Torta PinocchioPinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Det här är en riktigt klassisk sommartårta som är känd under många namn. Kopplingen till Pinocchio är oklar, men den sägs ha sitt ursprung från Romtrakten och förekommer i italienska kokböcker redan på 1600-talet.

Läs mer om historien

Pinocchio är en italiensk sagoberättelse från 1880-talet skriven av Carlo Collodi. Den fattige dockmakaren Geppetto finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka av. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Geppetto döper den till Pinocchio eftersom den är gjord av pinjeträ – pinocchio är italienska för tallfrö. Varje gång dockan ljuger får han näsan förlängd, men till slut visar sig dock Pinocchio snäll och får bli en riktig pojke.

Den numera världsberömda boken har sedan översatts till mer än 200 språk, blivit en animerad film av Disney och finns till och med representerad som en nio meter hög skulptur i Borås av alla ställen !

 

Ingredienser:

Sockerkaksbotten: 

  • 75 g smör
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

 

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

 

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 msk limoncello
  • 500g färska jordgubbar

 

Gör så här:

Sockerkaksbotten:

Sätt ugnen på 150° C. Vispa smör och socker poröst. Separera äggen. Vispa ned äggulorna, en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör ned mjölken. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och pensla pappret med matolja. Bred sedan ut smeten på pappret med en slickepott.

 

Maräng:

Vispa vitorna till ett hårt skum. Viktigt här att äggvitorna vispas ordentligt! Tillsätt försiktigt sockret under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Bred marängen ovanpå den andra smeten. Strö på mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

 

Montering:

Vispa grädden och addera limoncello efter smak. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och skivade jordgubbar på ena halvan. Lägg över den andra halvan och toppa med bär.

 

Missa inte:

Paolo’s Tiramisú

Cantucci Toscani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Torta PinocchioPinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Det här är en riktigt klassisk sommartårta som är känd under många namn. Kopplingen till Pinocchio är oklar, men den sägs ha sitt ursprung från Romtrakten och förekommer i italienska kokböcker redan på 1600-talet.

Läs mer om historien

Pinocchio är en italiensk sagoberättelse från 1880-talet skriven av Carlo Collodi. Den fattige dockmakaren Geppetto finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka av. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Geppetto döper den till Pinocchio eftersom den är gjord av pinjeträ – pinocchio är italienska för tallfrö. Varje gång dockan ljuger får han näsan förlängd, men till slut visar sig dock Pinocchio snäll och får bli en riktig pojke.

Den numera världsberömda boken har sedan översatts till mer än 200 språk, blivit en animerad film av Disney och finns till och med representerad som en nio meter hög skulptur i Borås av alla ställen !

 

Ingredienser:

Sockerkaksbotten: 

  • 75 g smör
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

 

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

 

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 msk limoncello
  • 500g färska jordgubbar

Gör så här:

Sockerkaksbotten:

Sätt ugnen på 150° C. Vispa smör och socker poröst. Separera äggen. Vispa ned äggulorna, en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör ned mjölken. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och pensla pappret med matolja. Bred sedan ut smeten på pappret med en slickepott.

 

Maräng:

Vispa vitorna till ett hårt skum. Viktigt här att äggvitorna vispas ordentligt! Tillsätt försiktigt sockret under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Bred marängen ovanpå den andra smeten. Strö på mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

 

Montering:

Vispa grädden och addera limoncello efter smak. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och skivade jordgubbar på ena halvan. Lägg över den andra halvan och toppa med bär.

 

Missa inte:

Paolo’s Tiramisú

Cantucci Toscani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Limoncellotryffel

Limoncellotryffel

Italienskt julgodis med smak av citronlikören limoncello…

Read More

Cannoli-al-limoncello

Cannoli al limoncello

Detta är klassiska sicilianska bakverk med smak av syrlig…

Read More

Pici Al Ragu Di Agnello

Pici med lammragu är en pastarätt med en rik och fyllig…

Read More

Peter-Nordins-Tiramisù

Peter Nordins Tiramisù

Tiramisù. Nu skall vi göra italiensk maräng. Du behöver en…

Read More