SemifreddoItaliensk parfait
Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lättlagad och mycket praktisk att servera om man är många runt bordet. Frys den i rak sockerkaksform, så är det lätt att skära snygga skivor och lägga upp med valfria tillbehör.
Det här är ett grundrecept som är otroligt lätt att variera genom att tillsätta olika frukter, nötter, choklad med mera både i glassmeten och som tillbehör. Låt fantasin flöda så kan du utifrån de här enkla stegen skapa din alldeles egen favoritdessert!
Ingredienser:
- 3 ägg
- 1 vaniljstång
- 1,5 dl socker
- 4 dl grädde
Gör så här:
Tag fram en kakform eller 4 portionsformar. Skilj gulor och vitor. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna i en skål med äggulorna. Tillsätt sockret och vispa tills smeten ljusnar.
Vispa äggvitorna med lite salt tills de bildar fasta toppar. Vispa grädden till mjuka toppar.
Vänd också ner grädden och äggvitan i ägguleblandningen. Diska vispstavarna noga mellan de olika momenten. Tänk på att ta fram alla ingredienser från början och laga så snabbt som möjligt för att semifreddon ska behålla sin luftighet.
Häll över smeten i en form eller portionsglas som tål att stå i frysen. Täck med plastfolie och frys 3 – 4 timmar.
Några idéer till fyllning och/eller garnering:
- hackade nötter som t.ex. mandlar, valnötter eller pistagenötter.
- Krossade kakor, maränger eller mandelskorpor.
- Grovhackad eller riven choklad.
- Några msk sylt, mosade eller färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär eller blåbär.
- Hackad torkad frukt som t.ex. fikon eller aprikoser.
BUONISSIMO!
SemifreddoItaliensk parfait
Namnet betyder “halvfryst” och det är en klassisk italiensk glassdessert som inte kräver någon glassmaskin och därför är otroligt lättlagad och mycket praktisk att servera om man är många runt bordet. Frys den i rak sockerkaksform, så är det lätt att skära snygga skivor och lägga upp med valfria tillbehör.
Det här är ett grundrecept som är otroligt lätt att variera genom att tillsätta olika frukter, nötter, choklad med mera både i glassmeten och som tillbehör. Låt fantasin flöda så kan du utifrån de här enkla stegen skapa din alldeles egen favoritdessert!
Ingredienser:
- 3 ägg
- 1 vaniljstång
- 1,5 dl socker
- 4 dl grädde
Gör så här:
Tag fram en kakform eller 4 portionsformar. Skilj gulor och vitor. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna i en skål med äggulorna. Tillsätt sockret och vispa tills smeten ljusnar.
Vispa äggvitorna med lite salt tills de bildar fasta toppar. Vispa grädden till mjuka toppar.
Vänd också ner grädden och äggvitan i ägguleblandningen. Diska vispstavarna noga mellan de olika momenten. Tänk på att ta fram alla ingredienser från början och laga så snabbt som möjligt för att semifreddon ska behålla sin luftighet.
Häll över smeten i en form eller portionsglas som tål att stå i frysen. Täck med plastfolie och frys 3 – 4 timmar.
Några idéer till fyllning och/eller garnering:
- hackade nötter som t.ex. mandlar, valnötter eller pistagenötter.
- Krossade kakor, maränger eller mandelskorpor.
- Grovhackad eller riven choklad.
- Några msk sylt, mosade eller färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär eller blåbär.
- Hackad torkad frukt som t.ex. fikon eller aprikoser.
BUONISSIMO!
Fler italienska desserter !
Ricciarelli
Det här kakreceptet är precis vad du behöver i din arsenal för att imponera på familj och vänner. Ricciarelli är mjuka mandelkakor som är typiska för Siena.
Tiramisù – klassisk italiensk
Tiramisù är en klassiker inom den italienska kokkonsten, men den berömda desserten har faktiskt inte mer än knappt 50 år på nacken. Tiramisùn kom till världen, då en liten pojke blev sjuk och inte ville äta, inte ens den söta desserten zabaglione
Torta Pinocchio
Pinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.
Crema di mascarpone con fragole
Är du sugen på att laga något riktigt gott med sensommarens jordgubbar? På mindre än en halvtimme så har du fixat en dessert som är så god ...