Spaghetti al RancettoEn traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner om en blandning av spaghetti och tagliatelle. De är dock svåra att hitta i Sverige så vi har för enkelhetens skull använt oss spaghetti i receptet.
Ingredienser:
- 400 gr spaghetti
- 3 – 4 tomater
- 150 – 200 gr pancetta (el bacon) skuret i mindre kuber
- 1 gul lök
- 50 gr Pecorino Romano, riven
- 2 kvistar färsk mejram (eller efter smak)
- Olivolja, extra virgin
- Salt & peppar
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i ett par msk olja i 2 – 3 minuter, tillsätt sedan pancetta och fräs ytterligare 2 – 3 minuter på hög värme under omrörning.
Gör ett kryss på toppen av varje tomat och blanchera dem i kokande vatten i 1 minut, och lägg de direkt i isvatten. Låt tomaterna rinna av, skala och kärna ur dem. Skär dem i mindre tärningar och lägg dem i pannan. Låt allt puttra i cirka tio minuter tills det blivit en såsliknande konsistens och tillsätt sedan mejramsbladen och en nypa salt och peppar.
Koka spaghettin al dente och blanda med såsen. Servera med riven Pecorino Romano.
Läs mer:
Spaghetti al Rancetto
En traditionell pastarätt från Umbrien som är både lättlagad och smakrik. De umbriska pastasorterna umbricelli eller stringhetti påminner om en blandning av spaghetti och tagliatelle. De är dock svåra att hitta i Sverige så vi har för enkelhetens skull använt oss spaghetti i receptet.
Ingredienser:
- 400g spaghetti
- 3 – 4 tomater
- 150 – 200g pancetta (el bacon) skuret i mindre kuber
- 1 gul lök
- 50g Pecorino Romano, riven
- 2 kvistar färsk mejram (eller efter smak)
- Olivolja, extra virgin
- Salt & peppar
Gör så här:
Finhacka löken och fräs i ett par msk olja i 2 – 3 minuter, tillsätt sedan pancetta och fräs ytterligare 2 – 3 minuter på hög värme under omrörning.
Gör ett kryss på toppen av varje tomat och blanchera dem i kokande vatten i 1 minut, och lägg de direkt i isvatten. Låt tomaterna rinna av, skala och kärna ur dem. Skär dem i mindre tärningar och lägg dem i pannan. Låt allt puttra i cirka tio minuter tills det blivit en såsliknande konsistens och tillsätt sedan mejramsbladen och en nypa salt och peppar.
Koka spaghettin al dente och blanda med såsen. Servera med riven Pecorino Romano.
Läs mer:
Mer Pasta !
Pici Al Ragu Di Agnello
Pici med lammragu är en pastarätt med en rik och fyllig smak som hör ihop med våren. Det är enklast att göra såsen ..
Pasta con funghi al profumo di Marsala
En krämig och välsmakande pasta med svamp som får sin speciella karaktär av Marsala - det berömda starkvinet från Sicilien.
Pasta al limone
Pasta al limone. Koka pastan ”al dente”. Smält smöret i en stor panna och tillsätt det finrivna skalet av två citroner och låt det värmas en stund så att smakerna blandas.
Penne alla milanese
En underbar och lättlagad pasta ”som i Milano” med fylliga smaker av salsiccia och saffran, och som på norditalienskt manér även ...