Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania
Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.
Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:
- 500 g passerade tomater
- 350 g spaghetti
- 100 g svarta urkärnade oliver
- 100 g sardeller
- 50 g kapris
- 1 vitlöksklyfta
- 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
- 2 tsk tomatpuré
- olivolja
- salt
- ev hackad persilja och basilika
Gör så här:
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.
Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!
Buon appetito!
Spaghetti all puttanesca Spaghetti med sardeller, oliver och kapris från Ischia, Campania
Det finns många färgstarka historier om bakgrunden till den här rätten som kallas gatflickans spaghetti. Den trovärdigaste är dock att rätten uppfanns på 1950-talet av arkitekten och restaurangägaren Sandro Petti på ön Ischia för några hungriga vänner en sen sommarkväll då kökets kylskåp gapade tomt. Det ångande spaghettin som köket lyckades leverera har blivit en klassiker på restaurangmenyerna på Ischia, utan även tagit sig till fastlandet och därifrån spridits över hela världen.
Spaghetti alla puttanesca Ingredienser:
- 500 g passerade tomater
- 350 g spaghetti
- 100 g svarta urkärnade oliver
- 100 g sardeller
- 50 g kapris
- 1 vitlöksklyfta
- 1 peperoncino (torkad chili), finhackad
- 2 tsk tomatpuré
- olivolja
- salt
- ev hackad persilja och basilika
Gör så här:
Häll rikligt med olivolja i en stekpanna och tillsätt vitlöksklyftan och den hackade chilin och fräs på medelvärme. Lyft ur vitlöken när den börjat att ta färg. Tillsätt sardellerna och mosa dem med en gaffel direkt i pannan. Tillsätt tomat, oliver, kapris och tomatpuré. Rör om väl, smaka av med salt vid behov och låt såsen koka ihop under 10 minuter. Om du vill kan du avsluta med hackade örter.
Koka spaghettin al dente och blanda väl med såsen. Servera med ett glas kall Frascati!
Buon appetito!
Fyra fantastiska recept !
Salsiccia i ugn
Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i ugn. Korven blir extra mör och fyllig i smaken. Recept av Peter Nordin.
Torta Caprese
Just nu,Peter Nordin,Reportage,Desserter
Torta Caprese! Här kommer min historia om en legendarisk och underbar tårta av choklad och mandel. Läs alla desserter på ww.godaitalien.se
Baci di Dama
Baci di dama är små eleganta bakverk som är typiska för Piemonte. Formen med två små kupoler av mördeg som sammanfogas med mörk choklad ...
Antico Risotto Sabaudo
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.