Gulasch triestino
En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och den ungerska är att denna ska ha lika mycket kött som lök och konsistensen ska vara mer mustig än ”grytig”.
Ingredienser: (4 pers)
- 1,2 kg oxkött (lhögrev eller kind)
- 1,2 kg gul lök
- 1 msk starkt paprikapulver
- 3 msk milt, sött paprikapulver
- 9 dl buljong
- 2 glas rött vin (gärna av den lokala Refoscodruvan från Friuli/Istrien)
- 1 msk kummin
- smör
- salt, peppar, mejram
- (eventuellt kan bitar av morot eller svartrot adderas i grytan sista timmen)
- olivolja
Gör så här:
Hacka löken grovt och skär köttet i cirka 4 cm stora bitar. Värm olja i en djup panna. Mjöla köttbitarna och bryn på hög värme på alla sidor. Lägg köttet i en skål. Värm buljongen i en kastrull.
Värm ny olja i pannan och bryn löken. Häll tillbaka köttet i pannan och tillsätt paprikorna samt kummin. Rör om ordentligt och avsluta med att hälla i de två glasen vin. Låt alkoholen i vinet koka bort och tillsätt sedan den varma buljongen. Låt koka under lock på låg värme i cirka tre timmar. Rör om minst varje halvtimme.
Salta efter behov och först på slutet. Vill du ha morötter och svartrot med i receptet är det dags för dem nu. Ta bort locket och fortsätt att koka 30 minuter eller tills vätskan nästan avdunstat. Bestäm utifrån smak och konsistens hur mycket vätska, smör och kryddor du behöver.
Servera med potatismos eller polenta. Kan med fördel serveras dagen efter.
Gulasch triestino
En viktig skillnad mellan denna norditalienska gulasch och den ungerska är att denna ska ha lika mycket kött som lök och konsistensen ska vara mer mustig än ”grytig”.
Ingredienser: (4 pers)
- 1,2 kg oxkött (lhögrev eller kind)
- 1,2 kg gul lök
- 1 msk starkt paprikapulver
- 3 msk milt, sött paprikapulver
- 9 dl buljong
- 2 glas rött vin (gärna av den lokala Refoscodruvan från Friuli/Istrien)
- 1 msk kummin
- smör
- salt, peppar, mejram
- (eventuellt kan bitar av morot eller svartrot adderas i grytan sista timmen)
- olivolja
Gör så här:
Hacka löken grovt och skär köttet i cirka 4 cm stora bitar. Värm olja i en djup panna. Mjöla köttbitarna och bryn på hög värme på alla sidor. Lägg köttet i en skål. Värm buljongen i en kastrull.
Värm ny olja i pannan och bryn löken. Häll tillbaka köttet i pannan och tillsätt paprikorna samt kummin. Rör om ordentligt och avsluta med att hälla i de två glasen vin. Låt alkoholen i vinet koka bort och tillsätt sedan den varma buljongen. Låt koka under lock på låg värme i cirka tre timmar. Rör om minst varje halvtimme.
Salta efter behov och först på slutet. Vill du ha morötter och svartrot med i receptet är det dags för dem nu. Ta bort locket och fortsätt att koka 30 minuter eller tills vätskan nästan avdunstat. Bestäm utifrån smak och konsistens hur mycket vätska, smör och kryddor du behöver.
Servera med potatismos eller polenta. Kan med fördel serveras dagen efter.
Fyra fantastiska recept !
Italienskt kryddsmör
Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att ...
Panettone med apelsin
Panettone är en italiensk julkaka som äts på kvällen tillsammans med ett glas söt spumante. Den traditionella versionen innehåller russin...
Funghi porcini alla crema
Gräddstuvad karljohanssvamp är ett lyxigt tillbehör som är enkelt att förbereda, allt du behöver är ...
Medaglioni di vitello alla Pizzaiola
Kalvmedaljonger med oliver och tomat. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna och bryn kalvmedaljongerna på båda sidorna. Ta upp ur pannan, krydda med salt och peppar och håll dem varma.