Italienskt kryddsmör
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Italienskt kryddsmör:
- 500 g smör osaltat (rumstempererat)
- 50 g rostad vitlökspuré, se recept nedan
- 15 g vitlök, fint pressad
- 20 g schalottenlök, fint hackad
- 1 msk Sambuca (likör)
- 1 krm riven lakritsrot (kan uteslutas)
- 1 msk cognac
- 1 msk vitt vin
- 1 msk citronjuice
- 40 g Heinz chilisås
- 40 g japansk soja
- 50 g persilja, fint hackad
- ½ msk dijonsenap
- 20 g salt
- 10 g vitpeppar
Gör så här:
Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.
Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att blanda.
Rulla smöret i smörpapper. Passar bra att frysa.
Låt smöret smälta på grillat!
Rostad vitlökspuré
Ingredienser:
- 6 huvuden vitlök
- salt
- matolja
Gör så här:
Värm ugnen till 180°.
Skär av toppen, 1/3 av vitlökshuvudena, så du exponerar själva klyftorna. Placera alla på ett stort ark aluminiumfolie.
Krydda vitlök med salt och droppa matolja över alla vitlökar.
Försegla folien som en papillote och lägg på ett ugnsbleck.
Baka i ugn i 60 minuter tills all vitlök är helt mjuk och fått en djup guldbrun färg.
Ta bort foliepaketet från ugnen och låt vitlökarna vila tills den är sval nog att hantera. Ta tag i vitlökshuvudet från rotändan och pressa ut den rostade vitlöken.
Passera all vitlökspuré genom fin sil. Lägg all rostad vitlökspuré på rena glasburkar eller använd direkt till mitt kryddsmör.
Italienskt kryddsmör
Recept av: Peter Nordin
Ingredienser till Italienskt kryddsmör:
- 500 g smör osaltat (rumstempererat)
- 50 g rostad vitlökspuré, se recept nedan
- 15 g vitlök, fint pressad
- 20 g schalottenlök, fint hackad
- 1 msk Sambuca (likör)
- 1 krm riven lakritsrot (kan uteslutas)
- 1 msk cognac
- 1 msk vitt vin
- 1 msk citronjuice
- 40 g Heinz chilisås
- 40 g japansk soja
- 50 g persilja, fint hackad
- ½ msk dijonsenap
- 20 g salt
- 10 g vitpeppar
Gör så här:
Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.
Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att blanda.
Rulla smöret i smörpapper. Passar bra att frysa.
Låt smöret smälta på grillat!
Rostad vitlökspuré
Ingredienser:
- 6 huvuden vitlök
- salt
- matolja
Gör så här:
Värm ugnen till 180°.
Skär av toppen, 1/3 av vitlökshuvudena, så du exponerar själva klyftorna. Placera alla på ett stort ark aluminiumfolie.
Krydda vitlök med salt och droppa matolja över alla vitlökar.
Försegla folien som en papillote och lägg på ett ugnsbleck.
Baka i ugn i 60 minuter tills all vitlök är helt mjuk och fått en djup guldbrun färg.
Ta bort foliepaketet från ugnen och låt vitlökarna vila tills den är sval nog att hantera. Ta tag i vitlökshuvudet från rotändan och pressa ut den rostade vitlöken.
Passera all vitlökspuré genom fin sil. Lägg all rostad vitlökspuré på rena glasburkar eller använd direkt till mitt kryddsmör.
Mer av Peter Nordin !
Citronsås med Limoncello
Såser,Peter Nordin,Vegetariskt
Denna citronsås fick många fina omnämnanden i media när jag och Carina startade Zink Grill 2008. Vi serverade såsen med schnitzlar av kalvfilé, salvia och smör. Vi blev belönade som årets krog 2009. Kanske citronsåsen bidrog...
Arancini Verdi
Vegetariskt,Förrätter / Antipasti,Peter Nordin
Risottobollar, en grön antipasti såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino ...
Tomatsås – Marinara
Underbart gott recept på äkta tomatsås Marinara. På Ruffino har vi avsatt en stor del av vår köksträdgård till att odla olika sorters ...
Historien om Vincisgrassi
Historien om Vincisgrassi. För några dagar sedan satt jag på torget i en liten by på en höjd över havet i Marche. Torre di Palme påminner..
Mer av Peter Nordin !
Musslor som i Venedig – Recept av Peter Nordin
Här ett recept från vår kommande kokbok och min Venedigtolkning av stadens läckra musslor. Vi är förlovade med världens bästa blåmusslor ...
Fettuccine Alfredo
Enkel, krämig och utsökt pastarätt från italien. Detta är Peter Nordins recept på rätten.