Spaghetti PangratattoDe ensammas spaghetti från TurinRecept av: Peter Nordin

Ingredienser: (1 person)
  • 2 matskedar olivolja
  • 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
  • 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
  • 120 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 sardell hackad
  • 2 ägg
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk kapris
  • svartpeppar efter smak
  • 3 msk riven Pecorino Romano
  • 1 äggula
 Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.
  
Spaghettin:Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.
  
Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.
  
Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.
  
Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.
 

Spaghetti Pangratatto 
De ensammas spaghetti från Turin 
Recept av: Peter Nordin

Ingredienser: (1 person)
  • 2 matskedar olivolja
  • 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
  • 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
  • 120 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 sardell hackad
  • 2 ägg
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk kapris
  • svartpeppar efter smak
  • 3 msk riven Pecorino Romano
  • 1 äggula
 

Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.
  
Spaghettin:Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.
  
Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.
  
Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.
  
Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.

Sätt betyg på receptet

Betyg 4.9 / 5. Antal recensioner 33

Inget betyg än så länge

Mer av Peter Nordin !

Salsiccia i ugn

Här är ett enkelt och underbart sätt att rosta salsiccia i…

Läs recept

Hasselbackspotatis på italienska

Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter.…

Läs recept

Jakten på en svunnen tid. Gröna kullar

Jakten på en svunnen tid

Från början skulle detta vara ett kort reportage om en…

Läs recept

Matlängtan

Mat vi längtar efter! Recept skapade på den vackra…

Läs recept