Stufato di cervoHjortgryta med tomater och kapris

Ingredienser: (4 personer)
  • 1 ½ kg benfria grytbitar på hjort
  • 75 gr vetemjöl (drygt 1 dl)
  • Salt och nymalen peppar
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 msk olivolja
  • 50 gr hackad pancetta el rökt sidfläsk
  • 2 tärnade morötter
  • 1 hackad selleristjälk
  • 1 hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk persilja + lite extra till garnering
  • 4 hackade salviablad
  • 1 tsk hackad färsk rosmarin
  • 2 ½ dl torrt vitt vin
  • ½ liter köttbuljong
  • 175 gr skalade, urkärnade och hackade tomater (färska el ca ½ burk)
  • 1 msk hackad kapris
  • 2 hela kryddnejlikor
 Gör så här:Klappa köttet torrt, några bitar i taget. Strö mjöl på ett fat, vänd bitarna lätt i mjölet och skaka bort överflödet. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i oljan i en stor stekgryta på medelvärme. Tillsätt köttet i omgångar och bryn det tills det fått färg runt om, i ungefär 15 minuter. Vänd dem då och då. Lägg upp köttet på ett fat när det är färdigt. Tillsätt pancetta, morötter, selleri, lök, vitlök och de hackade örterna. Fräs allt på medelvärme tills grönsakerna är mjuka, i ungefär 5 minuter. Rör om ibland. Häll i vinet, låt det koka upp och rör om och skrapa med en träsked för att få bort allt brynt i botten. Låt det koka i en minut till. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt buljong, tomater, kapris och kryddnejlikor och låt det koka upp. Minska till svag värme och lägg på locket. Vänd köttet då och då och koka det mört, i ungefär 2 timmar. Tillsätt lite vatten om för mycket vätska kokar bort. Lägg upp köttet på ett fat med hjälp av en hålslev. Passera grytans innehåll genom en sil, placerad över en skål. Häll tillbaka såsen i grytan och låt den koka upp igen. Höj värmen om den verkar för tunn och koka tills såsen reduceras. Lägg tillbaka köttet i grytan och värm upp det försiktigt igen. Lägg upp rätten på ett förvärmt djupt fat. Strö över persilja och servera genast, gärna tillsammans med polenta. Läs också:Recept på nötköttBistecca alla Fiorentina Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

Stufato di cervoHjortgryta med tomater och kapris

Ingredienser: (4 personer)
  • 1 ½ kg benfria grytbitar på hjort
  • 75 gr vetemjöl (drygt 1 dl)
  • Salt och nymalen peppar
  • 2 msk osaltat smör
  • 1 msk olivolja
  • 50 gr hackad pancetta el rökt sidfläsk
  • 2 tärnade morötter
  • 1 hackad selleristjälk
  • 1 hackad gul lök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 2 msk färsk persilja + lite extra till garnering
  • 4 hackade salviablad
  • 1 tsk hackad färsk rosmarin
  • 2 ½ dl torrt vitt vin
  • ½ liter köttbuljong
  • 175 gr skalade, urkärnade och hackade tomater (färska el ca ½ burk)
  • 1 msk hackad kapris
  • 2 hela kryddnejlikor

Gör så här:Klappa köttet torrt, några bitar i taget. Strö mjöl på ett fat, vänd bitarna lätt i mjölet och skaka bort överflödet. Krydda med salt och peppar. Smält smöret i oljan i en stor stekgryta på medelvärme. Tillsätt köttet i omgångar och bryn det tills det fått färg runt om, i ungefär 15 minuter. Vänd dem då och då. Lägg upp köttet på ett fat när det är färdigt. Tillsätt pancetta, morötter, selleri, lök, vitlök och de hackade örterna. Fräs allt på medelvärme tills grönsakerna är mjuka, i ungefär 5 minuter. Rör om ibland. Häll i vinet, låt det koka upp och rör om och skrapa med en träsked för att få bort allt brynt i botten. Låt det koka i en minut till. Lägg tillbaka köttet i grytan. Tillsätt buljong, tomater, kapris och kryddnejlikor och låt det koka upp. Minska till svag värme och lägg på locket. Vänd köttet då och då och koka det mört, i ungefär 2 timmar. Tillsätt lite vatten om för mycket vätska kokar bort. Lägg upp köttet på ett fat med hjälp av en hålslev. Passera grytans innehåll genom en sil, placerad över en skål. Häll tillbaka såsen i grytan och låt den koka upp igen. Höj värmen om den verkar för tunn och koka tills såsen reduceras. Lägg tillbaka köttet i grytan och värm upp det försiktigt igen. Lägg upp rätten på ett förvärmt djupt fat. Strö över persilja och servera genast, gärna tillsammans med polenta. Läs också:Recept på nötköttBistecca alla Fiorentina Följ oss på:FacebookInstagramPinterest

[ratemypost]

Fyra fantastiska recept !

Limoncello-Float

Limoncello Float

en italiensk dessert-drink på tre ingredienser: limoncello, prosecco och vanilj gelato. Enkel att förbereda och supergod!

Läs mer

Pappardelle con Porcini

Pappardelle con Porcini

Pappardelle con Porcini. Skiva svampen och stek i olivolja tillsammans med vitlöken till svampen får en fin färg.Blanda pastan med svampen..

Läs mer

Kanelpannacotta

Kanelpannacotta

Pannacotta är en klassisk dessert i det italienska köket. Kanelpannacotta är en härlig jul-variant med smak av kanel och färska bär.

Läs mer

Limoncello-sås till färska bär

En enkel och supergod italiensk dessert gjord med limoncello. Passar bra till färska bär eller frukter, att ringla över eller att doppa i.

Läs mer