Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Enkel pasta med sommartryffel
En utsökt pasta med sommartryffel och vitlök. Simpel att laga – underbar att äta!
Recept: Tomas Bacoccoli
Beställ Bacoccolis sommartryffel HÄR
Ingredienser: (4-5 personer)
- 150-250 gram färsk sommartryffel
- 500 gram pasta på durumvete eller äggpasta om du vill
- Salt
- Olivolja
- 2 vitlöksklyftor
- Pastavatten
Gör så här:
Koka upp pastavatten i stor kastrull. Fyra liter vatten för 500 gram pasta blir bra. Ha i två ganska rågade matskedar salt när vattnet kokar. Smaka av vattnet så du lär dig vad som är perfekt mängd salt. Pastavatten är en ingrediens.
Fräs ett par vitlöksklyftor med ”skjortan på” i rikligt med olivolja i några minuter i stekpanna med höga kanter. Plocka upp klyftorna ur oljan och släng dem i papperskorgen. Riv i hälften av tryffeln i olivoljan och låt allt bli ljummet. Tillsätt lite olivolja om det behövs.
Lägg i pastan i det kokande vattnet. När pastan nästan är färdig (smaka av, det ska vara tuggmotstånd) så tar du drygt en deciliter av pastavattnet och häller i pannan med tryffel. För sälta och stärkelse. Värm på tryffeln och oljan till det blir lite ljummet. Men det ska inte börja puttra.
Sedan häller du av pastan i durkslaget och förenar pastan med tryffeln i stekpannan. Låt dem umgås ett par minuter, sedan hyvlar du i resten av tryffeln med baksidan av en osthyvel.
Ät utan parmesan eller andra ingredienser. Max en klick smör.
Ett gott glas vin eller champagne passar förstås. Annars vatten.
Mer av Tomas Bacoccoli !
Olivoljerapporten 2021
Nu har vi plockat klart oliver i Umbrien och på de flesta andra ställen i Italien också. Dags att summera skörden...
Violetta – italienskt kaffe & teater!
Oss svenskitalienare emellan,Reportage,Tomas Bacoccoli
Skådespelerskan Violetta Barsotti och jag har liknande bakgrund. Så är det med de flesta av oss svenskitalienare. Det är som att vi kan ...
Tomas Bacoccoli släpper ny bok
Mycket av Italien kan återskapas utanför landets gränser, men inte den här boken. Jag hade aldrig kunnat skriva Etrusken om jag inte ...
Olivolja och Kärlek
Tomas Bacoccoli,Reportage,Olivolja
Olivolja, oliverna och olivträden är alla mytomspunna. På italienska är olivträdet maskulint (l’ulivo), frukten feminin (l’uliva) och oljan som kommer
Mer av Tomas Bacoccoli !
Don Tommaso – om barndomens Italien
Don Tommaso. Man behövde inte älska fotboll för att titta på Uno Kryss Due på TV3 på nittiotalet. Fotbollsprogrammet som i halvlek spenderade lika stora delar på Alessandro Del Pieros fina frisparkar som på italiensk mat och kultur.
Fusilli med broccoli och salsiccia
En antik rätt, med rötter från trakten där vi bor här i Umbrien. I huvudrollen har vi broccoli. Birollerna är salsiccia, vitt vin, vitlök ...