Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin
I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.
Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser:
- 250 gr vetemjöl special
- 200 gr strösocker
- 3 ägg
- 125 ml olivolja eller solrosolja
- 130 ml vatten
- 1 påse torrjäst för söta degar
- 1 nypa salt
- Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
- 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
- Florsocker efter smak
Gör så här:
Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.
Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.
Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.
Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.
Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin
I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.
Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.
Ingredienser:
- 250 gr vetemjöl special
- 200 gr strösocker
- 3 ägg
- 125 ml olivolja eller solrosolja
- 130 ml vatten
- 1 påse torrjäst för söta degar
- 1 nypa salt
- Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
- 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
- Florsocker efter smak
Gör så här:
Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.
Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.
Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.
Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.
Fyra fantastiska recept !
Torta di more e yogurt
En enkel kaka som kombinerar krämigheten i yoghurt med sötman i björnbären. En mjuk kaka utan smör som går snabbt att laga som ett ...
Spaghetti alla Gricia
Spaghetti alla gricia är en av de mest kända och älskade pastarätterna som förknippas med Rom. Ett enkelt recept baserat på bara tre ingredienser utöver
Arancini Verdi
Vegetariskt,Förrätter / Antipasti,Peter Nordin
Risottobollar, en grön antipasti såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino ...
Så lyckas du med napolitansk pizza i din hemmaugn
Tips,Reportage,Louise Laurenius,Pizza
Har du någonsin satt tänderna i en äkta napolitansk pizza? Visste du att det är stor skillnad på den och de pizzor som ofta serveras på pizzeriorna runt om i Sverige.
I Neapel har man nämligen förfinat konsten att göra en fluffig deg...