Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser: (1 person)

  • 2 matskedar olivolja
  • 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
  • 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
  • 120 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 sardell hackad
  • 2 ägg
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk kapris
  • svartpeppar efter smak
  • 3 msk riven Pecorino Romano
  • 1 äggula

 

Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.

Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.

Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.

Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.

Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Spaghetti Pangratatto
De ensammas spaghetti från Turin

Recept av: Peter Nordin

Ingredienser: (1 person)

  • 2 matskedar olivolja
  • 1⁄2 dl grovt färsk rivebröd
  • 2 tsk hackade rosmarinblad 1⁄2 citron zest
  • 120 g spaghetti
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 sardell hackad
  • 2 ägg
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 tsk kapris
  • svartpeppar efter smak
  • 3 msk riven Pecorino Romano
  • 1 äggula

Gör så här:
Värm 2 msk olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Tillsätt det rivna vita bröded och stek tills gyllene färg och krispig konsistens, cirka 4 till 5 minuter. Tillsätt rosmarinen och ta bort från värmen för att låta svalna. Blanda i citronzesten och ställ åt sidan. Lägg upp på hushållspapper.

Spaghettin:
Koka upp en kastrull med saltat vatten och koka pastan al dente. Lägg olivoljan och smöret i en bred teflonpanna och låt smälta samman på medelvärme. Tillsätt vitlöken och den hackade sardellen. Sautera någon minut så allt blandas.

Knäck äggen i pannan och sänk värmen. Du vill inte att vitlöken skall få färg och äggen blir bäst på låg värme.

Häll av pastan och spar 1⁄2 dl pastavatten. Slå tillbaka pastan i kastrullen och ställ tillbaka på spisen på medelvärme och tillsätt allt från ägg-vitlöken-sardellen från teflonpannan. Lägg i persiljan och kaprisen och blanda väl. Bryt sönder äggen med en trägaffel. Tillsätt litet pastavatten som du låter koka bort och krydda med nymalen svartpeppar, strö över den rivna osten.

Lägg upp på tallriken och toppa med pangrattato (det knapriga ströbrödet). Sist, lägg en äggula över pastan och blanda runt på tallriken.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

resa fantasin

En resa i fantasin

I väntan på det ”goda Italien” är som i väntan på Godot av Samuel Beckett. Cooking with Stanley Tucci in searching for Italy - blir vårt substitut till att kunna resa i Italiens underbara landskap.

Read More

Peter-Nordins-Tiramisù

Peter Nordins Tiramisù

Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en termometer. Lägg sockret och vattnet i en kastrull och låt koka på medelvärme. När syrupen närmar sig 110 ° börjar du vispa äggvitorna med elvisp. Vispa till maräng med mjuka luftiga toppar.

Read More

Soppa på linser från Castelluccio

Soppa på linser från Castelluccio

Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Read More

Karamelliserad lök

Karamelliserad lök

Denna underbara lök använder jag till mycket. Den tar litet tid att få klar, men går bra att frysa. Gör en stor sats och ha som kärlek i ...

Read More

Mer av Peter Nordin !

Peter Nordins Ragú
Peter Nordins Ragú

I Italien benämns denna sås kort och gott som ragù. Ordet Bolognese sägs komma från italienare som utvandrade från Neapeltrakten till USA i början av 1900-talet. Där parade man samman ragùn med spaghetti.

Read More

Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin
Spaghetti Arrabbiata al forno – Peter Nordin

Här ett annorlunda sätt att öka smak och konsistens till denna klassiska spaghetti. På slutet fördelas spaghettin i fyra förseglade ...

Read More