Inget betyg än så länge

Viner

Rött vin Poggio Le Volpi.

Poggio Le Volpi

Vin har såklart odlats på kullarna utanför Rom i tusentals…

Rekommenderat

bolla le poiane

Bolla le Poiane Amarone

Vinhuset Bolla grundades redan 1883 och är ett av de mest…

Rekommenderat

villa puccini chianti

Villa Puccini Chianti Classico

Villa Puccini Chianti Classico Riserva vin. Från de vackra…

Rekommenderat

villa puccini

Villa Puccini Governo

Fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av korinter,…

Rekommenderat

Fyra fantastiska recept !

Tortellini al brodo

Tortellini al brodo

Tortellini i buljong är ett populärt och traditionellt…

Läs recept

cacio e pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken…

Läs recept

Ravioli från Liguria

Ravioli från Liguria

Häll ut mjölet på ett bakbord och gör en ”krater” i mitten…

Läs recept

din egen pizzasås

Din egen pizzasås

Vill du göra din egen tomatsås till pizzan? Det är mycket…

Läs recept