Crudo di spigolaHavsabborre crudo med persika och myntaolja

Ett sommarrecept då frukt- och grönsaksträdgårdarna i dalen Valdaso börjar skörda sina underbara persikor och aprikoser. Detta är en typ carpaccio som möter gazpacho på italienskt vis.

 

Ingredienser:

  • 170 gr filé av havsabborre – Spigola från Adriatiska havet
  • 1–2 persikor, helst de vita platta
  • 1 solmogen aprikos
  • ½ liten gul lök, delad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 peperoncino, urtagen
  • 1 lime, pressad
  • 1 tsk colatura, typ italiensk fiskolja från Amalfi
  • extra virgin olivolja
  • salt och peppar

 

Gör så här:

Sätt på en grillpanna på spisen på högsta värme. Rosta aprikosen på het grillpanna så den får lite sotat färg. Vänd och grilla på alla sidor, 5 – 7 minuter, ta bort kärnan.

Låt chilin och gula löken också rostas någon minut.

Lägg aprikosen i en mixer med chili, limejuice, lök och vitlök och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar och tillsätt några droppar Colatura. Ställ kallt i frysen några minuter innan servering.

 

Se till att fiskfilén är fri från ben och skinn. Skär fisken i sashimi och persikorna i tunna skivor med en mandolin eller en vass kniv.

 

Lägg lite aprikospuré i botten på en halvdjup tallrik. Lägg på fisken och vik skivorna av persika vackert utplacerade. Avsluta med lite myntaolja och extra limejuice. Toppa med myntablad.

 

Myntaolja

Ingredienser:

  • 50 g olivolja
  • 50 g druvkärnsolja
  • 20 g färsk myntablad

 

Gör så här:

Mixa myntabladen med all olja tills de når en temperatur på 40°C. Filtrera oljan genom en mycket fin sil.

 

Colatura, typ fermenterad ansjovissås, är en traditionell produkt från Kampanien, producerad i den lilla kustbyn Cetara, på Amalfikusten. Späckad med umami. Underbar smaksättare.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Monterustico Dogliani

Crudo di spigolaHavsabborre crudo med persika och myntaolja

Ett sommarrecept då frukt- och grönsaksträdgårdarna i dalen Valdaso börjar skörda sina underbara persikor och aprikoser. Detta är en typ carpaccio som möter gazpacho på italienskt vis.

 

Ingredienser:

  • 170 gr filé av havsabborre – Spigola från Adriatiska havet
  • 1–2 persikor, helst de vita platta
  • 1 solmogen aprikos
  • ½ liten gul lök, delad
  • 1 vitlöksklyfta, skalad
  • 1 peperoncino, urtagen
  • 1 lime, pressad
  • 1 tsk colatura, typ italiensk fiskolja från Amalfi
  • extra virgin olivolja
  • salt och peppar
Monterustico Dogliani

Gör så här:

Sätt på en grillpanna på spisen på högsta värme. Rosta aprikosen på het grillpanna så den får lite sotat färg. Vänd och grilla på alla sidor, 5 – 7 minuter, ta bort kärnan.

Låt chilin och gula löken också rostas någon minut.

Lägg aprikosen i en mixer med chili, limejuice, lök och vitlök och mixa till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar och tillsätt några droppar Colatura. Ställ kallt i frysen några minuter innan servering.

 

Se till att fiskfilén är fri från ben och skinn. Skär fisken i sashimi och persikorna i tunna skivor med en mandolin eller en vass kniv.

 

Lägg lite aprikospuré i botten på en halvdjup tallrik. Lägg på fisken och vik skivorna av persika vackert utplacerade. Avsluta med lite myntaolja och extra limejuice. Toppa med myntablad.

Myntaolja

Ingredienser:

  • 50 g olivolja
  • 50 g druvkärnsolja
  • 20 g färsk myntablad

 

Gör så här:

Mixa myntabladen med all olja tills de når en temperatur på 40°C. Filtrera oljan genom en mycket fin sil.

 

Colatura, typ fermenterad ansjovissås, är en traditionell produkt från Kampanien, producerad i den lilla kustbyn Cetara, på Amalfikusten. Späckad med umami. Underbar smaksättare.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fler recept med limoncello !

Limoncello Tonic

Limoncello Tonic

Limoncello Tonic. En frisk variant på G & T som blir alltmer populär både i Italien och i Sverige. Allt du behöver är ...

Läs mer

L’iniezione di limone

Limoncello Lady

Denna bubbliga, friska och smakrika drink med smak av sommar kräver endast tre ingredienser!

Läs mer

Limoncello-spritz

Limoncello spritz

Sommarens fräschaste drink, perfekt till en aperitivo! Blanda 3 delar prosecco, 2 delar limoncello och 1 den sodavatten..

Läs mer

L’iniezione di limone

L’iniezione di limone

En härligt frisk och syrlig drink som är otroligt enkel att blanda ihop.

Läs mer