Potatissallad på italienskt vis

Text av: Peter Nordin

En underbar, enkel och lätt potatissallad som du kan kombinera på olika sätt. När andan faller på så toppar vi med lövtunna krispiga skivor av guanciale (griskind) som jag rostat på bleck i ugnen, eller små duttar av Kalix-löjrom. Gott också är små karamelliserad tärningar av svärdfisk, 1⁄2 cm tärningar som toppas med råsocker och behandlas med en brûlée-brännare.

Vi garnerar gärna med mynta och basilika när dessa växer i vår trädgård. Riv gärna litet citronskal över salladen innan servering, det ger en fin kick.

På enkelt vis kan du blanda i strimlor av äpple och selleri och toppa med hackade rostade valnötter. På så vis har du kvickt skapat en variant av en Waldorfsallad Ja, du ser hur enkelt du kan utveckla denna sallad efter egen pipa. Men den är jättegod precis som på bilden.

 

Ingredienser: (4 personer)

  • 3 stora fasta potatisar
  • Majonnäs
  • 2 äggulor
  • 1 tesked vit balsamvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1⁄2 tsk citronjuice plus extra till servering 300 ml rapsolja
  • 100 gram riven parmesan
  • 1 liten bunt bladpersilja 100 ml extra virgin olivolja Citronjuice

 

Gör så här:
Skala och skiva potatisen på mandolin, 2 – 3 mm tjocka skivor och strimla sedan som tändstickor med vass kockkniv.
Lägg potatisen iskallt vatten och spola 20–30 minuter. Nu skall du få bort all stärkelse ur potatisen.

 

Majonnäs:
Lägg äggulor, vinäger, Dijon och citronjuice i en liten blender. Du kan gärna dubbla receptet och spara majonnäsen som inte går åt i kylen. Gott till det mesta. Mixa på medelhastighet och tillsatt rapsoljan i tunn stråle så du får till en emulsion. Spä eventuellt med vatten så majonnäsen inte blir för tjock. Tillsätt parmesan och mixa till slät krämig konsistens. Smaka av sältan. Lägg i en bunke och ställ in i kylen.

Koka upp lätt saltat vatten på spisen. Arrangera en bunke med is och kallt vatten och ställ bredvid spisen. Häll av allt vatten från den sköljda potatisen och koka 20 – 30 sekunder. Potatisen skall ha kvar sin spänst, men inte sin råa karaktär. Lägg alla strimlor i isvattnet och låt potatisen bli helt kall. Sila och sprid ut potatisen på hushållspapper. Nu skall strimlorna bli torra. Plocka bladen från persiljan och lägg i isvatten, så de får tillbaka sin krispighet. Lägg ut bladen på hushållspapper för att torka.

Blanda samman majonnäsen och potatisstrimlorna. Smaka av med salt och nymalen svart peppar. Lägg persiljan i liten bunke och krydda med citron och extra virgin olivolja. Lägg upp som på bilden. Urgott och enkelt.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Potatissallad på italienskt vis

Text av: Peter Nordin

En underbar, enkel och lätt potatissallad som du kan kombinera på olika sätt. När andan faller på så toppar vi med lövtunna krispiga skivor av guanciale (griskind) som jag rostat på bleck i ugnen, eller små duttar av Kalix-löjrom. Gott också är små karamelliserad tärningar av svärdfisk, 1⁄2 cm tärningar som toppas med råsocker och behandlas med en brûlée-brännare.

Vi garnerar gärna med mynta och basilika när dessa växer i vår trädgård. Riv gärna litet citronskal över salladen innan servering, det ger en fin kick.

På enkelt vis kan du blanda i strimlor av äpple och selleri och toppa med hackade rostade valnötter. På så vis har du kvickt skapat en variant av en Waldorfsallad Ja, du ser hur enkelt du kan utveckla denna sallad efter egen pipa. Men den är jättegod precis som på bilden.

 

Ingredienser: (4 personer)

  • 3 stora fasta potatisar
  • Majonnäs
  • 2 äggulor
  • 1 tesked vit balsamvinäger
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1⁄2 tsk citronjuice plus extra till servering 300 ml rapsolja
  • 100 gram riven parmesan
  • 1 liten bunt bladpersilja 100 ml extra virgin olivolja Citronjuice

Gör så här:
Skala och skiva potatisen på mandolin, 2 – 3 mm tjocka skivor och strimla sedan som tändstickor med vass kockkniv.
Lägg potatisen iskallt vatten och spola 20–30 minuter. Nu skall du få bort all stärkelse ur potatisen.

 

Majonnäs:
Lägg äggulor, vinäger, Dijon och citronjuice i en liten blender. Du kan gärna dubbla receptet och spara majonnäsen som inte går åt i kylen. Gott till det mesta. Mixa på medelhastighet och tillsatt rapsoljan i tunn stråle så du får till en emulsion. Spä eventuellt med vatten så majonnäsen inte blir för tjock. Tillsätt parmesan och mixa till slät krämig konsistens. Smaka av sältan. Lägg i en bunke och ställ in i kylen.

Koka upp lätt saltat vatten på spisen. Arrangera en bunke med is och kallt vatten och ställ bredvid spisen. Häll av allt vatten från den sköljda potatisen och koka 20 – 30 sekunder. Potatisen skall ha kvar sin spänst, men inte sin råa karaktär. Lägg alla strimlor i isvattnet och låt potatisen bli helt kall. Sila och sprid ut potatisen på hushållspapper. Nu skall strimlorna bli torra. Plocka bladen från persiljan och lägg i isvatten, så de får tillbaka sin krispighet. Lägg ut bladen på hushållspapper för att torka.

Blanda samman majonnäsen och potatisstrimlorna. Smaka av med salt och nymalen svart peppar. Lägg persiljan i liten bunke och krydda med citron och extra virgin olivolja. Lägg upp som på bilden. Urgott och enkelt.

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Mer av Peter Nordin !

Italienskt kryddsmör

Italienskt kryddsmör

Lägg smöret i en skål och rör om med en gummispatel tills smöret är krämigt.Tillsätt de återstående ingredienserna och rör om för att ...

Read More

Agnello Cacio e ova

Agnello Cacio e ova

”Agnello Cacio e ova” är en maträtt från Abruzzerna, där lamm anses vara det mest delikata av allt kött. Den går även att finna i Marche i ...

Read More

Jakten på en svunnen tid. Gröna kullar

Jakten på en svunnen tid

Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.

Read More

Avenotto

Avenotto

Avenotto. Jag vet inte riktigt vad jag skall kalla denna rätt. Huvudråvaran är havre, som heter ”avena” på italienska. Jag hittade på ett eget italienskt namn till skapelsen:

Read More

Mer av Peter Nordin !

Trädgårdsmästarens mosiga bönor med blandade örter
Trädgårdsmästarens bönor med blandade örter

Häll av och sila bönorna, men spar vätskan. Den skall delvis med i tillagningen. Lägg olivoljan i en kastrull och sautera purjolöken ...

Read More

Ett litet kåseri dagarna efter påsk
Ett litet kåseri dagarna efter påsk

Varje gång jag ser ett konstverk, njuter ett gott vin, skördar grönsaker från vår köksträdgård - vill jag associera detta med gastronomi ...

Read More