Häng med på Girot!

Häng med på Girot!

Idag (10/5) kan man säga att det klassiska cykelloppet Giro d’Italia startar på riktigt. Efter tre inledande etapper i Ungern så har nu alla cyklister landat på Sicilien och ska fortsätta den 3 veckor långa resan från söder till norr, för att till slut gå i mål i Verona söndagen den 29 maj.

 

Goda Italien kommer inte att punktbevaka själva tävlingen men vi kommer att göra vissa nedslag under resans gång när vi tycker att det finns något roligt att berätta. Att följa med på Girot är nämligen ett bra sätt att lära sig mer om Italiens geografi, kultur och gastronomi.

 

Avola

 

Dagens etapp går från Avola vid Joniska havet till Nicolosi på den mytomspunna, och fortfarande aktiva, vulkanen Etna. Både starten och målet har stark koppling till vinkulturen på Sicilien. Öns mest odlade druva heter Nero d’Avola, den svarta från Avola, och har alltså fått sitt namn från staden. Den har troligen sitt ursprung i Grekland och ger mustiga och fylliga viner. Förutom vin är Avola också känt för sina mandel- och citronodlingar. Ett vin i en helt annan stil växer i vulkanjordarna på Etna som utan tvekan är ett av de hetaste(!) ursprungen just nu. Vinerna görs framförallt av druvan Nerello Mascalese och de lite ljusare men mycket smakrika vinerna är både omtalade och eftersökta av vinälskare över hela världen.

 

druvan-nero-d’Avola

 

Vill du följa loppet på nära håll så rekommenderar vi Eurosports sändningar där den engagerade, och italienskättade, kommentatorn Roberto Vacchi brukar dela med sig av kunskaper om platserna som passeras. Girots egen hemsida har också fantastiskt mycket information om respektive delsträcka, även för den som söker inspiration och information om resmål!

 

 

mount-etna

 

Läs mer här!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Häng med på Girot!

Idag (10/5) kan man säga att det klassiska cykelloppet Giro d’Italia startar på riktigt. Efter tre inledande etapper i Ungern så har nu alla cyklister landat på Sicilien och ska fortsätta den 3 veckor långa resan från söder till norr, för att till slut gå i mål i Verona söndagen den 29 maj.

 

Goda Italien kommer inte att punktbevaka själva tävlingen men vi kommer att göra vissa nedslag under resans gång när vi tycker att det finns något roligt att berätta. Att följa med på Girot är nämligen ett bra sätt att lära sig mer om Italiens geografi, kultur och gastronomi.

 

Avola

Dagens etapp går från Avola vid Joniska havet till Nicolosi på den mytomspunna, och fortfarande aktiva, vulkanen Etna. Både starten och målet har stark koppling till vinkulturen på Sicilien. Öns mest odlade druva heter Nero d’Avola, den svarta från Avola, och har alltså fått sitt namn från staden. Den har troligen sitt ursprung i Grekland och ger mustiga och fylliga viner. Förutom vin är Avola också känt för sina mandel- och citronodlingar. Ett vin i en helt annan stil växer i vulkanjordarna på Etna som utan tvekan är ett av de hetaste(!) ursprungen just nu. Vinerna görs framförallt av druvan Nerello Mascalese och de lite ljusare men mycket smakrika vinerna är både omtalade och eftersökta av vinälskare över hela världen.

 

druvan-nero-d’Avola

 

Vill du följa loppet på nära håll så rekommenderar vi Eurosports sändningar där den engagerade, och italienskättade, kommentatorn Roberto Vacchi brukar dela med sig av kunskaper om platserna som passeras. Girots egen hemsida har också fantastiskt mycket information om respektive delsträcka, även för den som söker inspiration och information om resmål!

 

 

mount-etna

 

Läs mer här!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Trote affogate

Trote affogate

Skölj fisken, klappa den torr och krydda med salt och peppar. Panera med vetemjöl och skaka av onödigt mjöl.

Läs mer

Medaglioni di vitello alla Pizzaiola

Medaglioni di vitello alla Pizzaiola

Kalvmedaljonger med oliver och tomat. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och bryn kalvmedaljongerna på båda sidorna. Ta upp ur pannan, krydda med salt och peppar och håll dem varma.

Läs mer

Gulasch triestino

Gulasch triestino

En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och den ungerska är att denna ska ha lika mycket kött som lök och konsistensen...

Läs mer

bombardino

Bombardino

Denna varma drink föddes i den populära skidorten Livigno på 1970-talet, då en ung bartender från Genoa som inte var van vid det kalla vädret ...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm