ŠmòrnŠmòrn - Äppelpannkaka från Trentino-Regionen Alto Adige
Cortinas egen äppelpannkaka som är en variant av den tyrolska desserten Kaiserschmarrn och påminner om regionens historia som en del av det österrikiska kejsardömet.
Denna italienska dessert passar utmärkt efter en dag i skidbacken, eller till vilken dag som helst (såklart!). En social dessert som är enkel att tillaga och går hem hos dem flesta! Med en skvätt Rom i denna dessert gör att hela rätten lyfter.
Ingredienser till Šmòrn – Äppelkaka:
- 2 ägg
- 2 ½ dl mjölk
- 30 gr (ca 2 ½ msk) socker
- 125 gr (ca 2 dl) vetemjöl
- 2 äpplen, skuren i bitar/skivor/klyftor
- 1 msk rom
- Florsocker
- Valfri sylt
Gör så här:
Blanda ägg, mjölk och mjöl till en smet. Tillsätt en skvätt Rom efter behag och vänd ner äppelbitarna. Glöm inte att smaka av! Stek allt i en stekpanna med lite smör eller olja. Vänd så att den blir stekt på båda sidorna. Dela pannkakan i större bitar innan den är helt klar och strö sedan över sockret.
Lägg upp på ett fat, pudra med florsocker och servera tillslut med valfri sylt.
Buon appetito! Smaklig måltid! Njut nu av din Šmòrn.
Läs också:
ŠmòrnŠmòrn - Äppelpannkaka från Trentino-Regionen Alto Adige
Cortinas egen äppelpannkaka som är en variant av den tyrolska desserten Kaiserschmarrn och påminner om regionens historia som en del av det österrikiska kejsardömet.
Denna italienska dessert passar utmärkt efter en dag i skidbacken, eller till vilken dag som helst (såklart!). En social dessert som är enkel att tillaga och går hem hos dem flesta! Med en skvätt Rom i denna dessert gör att hela rätten lyfter.
Ingredienser till Šmòrn – Äppelkaka:
- 2 ägg
- 2 ½ dl mjölk
- 30 gr (ca 2 ½ msk) socker
- 125 gr (ca 2 dl) vetemjöl
- 2 äpplen, skuren i bitar/skivor/klyftor
- 1 msk rom
- Florsocker
- Valfri sylt
Gör så här:
Blanda ägg, mjölk och mjöl till en smet. Tillsätt en skvätt Rom efter behag och vänd ner äppelbitarna. Glöm inte att smaka av! Stek allt i en stekpanna med lite smör eller olja. Vänd så att den blir stekt på båda sidorna. Dela pannkakan i större bitar innan den är helt klar och strö sedan över sockret.
Lägg upp på ett fat, pudra med florsocker och servera tillslut med valfri sylt.
Buon appetito! Smaklig måltid! Njut nu av din Šmòrn.
Läs också:
Fler italienska desserter !
Limoncellosorbet
En fräschare avslutning på en måltid får du leta efter! Det blir lite extra snyggt om man serverar sorbeten i citronskalen.
Saffransbiscotti
Biscotti är en klassisk italiensk skorpa med mandel. I detta recept tillsätter vi saffran. Dessa enkla, söta och knapriga skorpor passar perfekt till glöggen eller kaffet!
Paolo’s Tiramisú
Under vårt besök i det blomstrande Menaggio vid Comosjön träffade vi Paolo som brinner för matlagning. En kväll bjuder Paolo på hans fantastiska Tiramisú, receptet delar vi nu med er!
Torta all’olio
En mjuk italiensk "sockerkaka" med smak av apelsin och likör. Servera den som den är eller med din favorit-gelato.