Närhet är kärlek

Text och foto av: Peter Nordin
Recept: Hans Alfredson

Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång jag doppar mitt bröd i en skål med god olivolja. Många gånger vattnas mina ögon av glädje och jag njuter extra. Så kan livet te sig på landsbygden i Italien och speciellt på vår kulle i Marche.

 

oliver

 

De första spåren av oliver sägs vara 42 000 år gamla och hittades i trakterna runt Sahara. På Kreta, där jag tidigare bodde i tre år, har man funnit odlingar som är daterade 5 000 år tillbaka i tiden. Olivträdet och olivoljan är ständigt omnämnd i den grekiska mytologin, i de egyptiska hieroglyferna och i bibeln. Allt detta sköljer över en när vi i soluppgången vaknar för att skörda våra oliver i september och i oktober.

 

olivolja

 

Vi tillverkar en liten mängd “extra virgin olivolja” varje år från egna träd här på Casa San Ruffino, mitt i Italien. Vi plockar oliverna för hand, en och en, mycket tidigt på morgonen medan det är svalt, så vår olja blir kallpressad. Bara några timmar efter skörd åker vi fem minuter till vår kvarn. Där pressas oliverna till gudomlig grönaktig fyllig olja. Den är fruktig, kryddig, smak av fänkål och chili med lång smak och stor bouquet. Vi använder alltid två sorters olivolja. En exklusiv, extra virgin olivolja och en enklare olivolja som vi använder i stekpannan.

För många år sedan producerade jag en revy med Hans Alfredson, Peter Dalle och Tina Ahlin på restaurang Prinsen – ”Prinskorv under taket”, en revy som blev en megahit. Herr Alfredson var också medlem i Gastronomiska Akademien. Han menade att det mesta i matlagningen redan hade skapats och kombinerats och mycket var nya versioner av gamla maträtter. Däremot ansåg Hans att ’soppa på oliver’ var något som inte skapats och på så vis uppfann han en maträtt som ingen tidigare hade lagat. Under repetitionerna på Prinsen lagade vi denna vid flertal tillfällen med Carinas surdegsbröd och han var extra stolt för sitt bidrag till den gastronomiska historien. Vid några tillfällen serverade Alfredson denna soppa till Gastronomiska Akademiens högtidsstunder.

 

prinskorv-under-taket

 

Här receptet, som skall tillskrivas Hans Alfredson.

Soppa på oliver
Ingredienser:

  • 100 g babyspenat
  • 4 dl sardellfyllda oliver 4 dl vispgrädde
  • 6 dl kalvbuljong
  • ev litet pressad citron

Till servering

  • timjan eller persilja
  • olivolja
  • parmesanost
  • 4 stora skivor surdegsbröd

 

Gör så här:
Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka några minuter på svag värme.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt några droppar pressad citron. Häll upp i djupa tallrikar och toppa med färsk timjan.

Rosta grovt surdegsbröd, ringla rejält med olivolja över brödskivorna och toppa med nyriven 24 månaders parmesan.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Närhet är kärlek

Text och foto av: Peter Nordin
Recept: Hans Alfredson

Närheten till råvaran ger vördnad och respekt varje gång jag doppar mitt bröd i en skål med god olivolja. Många gånger vattnas mina ögon av glädje och jag njuter extra. Så kan livet te sig på landsbygden i Italien och speciellt på vår kulle i Marche.

 

oliver

 

De första spåren av oliver sägs vara 42 000 år gamla och hittades i trakterna runt Sahara. På Kreta, där jag tidigare bodde i tre år, har man funnit odlingar som är daterade 5 000 år tillbaka i tiden. Olivträdet och olivoljan är ständigt omnämnd i den grekiska mytologin, i de egyptiska hieroglyferna och i bibeln. Allt detta sköljer över en när vi i soluppgången vaknar för att skörda våra oliver i september och i oktober.

Vi tillverkar en liten mängd “extra virgin olivolja” varje år från egna träd här på Casa San Ruffino, mitt i Italien. Vi plockar oliverna för hand, en och en, mycket tidigt på morgonen medan det är svalt, så vår olja blir kallpressad. Bara några timmar efter skörd åker vi fem minuter till vår kvarn. Där pressas oliverna till gudomlig grönaktig fyllig olja. Den är fruktig, kryddig, smak av fänkål och chili med lång smak och stor bouquet. Vi använder alltid två sorters olivolja. En exklusiv, extra virgin olivolja och en enklare olivolja som vi använder i stekpannan.

 

olivolja

 

För många år sedan producerade jag en revy med Hans Alfredson, Peter Dalle och Tina Ahlin på restaurang Prinsen – ”Prinskorv under taket”, en revy som blev en megahit. Herr Alfredson var också medlem i Gastronomiska Akademien. Han menade att det mesta i matlagningen redan hade skapats och kombinerats och mycket var nya versioner av gamla maträtter. Däremot ansåg Hans att ’soppa på oliver’ var något som inte skapats och på så vis uppfann han en maträtt som ingen tidigare hade lagat. Under repetitionerna på Prinsen lagade vi denna vid flertal tillfällen med Carinas surdegsbröd och han var extra stolt för sitt bidrag till den gastronomiska historien. Vid några tillfällen serverade Alfredson denna soppa till Gastronomiska Akademiens högtidsstunder.

 

prinskorv-under-taket

Här kommer receptet, som skall tillskrivas Hans Alfredson.

Soppa på oliver
Ingredienser:

  • 100 g babyspenat
  • 4 dl sardellfyllda oliver 4 dl vispgrädde
  • 6 dl kalvbuljong
  • ev litet pressad citron

Till servering

  • timjan eller persilja
  • olivolja
  • parmesanost
  • 4 stora skivor surdegsbröd

 

Gör så här:
Mixa spenat, oliver, grädde och buljong i matberedaren någon minut och stjälp upp i en tjockbottnad kastrull och låt blandningen koka några minuter på svag värme.

Smaka av med salt och peppar och eventuellt några droppar pressad citron. Häll upp i djupa tallrikar och toppa med färsk timjan.

Rosta grovt surdegsbröd, ringla rejält med olivolja över brödskivorna och toppa med nyriven 24 månaders parmesan.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Det okända och fascinerande Marche

Det okända och fascinerande Marche

Vi är tvungna att vara uppe med tuppen, ja du måste gå upp extra tidigt, innan solen lyfter sina strålar över Sibillinibergens vackra toppar, som fortfarande har spår av snö på vissa ställen.

Read More

cacio-e-pepe

Cacio e Pepe av Peter Nordin

Cacio e Pepe, ett recept av Peter Nordin - den kända kocken som bland annat ägt restaurang Prinsen i Stockholm. www.godaitalien.se.

Read More

Arancini-Verdi

Arancini Verdi

Risottobollar, en grön antipasti såsom vi ibland serverar den, som en fin start på vår dining här på Ruffino ...

Read More

En glädjefylld tradition

En glädjefylld tradition

Aperitivo är en viktig, glädjefylld och stämningshöjande tradition i Italien - och speciellt i min region Marche

Read More

Mer av Peter Nordin !

Soppa på linser från Castelluccio
Soppa på linser från Castelluccio

Denna underbara soppa på linser är återkommande på Ruffino, till gästers och familjens stora glädje. Från början en klassisk ”cucina povera primo”.

Read More

Matlängtan

Vi lagar de enklaste rätterna, för att fokusera på smaken. Vi håller fast vid denna princip under hela matlagningen och skapandeprocessen. Vi har under 35 år rest, studerat och förkovrat oss för att utveckla våra tekniker och lära oss hur man pressar ut så mycket smak som möjligt ur en råvara...

Read More