Torta PinocchioPinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Det här är en riktigt klassisk sommartårta som är känd under många namn. Kopplingen till Pinocchio är oklar, men den sägs ha sitt ursprung från Romtrakten och förekommer i italienska kokböcker redan på 1600-talet.

Läs mer om historien

Pinocchio är en italiensk sagoberättelse från 1880-talet skriven av Carlo Collodi. Den fattige dockmakaren Geppetto finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka av. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Geppetto döper den till Pinocchio eftersom den är gjord av pinjeträ – pinocchio är italienska för tallfrö. Varje gång dockan ljuger får han näsan förlängd, men till slut visar sig dock Pinocchio snäll och får bli en riktig pojke.

Den numera världsberömda boken har sedan översatts till mer än 200 språk, blivit en animerad film av Disney och finns till och med representerad som en nio meter hög skulptur i Borås av alla ställen !

 

Ingredienser:

Sockerkaksbotten: 

  • 75 g smör
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

 

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

 

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 msk limoncello
  • 500g färska jordgubbar

 

Gör så här:

Sockerkaksbotten:

Sätt ugnen på 150° C. Vispa smör och socker poröst. Separera äggen. Vispa ned äggulorna, en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör ned mjölken. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och pensla pappret med matolja. Bred sedan ut smeten på pappret med en slickepott.

 

Maräng:

Vispa vitorna till ett hårt skum. Viktigt här att äggvitorna vispas ordentligt! Tillsätt försiktigt sockret under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Bred marängen ovanpå den andra smeten. Strö på mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

 

Montering:

Vispa grädden och addera limoncello efter smak. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och skivade jordgubbar på ena halvan. Lägg över den andra halvan och toppa med bär.

 

Missa inte:

Paolo’s Tiramisú

Cantucci Toscani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Torta PinocchioPinocchiotårta gjord på sockerkaksbotten med maräng, toppad med limoncello-grädde och färska bär.

Det här är en riktigt klassisk sommartårta som är känd under många namn. Kopplingen till Pinocchio är oklar, men den sägs ha sitt ursprung från Romtrakten och förekommer i italienska kokböcker redan på 1600-talet.

Läs mer om historien

Pinocchio är en italiensk sagoberättelse från 1880-talet skriven av Carlo Collodi. Den fattige dockmakaren Geppetto finner en dag ett stycke pinjeträ som han skapar en docka av. Som i ett mirakel visar sig dockan börja leva. Geppetto döper den till Pinocchio eftersom den är gjord av pinjeträ – pinocchio är italienska för tallfrö. Varje gång dockan ljuger får han näsan förlängd, men till slut visar sig dock Pinocchio snäll och får bli en riktig pojke.

Den numera världsberömda boken har sedan översatts till mer än 200 språk, blivit en animerad film av Disney och finns till och med representerad som en nio meter hög skulptur i Borås av alla ställen !

 

Ingredienser:

Sockerkaksbotten: 

  • 75 g smör
  • 5 äggulor
  • 4 msk mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver

 

Maräng:

  • 5 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 50 g mandelspån

 

Fyllning:

  • 4 dl vispgrädde
  • 2-3 msk limoncello
  • 500g färska jordgubbar

Gör så här:

Sockerkaksbotten:

Sätt ugnen på 150° C. Vispa smör och socker poröst. Separera äggen. Vispa ned äggulorna, en i taget. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten. Rör ned mjölken. Lägg ett bakplåtspapper på en långpanna och pensla pappret med matolja. Bred sedan ut smeten på pappret med en slickepott.

 

Maräng:

Vispa vitorna till ett hårt skum. Viktigt här att äggvitorna vispas ordentligt! Tillsätt försiktigt sockret under fortsatt vispning. Vispa till en fast marängsmet. Bred marängen ovanpå den andra smeten. Strö på mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Ta av kakan från plåten och låt svalna.

 

Montering:

Vispa grädden och addera limoncello efter smak. Dela kakan på mitten. Lägg grädde och skivade jordgubbar på ena halvan. Lägg över den andra halvan och toppa med bär.

 

Missa inte:

Paolo’s Tiramisú

Cantucci Toscani

Följ oss på:

 

Följ oss på:

 

Fyra fantastiska recept !

Aperitivo – ett kulturellt fenomen

Aperitivo – ett kulturellt fenomen

Ordet aperitivo har sitt ursprung i latinets aperire – att öppna. Och det är just där jag vill öppna denna artikel. Bokstavligen. För, för att kunna förstå italienarnas kultur idag, är det ofta intressant att blicka tillbaka i tiden.

Läs mer

Lasagna bianca con pesto – Vegetarisk lasagne

En något lättare variant av den klassiska lasagnen som dessutom är helt vegetarisk och otroligt god!

Läs mer

Bistecca-alla-fiorentina

Bistecca alla Fiorentina

Bistecca alla Fiorentina. Om du gillar grillat kött får du ditt lystmäte här! För att lyckas med din Bistecca är det först och främst

Läs mer

Amaretto Sour

Amaretto Sour

En söt drink som görs med den italienska mandellikören amaretto.

Läs mer