Potatissallad på italienskt vis
Text av: Peter Nordin
En underbar, enkel och lätt potatissallad som du kan kombinera på olika sätt. När andan faller på så toppar vi med lövtunna krispiga skivor av guanciale (griskind) som jag rostat på bleck i ugnen, eller små duttar av Kalix-löjrom. Gott också är små karamelliserad tärningar av svärdfisk, 1⁄2 cm tärningar som toppas med råsocker och behandlas med en brûlée-brännare.
Vi garnerar gärna med mynta och basilika när dessa växer i vår trädgård. Riv gärna litet citronskal över salladen innan servering, det ger en fin kick.
På enkelt vis kan du blanda i strimlor av äpple och selleri och toppa med hackade rostade valnötter. På så vis har du kvickt skapat en variant av en Waldorfsallad Ja, du ser hur enkelt du kan utveckla denna sallad efter egen pipa. Men den är jättegod precis som på bilden.
Ingredienser: (4 personer)
- 3 stora fasta potatisar
- Majonnäs
- 2 äggulor
- 1 tesked vit balsamvinäger
- 1 tsk Dijonsenap
- 1⁄2 tsk citronjuice plus extra till servering 300 ml rapsolja
- 100 gram riven parmesan
- 1 liten bunt bladpersilja 100 ml extra virgin olivolja Citronjuice
Gör så här:
Skala och skiva potatisen på mandolin, 2 – 3 mm tjocka skivor och strimla sedan som tändstickor med vass kockkniv.
Lägg potatisen iskallt vatten och spola 20–30 minuter. Nu skall du få bort all stärkelse ur potatisen.
Majonnäs:
Lägg äggulor, vinäger, Dijon och citronjuice i en liten blender. Du kan gärna dubbla receptet och spara majonnäsen som inte går åt i kylen. Gott till det mesta. Mixa på medelhastighet och tillsatt rapsoljan i tunn stråle så du får till en emulsion. Spä eventuellt med vatten så majonnäsen inte blir för tjock. Tillsätt parmesan och mixa till slät krämig konsistens. Smaka av sältan. Lägg i en bunke och ställ in i kylen.
Koka upp lätt saltat vatten på spisen. Arrangera en bunke med is och kallt vatten och ställ bredvid spisen. Häll av allt vatten från den sköljda potatisen och koka 20 – 30 sekunder. Potatisen skall ha kvar sin spänst, men inte sin råa karaktär. Lägg alla strimlor i isvattnet och låt potatisen bli helt kall. Sila och sprid ut potatisen på hushållspapper. Nu skall strimlorna bli torra. Plocka bladen från persiljan och lägg i isvatten, så de får tillbaka sin krispighet. Lägg ut bladen på hushållspapper för att torka.
Blanda samman majonnäsen och potatisstrimlorna. Smaka av med salt och nymalen svart peppar. Lägg persiljan i liten bunke och krydda med citron och extra virgin olivolja. Lägg upp som på bilden. Urgott och enkelt.
Potatissallad på italienskt vis
Text av: Peter Nordin
En underbar, enkel och lätt potatissallad som du kan kombinera på olika sätt. När andan faller på så toppar vi med lövtunna krispiga skivor av guanciale (griskind) som jag rostat på bleck i ugnen, eller små duttar av Kalix-löjrom. Gott också är små karamelliserad tärningar av svärdfisk, 1⁄2 cm tärningar som toppas med råsocker och behandlas med en brûlée-brännare.
Vi garnerar gärna med mynta och basilika när dessa växer i vår trädgård. Riv gärna litet citronskal över salladen innan servering, det ger en fin kick.
På enkelt vis kan du blanda i strimlor av äpple och selleri och toppa med hackade rostade valnötter. På så vis har du kvickt skapat en variant av en Waldorfsallad Ja, du ser hur enkelt du kan utveckla denna sallad efter egen pipa. Men den är jättegod precis som på bilden.
Ingredienser: (4 personer)
- 3 stora fasta potatisar
- Majonnäs
- 2 äggulor
- 1 tesked vit balsamvinäger
- 1 tsk Dijonsenap
- 1⁄2 tsk citronjuice plus extra till servering 300 ml rapsolja
- 100 gram riven parmesan
- 1 liten bunt bladpersilja 100 ml extra virgin olivolja Citronjuice
Gör så här:
Skala och skiva potatisen på mandolin, 2 – 3 mm tjocka skivor och strimla sedan som tändstickor med vass kockkniv.
Lägg potatisen iskallt vatten och spola 20–30 minuter. Nu skall du få bort all stärkelse ur potatisen.
Majonnäs:
Lägg äggulor, vinäger, Dijon och citronjuice i en liten blender. Du kan gärna dubbla receptet och spara majonnäsen som inte går åt i kylen. Gott till det mesta. Mixa på medelhastighet och tillsatt rapsoljan i tunn stråle så du får till en emulsion. Spä eventuellt med vatten så majonnäsen inte blir för tjock. Tillsätt parmesan och mixa till slät krämig konsistens. Smaka av sältan. Lägg i en bunke och ställ in i kylen.
Koka upp lätt saltat vatten på spisen. Arrangera en bunke med is och kallt vatten och ställ bredvid spisen. Häll av allt vatten från den sköljda potatisen och koka 20 – 30 sekunder. Potatisen skall ha kvar sin spänst, men inte sin råa karaktär. Lägg alla strimlor i isvattnet och låt potatisen bli helt kall. Sila och sprid ut potatisen på hushållspapper. Nu skall strimlorna bli torra. Plocka bladen från persiljan och lägg i isvatten, så de får tillbaka sin krispighet. Lägg ut bladen på hushållspapper för att torka.
Blanda samman majonnäsen och potatisstrimlorna. Smaka av med salt och nymalen svart peppar. Lägg persiljan i liten bunke och krydda med citron och extra virgin olivolja. Lägg upp som på bilden. Urgott och enkelt.
Mer av Peter Nordin !
Risotto alla Parmigiana av Peter Nordin
Att tillaga denna rätt anses vara en konst i Italien. Jag har lärt mig denna konst på italienska stjärnrestauranger och hos gamla tanter på...
Torta di biscotti e cioccolato
En underbar och krämig italiensk tårta av choklad och mascarpone och en botten av biscotti.
Salsa tonnato
Min tonnatosås har släktskap med en Caesardressing men är fylligare och helt enkelt godare än de traditionella tonnato-såserna. Denna kräm...
Spaghetti alle Vongole av Peter Nordin
Pasta,Peter Nordin,Fisk/skaldjur
Spaghetti alle vongole har sitt ursprung i Neapel, på den italienska kusten. Musslor har utgjort en del av den lokala gastronomin sedan ...
Mer av Peter Nordin !
Hasselbackspotatis på italienska
Skala potatisarna och lägg i kallt vatten. Spola 5 minuter. Låt rinna av på hushållspapper så de blir helt torra. Sätt ugnen på 200°...
Jakten på en svunnen tid
Från början skulle detta vara ett kort reportage om en liten producent av korvar och skinkor i Marche! Men i stället fick jag ge mig ut på en resa genom historien i Keltisk mystik, lära mig om vildmarkerna i Abruzzerna, träffa en familj med passion och möta Marches drottning av Porchetta.