Antico Risotto SabaudoRisotto med skinka och ost
Antico Ingredienser Risotto Sabaudo: (4 pers)
- 50 gr smör
- 1 finhackad medelstor gul lök
- 50 – 75 gr kokt skinka i tärningar
- 1 kvist rosmarin
- 400 gr avorioris
- 1 ½ dl vitt vin
- 1 ¼ liter kycklingbuljong
- 100 gr fontinaost i kuber (alternativt gruyère el liknande hårdost)
- 4 msk nyriven parmigiano
- Ev skivad el riven tryffel
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.
Häll på vinet, rör och koka tills det är absorberat. Tillsätt buljongen lite i taget och rör tills allt har kokat in. Efter ungefär 20 minuter ska riset vara krämigt men ”al dente”.
Rör i fontina och koka ytterligare 5 minuter. Strö till sist över parmesanosten. Servera varm med ev lite tryffel.
Läs också:
Recept på Pan dei morti (kakor)
Antico Risotto SabaudoRisotto med skinka och ost
Antico Ingredienser Risotto Sabaudo: (4 pers)
- 50 gr smör
- 1 finhackad medelstor gul lök
- 50 – 75 gr kokt skinka i tärningar
- 1 kvist rosmarin
- 400 gr avorioris
- 1 ½ dl vitt vin
- 1 ¼ liter kycklingbuljong
- 100 gr fontinaost i kuber (alternativt gruyère el liknande hårdost)
- 4 msk nyriven parmigiano
- Ev skivad el riven tryffel
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull, tillsätt löken och stek i ca 5 minuter tills den är mjuk men inte brynt. Lägg i skinkan och stek i en minut, tillsätt sedan rosmarin och ris. Rör tills riset är genomskinligt.
Häll på vinet, rör och koka tills det är absorberat. Tillsätt buljongen lite i taget och rör tills allt har kokat in. Efter ungefär 20 minuter ska riset vara krämigt men ”al dente”.
Rör i fontina och koka ytterligare 5 minuter. Strö till sist över parmesanosten. Servera varm med ev lite tryffel.
Läs också:
Recept på Pan dei morti (kakor)
Fyra fantastiska recept !
Spiedini di pollo alla Carbonara alla griglia
Förrätter / Antipasti,Peter Nordin,Fågel
Italienska kycklingspett med smak av Carbonara, recept av Peter Nordin
Vitello Tonnato
Vitello Tonnato. Kombinationen av kött och tonfisk har anor tillbaka till renässansen, men det traditionella receptet för Vitello tonnato
Ragú alla Bolognese
En mustig och smakrik köttfärsås. Detta är ett långkok och original receptet från Bologna. Ät denna äkta italienska rätt med pasta...
Limoncello Float
en italiensk dessert-drink på tre ingredienser: limoncello, prosecco och vanilj gelato. Enkel att förbereda och supergod!