Crostini di Polenta con FunghiGrillad polenta med svamp
Ingredienser Crostini di Polenta con Funghi: (4 pers)
- 1 liter vatten
- 3 dl (150 gr) polentamjöl (grovt malet majsmjöl)
- 1 tsk salt
- 3 msk osaltat smör
- 1 msk (eller mer vid behov) olivolja
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 350 – 400 gr färska champinjoner, halverade eller delade i 4 delar beroende på storlek
- 1 tsk hacka timjan eller rosmarin
- Salt och peppar
- 1 hackad tomat
- 1 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter. Rör om ofta tills polentan tjocknar och börjar släppa kanterna av kastrullen.
Smörj under tiden en ugnssäker form (ca 30 * 23 cm) med olja. Häll den färdiga polentan i formen och bred ut den med en stekspade som doppats i kallt vatten. Låt polentan svalna i rumstemperatur tills den stelnat, i ungefär en timme, eller täck över den med plastfolie och ställ den i kylen över natten.
Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivoljan. Fräs vitlöken under omrörning tills den har fått lite färg, i ungefär 30 sekunder. Rör ner champinjoner, timjan el rosmarin, salt och peppar. Fortsätt att fräsa och röra om ofta tills champinjonerna blir bruna, i ungefär 10 minuter.
Tillsätt tomaten och koka ihop röran i ytterligare cirka 10 minuter. Rör ner persiljan och lyft av stekpannan från värmen. Lägg på ett lock och håll den varm.
Sätt på ugnsgrillen. Skär polentan i portionsbitar, ca 8 st, och pensla dem med olivolja på båda sidor. Lägg dem på en bakplåt. Grilla dem i ungefär 3 minuter på varje sida eller tills de är knapriga och gyllenbruna på ytan.
Fördela svampröran på skivorna och strö över lite extra persilja innan servering.
Läs också:
Lasagne con burrata e aspargi
Vi gillar Burrata!
Pasta-recept
Crostini di Polenta con FunghiGrillad polenta med svamp
Ingredienser Crostini di Polenta con Funghi: (4 pers)
- 1 liter vatten
- 3 dl (150 gr) polentamjöl (grovt malet majsmjöl)
- 1 tsk salt
- 3 msk osaltat smör
- 1 msk (eller mer vid behov) olivolja
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- 350 – 400 gr färska champinjoner, halverade eller delade i 4 delar beroende på storlek
- 1 tsk hacka timjan eller rosmarin
- Salt och peppar
- 1 hackad tomat
- 1 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Börja med polentan. Koka upp vattnet i en stor kastrull. Häll försiktigt ner polentamjölet och vispa hela tiden så att det inte bildas klumpar. Tillsätt saltet. Minska till svag värme och låt koka i 30 – 40 minuter. Rör om ofta tills polentan tjocknar och börjar släppa kanterna av kastrullen.
Smörj under tiden en ugnssäker form (ca 30 * 23 cm) med olja. Häll den färdiga polentan i formen och bred ut den med en stekspade som doppats i kallt vatten. Låt polentan svalna i rumstemperatur tills den stelnat, i ungefär en timme, eller täck över den med plastfolie och ställ den i kylen över natten.
Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt olivoljan. Fräs vitlöken under omrörning tills den har fått lite färg, i ungefär 30 sekunder. Rör ner champinjoner, timjan el rosmarin, salt och peppar. Fortsätt att fräsa och röra om ofta tills champinjonerna blir bruna, i ungefär 10 minuter.
Tillsätt tomaten och koka ihop röran i ytterligare cirka 10 minuter. Rör ner persiljan och lyft av stekpannan från värmen. Lägg på ett lock och håll den varm.
Sätt på ugnsgrillen. Skär polentan i portionsbitar, ca 8 st, och pensla dem med olivolja på båda sidor. Lägg dem på en bakplåt. Grilla dem i ungefär 3 minuter på varje sida eller tills de är knapriga och gyllenbruna på ytan.
Fördela svampröran på skivorna och strö över lite extra persilja innan servering.
Läs också:
Lasagne con burrata e aspargi
Vi gillar Burrata!
Pasta-recept
Fyra fantastiska recept !
Umbrisk kycklingleverpaté
Förrätter / Antipasti,Tomas Bacoccoli
Mat av alla slag har alltid varit en självklar del av mitt liv. Det har alltid handlat om råvarorna och strävan efter enkelheten och ...
Secreto – Grillad spädgris
Låt köttet stå framme i rumstemperatur 5 – 10 minuter innan du skall grilla. Jag styckar köttet i mindre delar, 10 x 12 cm. Jag brukar ...