Gulasch triestino

En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och den ungerska är att denna ska ha lika mycket kött som lök och konsistensen ska vara mer mustig än ”grytig”.

 

Ingredienser: (4 pers)

  • 1,2 kg oxkött (lhögrev eller kind)
  • 1,2 kg gul lök
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • 3 msk milt, sött paprikapulver
  • 9 dl buljong
  • 2 glas rött vin (gärna av den lokala Refoscodruvan från Friuli/Istrien)
  • 1 msk kummin
  • smör
  • salt, peppar, mejram
  • (eventuellt kan bitar av morot eller svartrot adderas i grytan sista timmen)
  • olivolja

 

Gör så här:

Hacka löken grovt och skär köttet i cirka 4 cm stora bitar. Värm olja i en djup panna. Mjöla köttbitarna och bryn på hög värme på alla sidor. Lägg köttet i en skål. Värm buljongen i en kastrull.

 

Värm ny olja i pannan och bryn löken. Häll tillbaka köttet i pannan och tillsätt paprikorna samt kummin. Rör om ordentligt och avsluta med att hälla i de två glasen vin. Låt alkoholen i vinet koka bort och tillsätt sedan den varma buljongen. Låt koka under lock på låg värme i cirka tre timmar. Rör om minst varje halvtimme.

 

Salta efter behov och först på slutet. Vill du ha morötter och svartrot med i receptet är det dags för dem nu. Ta bort locket och fortsätt att koka 30 minuter eller tills vätskan nästan avdunstat. Bestäm utifrån smak och konsistens hur mycket vätska, smör och kryddor du behöver.

 

Servera med potatismos eller polenta. Kan med fördel serveras dagen efter.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Gulasch triestino

En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och den ungerska är att denna ska ha lika mycket kött som lök och konsistensen ska vara mer mustig än ”grytig”.

 

Ingredienser: (4 pers)

  • 1,2 kg oxkött (lhögrev eller kind)
  • 1,2 kg gul lök
  • 1 msk starkt paprikapulver
  • 3 msk milt, sött paprikapulver
  • 9 dl buljong
  • 2 glas rött vin (gärna av den lokala Refoscodruvan från Friuli/Istrien)
  • 1 msk kummin
  • smör
  • salt, peppar, mejram
  • (eventuellt kan bitar av morot eller svartrot adderas i grytan sista timmen)
  • olivolja

Gör så här:

Hacka löken grovt och skär köttet i cirka 4 cm stora bitar. Värm olja i en djup panna. Mjöla köttbitarna och bryn på hög värme på alla sidor. Lägg köttet i en skål. Värm buljongen i en kastrull.

 

Värm ny olja i pannan och bryn löken. Häll tillbaka köttet i pannan och tillsätt paprikorna samt kummin. Rör om ordentligt och avsluta med att hälla i de två glasen vin. Låt alkoholen i vinet koka bort och tillsätt sedan den varma buljongen. Låt koka under lock på låg värme i cirka tre timmar. Rör om minst varje halvtimme.

 

Salta efter behov och först på slutet. Vill du ha morötter och svartrot med i receptet är det dags för dem nu. Ta bort locket och fortsätt att koka 30 minuter eller tills vätskan nästan avdunstat. Bestäm utifrån smak och konsistens hur mycket vätska, smör och kryddor du behöver.

 

Servera med potatismos eller polenta. Kan med fördel serveras dagen efter.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Crostata con ricotta e limoncello

Crostata con ricotta e limoncello

En mycket god paj eller tårta med en frisk fyllning av den…

Read More

Gelato-alla-stracciatella

Gelato alla stracciatella

Enkelt recept på en krämig vaniljglass med bitar av choklad…

Read More

Panna cotta al caffè

Panna cotta al caffè

En läcker dessert där den traditionella krämiga pannacottan…

Read More

Potatissallad - Peter Nordin

Potatissallad på italienskt vis

En underbar, enkel och lätt potatissallad, som du kan…

Read More