Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Umbrisk kycklingleverpaté
Förrätter / Antipasti,Tomas Bacoccoli
Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och ...
Vårfunderingar och Vildsparris
Reportage,Tomas Bacoccoli,Just nu
Vårfunderingar och Vildsparris. Fåglarna kvittrar och jackan hänger kvar hemma i hallen. Våren är här. Det är snart dags att klippa..
En bastu i Umbrien
Just nu,Tomas Bacoccoli,Reportage,Oss svenskitalienare emellan
Till alla er som har njutit av Tomas Bacoccolis texter här på Goda Italien har vi en glad nyhet. Idag släpps nämligen hans debutroman En bastu i Umbrien i bokhandeln.
Olivoljerapporten 2021
Nu har vi plockat klart oliver i Umbrien och på de flesta andra ställen i Italien också. Dags att summera skörden...
Mer av Tomas Bacoccoli !
Mitt italienska fredagsmys
Ibland måste man rena sig själv lite. Och Elin och jag har slagit på stort några veckor. Vi har lagt av med...
Umbrisk kycklingleverpaté
Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och ...