Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm

Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!

 

Ingredienser:

  • 2 rullar smördeg (rektangulär)
  • 250 gr hallon
  • 125 gr blåbär
  • 125 gr björnbär
  • Florsocker

 

Ingredienser vaniljkräm:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • 6 st äggulor
  • 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
  • 40 gr majsstärkelse (maizena)
  • 30 gr rumsvarmt smör

 

Gör så här:

Börja med att göra vaniljkrämen.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).

Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)

 

Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.

 

Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Ruffino Vinsanto Serelle

Millefoglie ai frutti di boscoSmördegsbakelse med bär och vaniljkräm

Det här är en raffinerad och elegant dessert, som är mycket enklare att laga än den ser ut! Passar alla vid alla tillfällen med sin härliga kombination av krispig smördeg, mjuk vaniljkräm och friska bär. Buonissimo!

 

Ingredienser:

  • 2 rullar smördeg (rektangulär)
  • 250 gr hallon
  • 125 gr blåbär
  • 125 gr björnbär
  • Florsocker

 

Ingredienser vaniljkräm:

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
  • 6 st äggulor
  • 125 gr strösocker (1 1/3 dl)
  • 40 gr majsstärkelse (maizena)
  • 30 gr rumsvarmt smör
Ruffino Vinsanto Serelle

Gör så här:

Börja med att göra vaniljkrämen.

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg i en kastrull tillsammans med mjölken, koka upp och ta bort från värmen och låt dra 10-15 minuter. (Om du använder vaniljpasta så kokar du endast upp mjölken och tillsätter vaniljen vid steg 4).

Vispa ihop äggulor, strösocker och maizena. Lyft bort vaniljstången och häll ned vänd mjölken i äggblandningen under vispning. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen igen, och låt det koka upp på medelhög värme, vispa kraftigt hela tiden. Ta av kastrullen från värmen när du ser den första bubblan och krämen har tjocknat. Tillsätt smöret (samt ev. vaniljpasta) och blanda ordentligt. Sila vaniljkrämen genom en finmaskig sil. Häll krämen i en skål och låt svalna i kylskåp eller i ett iskallt vattenbad. Täck vaniljkrämen med plastfolie (tryck plastfoliet så att det nuddar vaniljkrämen så bildas inget ”skinn” eller kondens)

 

Skär de två smördegsplattorna vertikalt på mitten för att få 4 ark. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga smördegen med en gaffel och strö över florsocker vilket ger ett blankare yta. Tillaga i förvärmd ugn i cirka 10-15 minuter på 170°. Ta ut dem när de börjar få färg och låt svalna.

 

Vid servering lägger du det ett första lager smördeg på ett serveringsfat. Bred eller spritsa ut ett lager med vaniljkräm och dekorera sedan med lite bär. Lägg på nästa smördeg, ett lager vaniljkräm och bär. Fortsätt på samma sätt tills ingredienserna tar slut. Dekorera ytan med florsocker och resterande bär. Redo att avnjutas!

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Baci di Dama

Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad ...

Läs mer

Involtini Nordini – di vitello

Involtini Nordini – di vitello

På något vis hänger allt samman här i Italien, men det tar litet tid att liksom komma underfund hur allt är sammanlänkat. Som dessa rullader, som börjar med min mormor

Läs mer

Pasta con tonno e briciole – pasta med tonfisk

Pasta con tonno e briciole – pasta med tonfisk

Pasta med tonfisk och brödsmulor. Mjukstek löken på medelvärme i olivoljan i en panna som är stor nog för att rymma den färdiga pastan och såsen, i ungefär 5 minuter. Tillsätt vitlök och chili och fortsätt att fräsa tills vitlöken är gyllenbrun, i ungefär 1 minut.

Läs mer

Risotto agli Asparigi

Risotto agli Asparigi

Risotto agli Asparigi. Börja med att ånga eller koka sparrisen försiktigt med en nypa salt i några minuter; de måste fortfarande vara spänstiga. Skär av topparna och lägg åt sidan. Skär ner resten av sparrisstjälken i ”slantar”.

Läs mer