Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Cantucci Toscani
Mandelkakor från Toscana
Cantucci (Cantuccini), även kända som ”Biscotti di Prato”, är ett typiskt bakverk från det traditionella toskanska köket. Ett slags torra kex med mandel, som skärs i skivor när degen fortfarande är varm och sedan gräddas igen några minuter, så att man får rustika lite skorpliknande men väldoftande kakor. Serveras traditionellt med ett sött vin som t.ex. Vin Santo men smakar lika gott med lite Prosecco eller en kopp kaffe!
Ingredienser: (ca 40 st)
- 280 gr vetemjöl special
- 150 gr strösocker
- 130 gr mandel med skal
- 2 ägg
- rivet skal av 1 apelsin
- rivet skal av 1 citron
- ev lite vaniljsocker efter tycke och smak
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att blanda ägg, socker, rivet citrusskal, salt och eventuellt vaniljsocker med en gaffel. Tillsätt sedan mjöl och bakpulver. Knåda en stund tills du får en homogen deg. Om det fastnar på fingrarna, strö över lite mjöl. Tillsätt mandeln med skal.
Knåda väl, dela degen på mitten och forma till två jämna ”limpor”, ca 3 cm breda. Se till att de blir så runda som möjligt och lägg dem på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
Grädda i 180° C i mitten av ugnen i ca 15 – 18 minuter så länge bröden växer i storlek.
Ta ut dem ur ugnen och skär bröden i ca 1 ½ – 2 cm tjocka skivor med en vass kniv. Vänd kakorna på sidan och tillaga i ugnen i 4 minuter på ena sidan; vänd dem sedan och grädda ytterligare 4 minuter på andra sidan. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna! Så fort de kommer ut ur ugnen kommer de att verka hårda, men om du låter dem vila några timmar så får de en perfekt tuggvänlig konsistens!
Fler italienska desserter !
Panforte – italiensk nougatkaka
utsökt Italiensk nougatkaka med nötter, kanel och mörk choklad.
Cannoli med apelsin och pistage
Ett klassikt bakverk från Sicilien som friteras och fylls med apelsin- och citronkräm med ricotta.
Frutta fresca con mascarpone e limoncello
Söta frukter med en mascarponekräm och limoncello.
Panettone med apelsin
Panettone är en italiensk julkaka som äts på kvällen tillsammans med ett glas söt spumante. Den traditionella versionen innehåller russin...