Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser: (1 person)
- 2 matskedar olivolja
- 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
- 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
- 120 g spaghetti
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 sardell hackad
- 2 ägg
- 2 msk hackad persilja
- 1 tsk kapris
- svartpeppar efter smak
- 3 msk riven Pecorino Romano
- 1 äggula
Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.
Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.
Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.
Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.
Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.
Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser: (1 person)
- 2 matskedar olivolja
- 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
- 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
- 120 g spaghetti
- 1 msk olivolja
- 1 msk smör
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1 sardell hackad
- 2 ägg
- 2 msk hackad persilja
- 1 tsk kapris
- svartpeppar efter smak
- 3 msk riven Pecorino Romano
- 1 äggula
Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.
Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.
Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.
Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.
Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.
Mer av Peter Nordin !
Bistecca alla Fiorentina
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 10 – 20 minuter innan du skall grilla. Många kockar menar att detta inte behövs, utan att du kan ...
Piccata Nordini
Dessa köttbullar alla ’piccata’ får konsistensen som en paté. Börja med att samla alla ingredienser till receptet på köksbänken. Hacka ...
Torrone
Italienarnas svar på knäck, fast mycket godare och elegantare och älskad över hela landet.
Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia
Förrätter / Antipasti,Peter Nordin,Fågel
Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av Peter Nordin
Mer av Peter Nordin !
Fettuccine Alfredo
Enkel, krämig och utsökt pastarätt från italien. Detta är Peter Nordins recept på rätten.
Peter Nordins Ragú
I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.