Mitt italienska fredagsmys

Mitt italienska fredagsmys

Text och bild av: Tomas Bacoccoli

Ibland måste man rena sig själv lite. Och Elin och jag har slagit på stort några veckor. Vi har lagt av med kolhydrater, socker, kaffe och alkohol i några veckor. Hon är förstås duktigast.

 

Nog för att jag studsar upp ur sängen på morgonen, pigg och fräsch som aldrig förr, men jag har ett stort undantag. Fredagsmyset.

 

Det är en tradition som började efter lockdown. På fredagar smög jag iväg till baren/livsmedelsbutiken mitt emot skolan. Vi var väl en fyra, fem herrar, eller gubbar, som du vill. Helt olika bakgrund. Låt oss säga så här, en del av oss tjänar levebrödet genom att jobba och andra tar in pengarna genom att tänka. Och jag erkänner direkt att jag har enorm respekt för den första kategorien, men att jag i allt väsentligt tillhör den senare. Hur som helst, vi var en brokig skara som hade några saker gemensamt. Vi älskade att snicksnacka, äta och dricka gott.

 

Mitt italienska fredagsmys

 

Vi trillade in i butiken med munskydd strax innan lunch och såg oss om, ställde oss vid sidan och väntade på att alla ovetande skulle lämna. Sen öppnade en anonym herre en flaska helt sanslöst gott vin som han hämtat från vinkällaren i restaurangen som han tvingades hålla stängd. En annan gubbe plockade upp sina vildsvinsalsiccior och torta al testo (umbriskt pizzabröd gjort på pinfärska ägg). Sen stod vi där och snackade goja tills det var dags att hämta ut barn och barnbarn från skolan. Och åka hem och laga lunch.

 

Det var fantastiskt.

 

Jag överdriver inte om jag säger att detta förgyllde tillvaron. Och jag överdriver inte om jag säger att det fortfarande gör det. För trots att vi inte längre känner oss som partisaner som gömmer sig i skogen, så har traditionen hållit i sig. Varje fredag samma sak. Salsiccia, vin och torta al testo.

 

Och jag missar aldrig dessa fredagar klockan 12.45 på baren mitt emot skolan. Inte ens nu, när jag försöker undvika i stort sett allt som denna tradition innebär. Jag skulle kunna sträcka mig så långt att säga att detta italienska fredagsmys är hela anledningen till att jag flyttat till Italien.

 

 

Läs också:
Laga italienska desserter
Tomas Bacoccolis artiklar

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mitt italienska fredagsmys

Text och bild av: Tomas Bacoccoli

Ibland måste man rena sig själv lite. Och Elin och jag har slagit på stort några veckor. Vi har lagt av med kolhydrater, socker, kaffe och alkohol i några veckor. Hon är förstås duktigast.

 

Nog för att jag studsar upp ur sängen på morgonen, pigg och fräsch som aldrig förr, men jag har ett stort undantag. Fredagsmyset.

 

Det är en tradition som började efter lockdown. På fredagar smög jag iväg till baren/livsmedelsbutiken mitt emot skolan. Vi var väl en fyra, fem herrar, eller gubbar, som du vill. Helt olika bakgrund. Låt oss säga så här, en del av oss tjänar levebrödet genom att jobba och andra tar in pengarna genom att tänka. Och jag erkänner direkt att jag har enorm respekt för den första kategorien, men att jag i allt väsentligt tillhör den senare. Hur som helst, vi var en brokig skara som hade några saker gemensamt. Vi älskade att snicksnacka, äta och dricka gott.

 

Mitt italienska fredagsmys

 

Vi trillade in i butiken med munskydd strax innan lunch och såg oss om, ställde oss vid sidan och väntade på att alla ovetande skulle lämna. Sen öppnade en anonym herre en flaska helt sanslöst gott vin som han hämtat från vinkällaren i restaurangen som han tvingades hålla stängd. En annan gubbe plockade upp sina vildsvinsalsiccior och torta al testo (umbriskt pizzabröd gjort på pinfärska ägg). Sen stod vi där och snackade goja tills det var dags att hämta ut barn och barnbarn från skolan. Och åka hem och laga lunch.

 

Det var fantastiskt.

Jag överdriver inte om jag säger att detta förgyllde tillvaron. Och jag överdriver inte om jag säger att det fortfarande gör det. För trots att vi inte längre känner oss som partisaner som gömmer sig i skogen, så har traditionen hållit i sig. Varje fredag samma sak. Salsiccia, vin och torta al testo.

 

Och jag missar aldrig dessa fredagar klockan 12.45 på baren mitt emot skolan. Inte ens nu, när jag försöker undvika i stort sett allt som denna tradition innebär. Jag skulle kunna sträcka mig så långt att säga att detta italienska fredagsmys är hela anledningen till att jag flyttat till Italien.

 

 

Läs också:
Laga italienska desserter
Tomas Bacoccolis artiklar

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Galen i gnocchi

Galen i gnocchi

I Rom är man galen i gnocchi och äter det som ett alternativ till pasta, med recept som går tusentals ...

Läs mer

Ett litet kåseri dagarna efter påsk

Ett litet kåseri dagarna efter påsk

Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...

Läs mer

Crostini con funghi e ricotta

Crostini con funghi e ricotta

Rostade brödskivor med ricottakräm, karameliserad lök och svamp. Toppa med parmesan!

Läs mer

Pinsa Romana med päron, gorgonzola och valnötter

Vit pizza i långpanna med päron, gorgonzola och valnötter - Enkel och utsökt Pinsa från Lazio.

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm