Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Fler italienska desserter !
Semifreddo
Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lätt...
Tortino di cioccolato con cuore fondente
Chokladfondant är en lyxig och smakrik efterrätt med en djup smak av choklad. Servera som den är eller med din favorit-gelato...
Torta Alle Fragole Di Nonna
Ingenting markerar väl starten på sommaren så mycket som jordgubbar och den här italienska tårtan som görs ”på mormors vis”. En härligt ...
Torrone
Italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och älskad över hela landet.