Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Lite peperoncino skadar aldrig
Jag började laga mat i femtonårsåldern och sedan dess har peperoncinon varit min bästa vän i köket. Och de svenska vänner som jag introdud..
Vår ambassadör Jan Björklund
Oss svenskitalienare emellan,Reportage,Tomas Bacoccoli
ambassadör Jan Björklund. Jag ska träffa Jan Björklund idag. I Rom. Det känns stort på något sätt. Inte bara för att det är Jan alltså. Jag ska ju få åka till storstan. Jag kollar på gympaskorna och kängorna där jag står nyduschad och
Kallpressad olivolja – Una storia magica
Olivolja,Reportage,Tomas Bacoccoli,Just nu
Från romartiden finns användning av kallpressad olivolja dokumenterad i skrift, men de etruskiska gravarna berättar vidare bak i ...
Amelia – Italienska under ytan
Just nu,Tomas Bacoccoli,Reportage,Oss svenskitalienare emellan
Det är många som vill vara italienska, men som inte är det. Vet inte om du förstår vad jag menar, men som italienare noterar man sånt. Det är smickrande när folk överartikulerar sig och gör sig till, för att de så himla gärna vill vara italienska liksom.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Kallpressad olivolja – Una storia magica
Från romartiden finns användning av kallpressad olivolja dokumenterad i skrift, men de etruskiska gravarna berättar vidare bak i ...
Pasta med salsiccia och peperoncino
En italiensk favorit, pasta med salsiccia och peperoncino. Låt peperoncinon puttra i olivolja med vitlöksklyftan under ett par minuter.