Stufato di cervoHjortgryta med tomater och kapris
Ingredienser: (4 personer)
1 ½ kg benfria grytbitar på hjort 75 gr vetemjöl (drygt 1 dl) Salt och nymalen peppar 2 msk osaltat smör 1 msk olivolja 50 gr hackad pancetta el rökt sidfläsk 2 tärnade morötter 1 hackad selleristjälk 1 hackad gul lök 1 hackad vitlöksklyfta 2 msk färsk persilja + lite extra till garnering 4 hackade salviablad 1 tsk hackad färsk rosmarin 2 ½ dl torrt vitt vin ½ liter köttbuljong 175 gr skalade, urkärnade och hackade tomater (färska el ca ½ burk) 1 msk hackad kapris 2 hela kryddnejlikor Gör så här:Klappa köttet torrt, några bitar i taget. Strö mjöl på ett fat, vänd bitarna lätt i mjölet och skaka bort överflödet. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i oljan i en stor stekgryta på medelvärme. Tillsätt köttet i omgångar och bryn det tills det fått färg runt om, i ungefär 15 minuter. Vänd dem då och då. Lägg upp köttet på ett fat när det är färdigt. Tillsätt pancetta, morötter, selleri, lök, vitlök och de hackade örterna. Fräs allt på medelvärme tills grönsakerna är mjuka, i ungefär 5 minuter. Rör om ibland. Häll i vinet, låt det koka upp och rör om och skrapa med en träsked för att få bort allt brynt i botten. Låt det koka i en minut till. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt buljong, tomater, kapris och kryddnejlikor och låt det koka upp. Minska till svag värme och lägg på locket. Vänd köttet då och då och koka det mört, i ungefär 2 timmar. Tillsätt lite vatten om för mycket vätska kokar bort. Lägg upp köttet på ett fat med hjälp av en hålslev. Passera grytans innehåll genom en sil, placerad över en skål. Häll tillbaka såsen i grytan och låt den koka upp igen. Höj värmen om den verkar för tunn och koka tills såsen reduceras. Lägg tillbaka köttet i grytan och värm upp det försiktigt igen. Lägg upp rätten på ett förvärmt djupt fat. Strö över persilja och servera genast, gärna tillsammans med polenta. Läs också:Recept på nötköttBistecca alla Fiorentina Följ oss på:FacebookInstagramPinterest
Stufato di cervoHjortgryta med tomater och kapris
Ingredienser: (4 personer)
1 ½ kg benfria grytbitar på hjort 75 gr vetemjöl (drygt 1 dl) Salt och nymalen peppar 2 msk osaltat smör 1 msk olivolja 50 gr hackad pancetta el rökt sidfläsk 2 tärnade morötter 1 hackad selleristjälk 1 hackad gul lök 1 hackad vitlöksklyfta 2 msk färsk persilja + lite extra till garnering 4 hackade salviablad 1 tsk hackad färsk rosmarin 2 ½ dl torrt vitt vin ½ liter köttbuljong 175 gr skalade, urkärnade och hackade tomater (färska el ca ½ burk) 1 msk hackad kapris 2 hela kryddnejlikor
Gör så här:Klappa köttet torrt, några bitar i taget. Strö mjöl på ett fat, vänd bitarna lätt i mjölet och skaka bort överflödet. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i oljan i en stor stekgryta på medelvärme. Tillsätt köttet i omgångar och bryn det tills det fått färg runt om, i ungefär 15 minuter. Vänd dem då och då. Lägg upp köttet på ett fat när det är färdigt. Tillsätt pancetta, morötter, selleri, lök, vitlök och de hackade örterna. Fräs allt på medelvärme tills grönsakerna är mjuka, i ungefär 5 minuter. Rör om ibland. Häll i vinet, låt det koka upp och rör om och skrapa med en träsked för att få bort allt brynt i botten. Låt det koka i en minut till. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt buljong, tomater, kapris och kryddnejlikor och låt det koka upp. Minska till svag värme och lägg på locket. Vänd köttet då och då och koka det mört, i ungefär 2 timmar. Tillsätt lite vatten om för mycket vätska kokar bort. Lägg upp köttet på ett fat med hjälp av en hålslev. Passera grytans innehåll genom en sil, placerad över en skål. Häll tillbaka såsen i grytan och låt den koka upp igen. Höj värmen om den verkar för tunn och koka tills såsen reduceras. Lägg tillbaka köttet i grytan och värm upp det försiktigt igen. Lägg upp rätten på ett förvärmt djupt fat. Strö över persilja och servera genast, gärna tillsammans med polenta. Läs också:Recept på nötköttBistecca alla Fiorentina Följ oss på:FacebookInstagramPinterest
Fyra fantastiska recept !
Focaccia Col Formaggio Al Pesto
Foccacia Col Formaggio al Pesto. En focaccia är ett härligt bröd att bjuda på när man är många, som blir härligt saftigt tack vara olivoljan.
Spaghetti al cacio e pepe
Spaghetti al cacio e pepe - koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av men spara några matskedar av kokvattnet.
Tortino di cioccolato con cuore fondente
Chokladfondant är en lyxig och smakrik efterrätt med en djup smak av choklad. Servera som den är eller med din favorit-gelato...
Torta di nocciola – Hasselnötskaka
Hasselnötskaka. Häll nötterna och 1 ½ dl av sockret i en matberedare och finhacka blandningen. Tillsätt mjölet och kör tills allt blandats. Häll över blandningen i en stor skål och ställ åt sidan.