Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin

I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.

 

Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.

 

Ingredienser:

  • 250 gr vetemjöl special
  • 200 gr strösocker
  • 3 ägg
  • 125 ml olivolja eller solrosolja
  • 130 ml vatten
  • 1 påse torrjäst för söta degar
  • 1 nypa salt
  • Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
  • 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
  • Florsocker efter smak

 

Gör så här:

Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.

 

Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.

 

Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.

 

Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 
Ruffino Vinsanto Serelle

Torta all’olioItaliensk ”sockerkaka” gjord på olivolja med smak av apelsin

I Italien älskar man att äta söta bakverk till frukost, som den här ”oljekakan” är mjuk som ett moln och passar perfekt till en capuccino. Dessutom är den lättlagad, kräver få ingredienser, och på mindre än en timme har du en mjuk och väldoftande kaka som tack vare den aromatiska likören kommer att locka alla hungriga till köket.

 

Använd en relativt neutral och diskret olja, som t.ex. en mild olivolja eller solrosolja som inte övermannar de andra smakerna. Olja, som är huvudingrediensen i denna mjuka kaka säkerställer att kakan håller sig saftig i flera dagar.

 

Ingredienser:

  • 250 gr vetemjöl special
  • 200 gr strösocker
  • 3 ägg
  • 125 ml olivolja eller solrosolja
  • 130 ml vatten
  • 1 påse torrjäst för söta degar
  • 1 nypa salt
  • Zest av en apelsin (eller citron) efter smak
  • 1 msk apelsinlikör (eller limoncello)
  • Florsocker efter smak
Ruffino Vinsanto Serelle

Gör så här:

Knäck äggen i en stor skål och tillsätt strösockret. Vispa länge tills du får en lätt och fluffig blandning. Rör ner mjölet och jästen och tillsätt sedan olja och vatten, och slutligen salt, citronskal och likör. Blanda väl tills du får en smidig deg.

 

Smöra och mjöla en rund springform med en diameter på 24 cm.

 

Häll i blandningen, jämna ut väl och tillaga i varm ugn på 180° C i ca 35 minuter eller tills kakan är helt torr när du testar med en tandpetare.

 

Ta ut kakan från ugnen, låt den svalna och strö över florsocker.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Danubio Napoletano

Danubio Napoletano

Ett brioche-liknande brytbröd som är typisk för den historiska hamnstaden Neapel. Danubio napoletano består av små bullar fyllda med skinka och provolaost, och serveras ofta som en del av en aperitivo före middagen eller som mellanmål för barn.

Läs mer

Fusilli con pesto invernale

Fusilli con pesto invernale

Uttrycksfull och välsmakande - så kan man definiera den här pastan med en rik mer vintrig variant av pesto baserad på soltorkade tomater...

Läs mer

Insalata-di-tonno-e-carciofini

Insalata di tonno e carciofini

En god lite matigare sommarsallad med italienska smaker. Om det blir något kvar är det utmärkt pålägg till en panini!

Läs mer

Amaretti

Amaretti

Amaretti är små mandelkex med en intensiv smak som är mycket vanliga och älskade i många italienska regioner, från norr till söder.

Läs mer