Spritz - En bitterljuv historia
Text och bild: Jonas Henningsson
Spritz och Venedig=sant.
Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i Venedig. Sedan början av det nya seklet har ju Aperol-spritzen varit tokpopulär inte minst bland tillfälliga besökare. Vyerna och den historiska staden lyfts av den här livgivande bitterljuva aperitifen som får middagens förväntningar att höjas ytterligare ett snäpp. Många unga venedigbor knorrar förstås lite över aperol-hysterin och populariteten och hittar andra aperitifer som var populära när morfar och mormor hängde på lokal. Bitterheten har skapat ett sug efter bittrare smaker helt enkelt – man ser numer allt fler amarovarianter som cynar-glas bland ynglingarna. Hursomhelst. Aperitifen på allas läppar kan smaka väldigt olika men smakar hursomhelst nästan aldrig bättre än här i Venedig.
Spritzstopp:
Ca`Sagredo – hotellbar
Ett av mina favorithotell har också en av mina favoriter bland stadens många vassa hotellbarer. Ca`Sagredo har bästa tänkbara läge längs kanalen. Spritz på takterassen infriar alla högst ställda förväntningar. Sofistikerat och soligt.
Osteria Alla Ciurma -osteria
Alla Ciurma är ett av de ställen jag alltid återvänder till. Den minimala osterian som ligger på en liten sidogata har några av stans bästa chicchetti och gänget bakom disken lotsar alltid besökaren genom den korta men underbara vinlistan. Men jag går hit för hänget innan middagen också – spritzen är poppis här förstås och man ser allt fler beställa gamla recept.
Cannaregio – stadsdel
Favoritstadsdelen Cannaregio är också lokalbornas favorit. Här traskar jag gärna runt bland underbart luggslitna gator och hus, tittar på sevärdheter som palatset Ca’ d’Oro och Santa Maria dei Miracol. Mest mest dras jag hit för alla hål-i-väggen-oaser, små barer och restauranger där venedigborna själva hänger till sent på natten. Inte minst kombinationen spritz och cicchetti drar lokalbor och tillfälliga besökare.
Skyline Rooftop Bar – bar med utsikt
Venedig kan vara väldigt sofistikerat och romantiskt, som på Skyline Rooftop Bar som har magisk utsikt över staden, en fantastisk solnedgång och ett ypperligt urval av aperitifer skapade av det kreativa gänget bakom baren.
Läs även:
Prosecco och Cicchetti
Spritz - En bitterljuv historia
Text och bild: Jonas Henningsson
Spritz och Venedig=sant.
Spritz har serverats i sin bittra kostym i över hundra år i Venedig. Sedan början av det nya seklet har ju Aperol-spritzen varit tokpopulär inte minst bland tillfälliga besökare. Vyerna och den historiska staden lyfts av den här livgivande bitterljuva aperitifen som får middagens förväntningar att höjas ytterligare ett snäpp. Många unga venedigbor knorrar förstås lite över aperol-hysterin och populariteten och hittar andra aperitifer som var populära när morfar och mormor hängde på lokal. Bitterheten har skapat ett sug efter bittrare smaker helt enkelt – man ser numer allt fler amarovarianter som cynar-glas bland ynglingarna. Hursomhelst. Aperitifen på allas läppar kan smaka väldigt olika men smakar hursomhelst nästan aldrig bättre än här i Venedig.
Spritzstopp:
Ca`Sagredo – hotellbar
Ett av mina favorithotell har också en av mina favoriter bland stadens många vassa hotellbarer. Ca`Sagredo har bästa tänkbara läge längs kanalen. Spritz på takterassen infriar alla högst ställda förväntningar. Sofistikerat och soligt.
Osteria Alla Ciurma -osteria
Alla Ciurma är ett av de ställen jag alltid återvänder till. Den minimala osterian som ligger på en liten sidogata har några av stans bästa chicchetti och gänget bakom disken lotsar alltid besökaren genom den korta men underbara vinlistan. Men jag går hit för hänget innan middagen också – spritzen är poppis här förstås och man ser allt fler beställa gamla recept.
Cannaregio – stadsdel
Favoritstadsdelen Cannaregio är också lokalbornas favorit. Här traskar jag gärna runt bland underbart luggslitna gator och hus, tittar på sevärdheter som palatset Ca’ d’Oro och Santa Maria dei Miracol. Mest mest dras jag hit för alla hål-i-väggen-oaser, små barer och restauranger där venedigborna själva hänger till sent på natten. Inte minst kombinationen spritz och cicchetti drar lokalbor och tillfälliga besökare.
Skyline Rooftop Bar – bar med utsikt
Venedig kan vara väldigt sofistikerat och romantiskt, som på Skyline Rooftop Bar som har magisk utsikt över staden, en fantastisk solnedgång och ett ypperligt urval av aperitifer skapade av det kreativa gänget bakom baren.
Läs även:
Prosecco och Cicchetti
Fyra fantastiska recept !
Spaghetti al cacio e pepe
Spaghetti al cacio e pepe - koka pastan al dente i rikligt med saltat vatten. Låt den rinna av men spara några matskedar av kokvattnet.
Bruschetta con tapenade italiana
Förrätter / Antipasti,Tillbehör
Ett utsökt pålägg med alla de bästa smakerna från Italien i en och samma tugga!
Pasta con tonno e briciole – pasta med tonfisk
Pasta med tonfisk och brödsmulor. Mjukstek löken på medelvärme i olivoljan i en panna som är stor nog för att rymma den färdiga pastan och såsen, i ungefär 5 minuter. Tillsätt vitlök och chili och fortsätt att fräsa tills vitlöken är gyllenbrun, i ungefär 1 minut.
Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin
Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...