Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli

En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.

 

I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.

 

Ingredienser:

  • 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
  • 250 gr potatis
  • 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
  • 25 gr osaltat smör
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen peppar
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
  • 1 msk vetemjöl
  • 175 ml torrt vitt vin
  • 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
  • 1 msk mejramblad, fint hackade
  • 2 msk konjak (valfritt)

Garnering:

  • färsk hackad persilja
  • gräddfil
  • tunt skivad extra svamp

 

Gör så här:

Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.

Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.

Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.

Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.

Buon appetito!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Monterustico Dogliani

Zuppa di funghiSvampsoppa från Friuli

En väldigt enkel och snabblagad soppa med rötterna i Friuli i nordöstra Italien. Soppan kan stå på bordet inom 45 minuter tack vare att den bygger på finhackad svamp och potatis. Föredrar du en helt slät soppa så kan du mixa soppan innan servering.

 

I originalreceptet används porcini, dvs karl johanssvamp, men det går att använda den svamp du har tillgång till. Komplettera med lite torkad porcini för en extra italiensk kick. Använd gärna gräddfilen vid serveringen – den är en del av inflytandet från tiden när denna del av Italien var en del av det österrikisk-ungerska riket – och ger en extra lätt syrlig krämighet till vad som redan är en smakrik och rik soppa.

 

Ingredienser:

  • 350 gr valfri svamp, t.ex. champinjon eller shiitake
  • 250 gr potatis
  • 10 gr torkad porcini (karljohansvamp)
  • 25 gr osaltat smör
  • 3 msk olivolja
  • salt och nymalen peppar
  • 1 vitlöksklyfta, skalad och krossad
  • 1 msk vetemjöl
  • 175 ml torrt vitt vin
  • 1,5 liter (6 dl) kycklingfond (eller svampfond)
  • 1 msk mejramblad, fint hackade
  • 2 msk konjak (valfritt)

Garnering:

  • färsk hackad persilja
  • gräddfil
  • tunt skivad extra svamp

Gör så här:

Lägg den torkade porcini i en liten skål, täck med varmt vatten och ställ åt sidan. Hacka svampen och potatisen väldigt fint, med kniv eller i en matberedare.

Lägg smöret och olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt svampen och fräs på svag värme i 5-10 minuter. Tillsätt salt och peppar efter smak och tillsätt sedan vitlöken. Fräs i ytterligare ett par minuter tills det doftar, tillsätt sedan mjölet och rör om väl.

Tillsätt sedan vin, fond, potatis och mejram. Häll av den torkade porcinin, hacka mycket fint och lägg i soppan. Tillsätt det överblivna varma ”porcini”-vattnet i soppan, men var noga med att sila bort alla smutsbitar som kan ha lagt sig på botten av skålen.

Koka på medelvärme i ca 30 minuter tills alla grönsaker har mjuknat. Kasta vitlöken. Rör i konjak (valfritt) och tillsätt mer salt och peppar efter smak. Servera med persilja och en stor klick gräddfil. Garnera med extra tunt skivad svamp om så önskas.

Buon appetito!

Monterustico Dogliani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana

Melanzane alla parmigiana - Denna auberginegratäng med tomat, mozzarella och parmesan är enklare än du tror att tillaga, och helt otroligt god!

Läs mer

Spaghetti-aglio-olio-e-peperoncino

Spaghetti aglio olio e peperoncino

Spaghetti aglio olio. Skala och halvera vitlöksklyftorna, och skär dem i ganska tunna skivor. Skär chilin i tunna skivor. Om du vill ha mindre hetta så tar du först bort kärnorna. Värm upp olivoljan i en stor kastrull eller panna

Läs mer

Citron-och-basilikasill

Citron- och basilikasill

En härlig sill till midsommar med italiensk inspiration! Med smak av syrlig citron och fräsch basilika.

Läs mer

Stracotto

Stracotto betyder egentligen överkokt, vilket stämmer då denna gryta skall koka länge.

Läs mer