Pizzette di quinoaToppad med funghi porcini, pinjenötter och mozzarella
Recept och text av: Peter Nordin
De senaste åren har quinoa, detta hälsofrö, blivit mycket populärt i Italien. I södra delarna odlas quinoa, oftast ekologiskt. På köpet får du en hälsosam bomb av nyttigheter.
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk. Tar du bort osten, toppar med oliver i stället, vips blev denna lilla pizza vegansk. Det är för konsistensen vi använder quinoan, som ger en seg-knaprig botten vi gillar här på Ruffino, en textur som blir supergod.
Ingredienser: (ca 6 st)
- 200 g quinoa
- 210 g vamt/hett vatten
- 60 g varmt/hett vatten att blanda i matberedaren
- salt
Topping:
- en stor näve körsbärstomater, delade
- skogssvamp, det du finner på marknaden
- 1 msk pinjenötter
- rucola
- parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rensa svampen och skär i tjocka skivor. Droppa olivolja och salt och peppar över svampen. Ställ åt sidan.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Koka upp vatten på spisen, dra åt sidan. Låt quinoan dra 25 minuter i hett vatten i en bunke på köksbänken. Lägg allt i en matberedare (ej svamp och topping) och tillsätt 60 g hett vatten och en rejäl nypa havssalt. Mixa i matberedaren 2-3 minuter tills du får en tjock gröt.
Bred ut blandningen till önskad storlek på en bakplåt och lägg på toppingen. Grädda 25 minuter i ugnen tills de är lätt gyllenbruna. Efter 15 min, ta ut och lägg på pinjenötter. Fortsätt baka 10 minuter.
Här, på vårt lilla hotell i Marche gör vi små-mini-pizzor som äts med handen och viks som en taco. Supergott till champagne eller Prosecco.
Pizzette di quinoaToppad med funghi porcini, pinjenötter och mozzarella
Recept och text av: Peter Nordin
De senaste åren har quinoa, detta hälsofrö, blivit mycket populärt i Italien. I södra delarna odlas quinoa, oftast ekologiskt. På köpet får du en hälsosam bomb av nyttigheter.
Här kommer ett enkelt, snabbt och underbart recept, som råkar vara både glutenfritt, hälsosamt och vegetarisk. Tar du bort osten, toppar med oliver i stället, vips blev denna lilla pizza vegansk. Det är för konsistensen vi använder quinoan, som ger en seg-knaprig botten vi gillar här på Ruffino, en textur som blir supergod. Vi brukar få ut cirka sex pizzette av receptet.
Ingredienser: (ca 6 st)
- 200 g quinoa
- 210 g vamt/hett vatten
- 60 g varmt/hett vatten att blanda i matberedaren
- salt
Topping:
- en stor näve körsbärstomater, delade
- skogssvamp, det du finner på marknaden
- 1 msk pinjenötter
- rucola
- parmesan
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Rensa svampen och skär i tjocka skivor. Droppa olivolja och salt och peppar över svampen. Ställ åt sidan.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Koka upp vatten på spisen, dra åt sidan. Låt quinoan dra 25 minuter i hett vatten i en bunke på köksbänken. Lägg allt i en matberedare (ej svamp och topping) och tillsätt 60 g hett vatten och en rejäl nypa havssalt. Mixa i matberedaren 2-3 minuter tills du får en tjock gröt.
Bred ut blandningen till önskad storlek på en bakplåt och lägg på toppingen. Grädda 25 minuter i ugnen tills de är lätt gyllenbruna. Efter 15 min, ta ut och lägg på pinjenötter. Fortsätt baka 10 minuter.
Här, på vårt lilla hotell i Marche gör vi små-mini-pizzor som äts med handen och viks som en taco. Supergott till champagne eller Prosecco.
Mer av Peter Nordin !
Salsa tonnato
Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm...
Vincisgrassi alla Nordin
Vincisgrassi. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten på spisen. Koka alla pasta-ark 1 minut och lägg ut på kökshanddukar. Nu skall vi..
Ravioli med ricotta lök och salvia
Pasta,Peter Nordin,Vegetariskt
Små pastakuddar fyllda med lök och ricotta slungade i salvia från trädgården med varmt smör och nyriven parmesan...
De fattigas kök
Reportage,Peter Nordin,Just nu
Inget får gå förlorat i köket sa alltid min far och mor – en generation som var med om den unika lyxen att för första gången njuta en banan i Sverige.
Mer av Peter Nordin !
Cacio e Pepe av Peter Nordin
Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.
Surdegsbröd
Till detta ljuvliga bröd gör vi en klassisk ’levain’, dvs du puffar surdegen extra med starkt vitt brödmjöl och vatten, som får jäsa minst...