Agnello al forno con patate

Här är ett enkelt och rustikt recept där lamm och potatis lagas i samma panna i ugnen med en härlig kryddning av örter, citron, vitlök och enbär! I Italien tillagar man gärna köttet med benen och använder olika styckningsdetaljer.  Det ger mer smak till rätten! Ingredienser: (4 pers)
  • 1 kg lamm med ben, t.ex. stek, lägg, bringa mm
  • 1 kg potatis
  • 1 vårlök
  • 3 – 4 vitlöksklyftor
  • Saften från 1 citron
  • 2 dl vatten
  • Ca 1 dl torrt vitt vin
  • 3 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 st salviablad
  • 2 st lagerblad
  • 5 st enbär
  • Salt & svartpeppar efter smak
  • Olivolja extra vergine
 Gör så här:Börja med att blanda en marinad till lammbitarna. Blanda citronsaft, vitt vin, krossade enbär, krossade vitlöksklyftor, lagerblad och salvia. Blanda med lammköttet i en skål eller påse och låt köttet marinera i minst 30 minuter men gärna 3 – 4 timmar. Värm ugnen på 200 ° C. Ansa vårlöken och skär den i strimlor på längden och dela dem sedan på hälften. Dela potatisen i halvor och lägg dem i en lätt oljad ugnsform tillsammans med vårlöken. Ta bort vitlöksklyftorna från marinaden och lägg sedan lammet med marinaden ovanpå potatisen. Tillsätt timjan, rosmarin och lite av vattnet. Krydda med olivolja, salt och peppar. Tillaga i ugnen i ca 1 ½ timme. Du kan behöva tillsätta mer vatten under tillagningen och eventuellt täcka över med folie om lammet tillagas snabbare än potatisen. Sila av stekskyn och servera separat. Eventuellt kan du mixa den med olivolja och färska myntablad för en vårgrön sås. Ställ fram hela formen med lamm, lök och potatis direkt på bordet eller buffén. Buon Appetito!

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.7 / 5. Antal recensioner 15

Inget betyg än så länge

Agnello al forno conpatate

Här är ett enkelt och rustikt recept där lamm och potatis lagas i samma panna i ugnen med en härlig kryddning av örter, citron, vitlök och enbär! I Italien tillagar man gärna köttet med benen och använder olika styckningsdetaljer.  Det ger mer smak till rätten!

Ingredienser: (4 pers)
  • 1 kg lamm med ben, t.ex. stek, lägg, bringa mm
  • 1 kg potatis
  • 1 vårlök
  • 3 – 4 vitlöksklyftor
  • Saften från 1 citron
  • 2 dl vatten
  • Ca 1 dl torrt vitt vin
  • 3 kvistar timjan
  • 2 kvistar rosmarin
  • 4 st salviablad
  • 2 st lagerblad
  • 5 st enbär
  • Salt & svartpeppar efter smak
  • Olivolja extra vergine

Gör så här:Börja med att blanda en marinad till lammbitarna. Blanda citronsaft, vitt vin, krossade enbär, krossade vitlöksklyftor, lagerblad och salvia. Blanda med lammköttet i en skål eller påse och låt köttet marinera i minst 30 minuter men gärna 3 – 4 timmar. Värm ugnen på 200 ° C. Ansa vårlöken och skär den i strimlor på längden och dela dem sedan på hälften. Dela potatisen i halvor och lägg dem i en lätt oljad ugnsform tillsammans med vårlöken. Ta bort vitlöksklyftorna från marinaden och lägg sedan lammet med marinaden ovanpå potatisen. Tillsätt timjan, rosmarin och lite av vattnet. Krydda med olivolja, salt och peppar. Tillaga i ugnen i ca 1 ½ timme. Du kan behöva tillsätta mer vatten under tillagningen och eventuellt täcka över med folie om lammet tillagas snabbare än potatisen. Sila av stekskyn och servera separat. Eventuellt kan du mixa den med olivolja och färska myntablad för en vårgrön sås. Ställ fram hela formen med lamm, lök och potatis direkt på bordet eller buffén. Buon Appetito!

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.7 / 5. Antal recensioner 15

Inget betyg än så länge

Fyra fantastiska recept !

ribollita

Ribollita – bönsoppa från Toscana

Bönsoppa från Toscana. Blötlägg bönorna över natten i 1…

Läs recept

cacio e pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken…

Läs recept

Cipolle Ripieni

Cipolle ripieni – lökar fyllda med kött

Lökar fyllda med kött. Sätt ugnen på 200 grader. Koka…

Läs recept

Lyxig-kladdkaka-pa-italienska

Lyxig kladdkaka på italienska

Här får ni ett underbart recept på en njutningsfull…

Läs recept