Vi gillar: Taleggio

Vi gillar: Taleggio

Taleggio är en halvmjuk kittost från Val Taleggio-dalen några mil norr om Bergamo i regionen Lombardiet. Det är en ost med anor tillbaka till antiken, och är därmed en av de allra äldsta mjuka ostarna vi känner till. Redan den gamle tänkaren Cicero nämner osten i sina texter, och det sägs att självaste Casanova tog taleggio innan sina erövringar på grund av dess rykte som ett subtilt afrodisiakum! Taleggio görs på komjölk och tillverkas varje höst och vinter för att sedan lagras mellan 6–10 veckor. Osten tvättas en gång i veckan med saltvatten vilket ger den sitt tunna skal med sin karaktäristiska färg som går i skalan orange till grårosa. Idag görs taleggio av både pastöriserad och opastöriserad mjölk, både på mindre gårdar och på större fabriker. På en äkta taleggio ska det finnas en speciell märkning inpressad i ostens övre kant. Denna består av fyra cirklar med ett särskilt märke i mitten på en av cirklarna. Osten har en ganska kraftig doft men upplevs mildare i smaken. Aromerna går mot det gräsiga och jordiga hållet med toner som påminner om svamp. Med sin höga fetthalt har den en mjuk och krämig konsistens. Taleggio är god att äta som den är som avslutning på en måltid, och trivs bra med söta tillbehör som färsk frukt, honung eller marmelad som kontrast till ostens sälta och höga fetthalt. Den är även god att ha i sallader eller på en bruschetta med tomater och örter. Tack vare sina fina smältegenskaper är den också väldigt god till risotto, pasta eller polenta, gärna ackompanjerad av ett gott glas rödvin. En god risotto med Taleggio: Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Vi gillar: Taleggio

Taleggio är en halvmjuk kittost från Val Taleggio-dalen några mil norr om Bergamo i regionen Lombardiet. Det är en ost med anor tillbaka till antiken, och är därmed en av de allra äldsta mjuka ostarna vi känner till. Redan den gamle tänkaren Cicero nämner osten i sina texter, och det sägs att självaste Casanova tog taleggio innan sina erövringar på grund av dess rykte som ett subtilt afrodisiakum! Taleggio görs på komjölk och tillverkas varje höst och vinter för att sedan lagras mellan 6–10 veckor. Osten tvättas en gång i veckan med saltvatten vilket ger den sitt tunna skal med sin karaktäristiska färg som går i skalan orange till grårosa. Idag görs taleggio av både pastöriserad och opastöriserad mjölk, både på mindre gårdar och på större fabriker. På en äkta taleggio ska det finnas en speciell märkning inpressad i ostens övre kant. Denna består av fyra cirklar med ett särskilt märke i mitten på en av cirklarna. 

 Osten har en ganska kraftig doft men upplevs mildare i smaken. Aromerna går mot det gräsiga och jordiga hållet med toner som påminner om svamp. Med sin höga fetthalt har den en mjuk och krämig konsistens. Taleggio är god att äta som den är som avslutning på en måltid, och trivs bra med söta tillbehör som färsk frukt, honung eller marmelad som kontrast till ostens sälta och höga fetthalt. Den är även god att ha i sallader eller på en bruschetta med tomater och örter. Tack vare sina fina smältegenskaper är den också väldigt god till risotto, pasta eller polenta, gärna ackompanjerad av ett gott glas rödvin. En god risotto med Taleggio: Risotto con zucchine pancetta e taleggio

Fyra fantastiska recept !

Salame di cioccolato

Salame Di Cioccolato

Chokladsalami är en enkel och smarrig efterrätt gjord på choklad och kex vars form liknar en salami! Det är en klassiker i den italienska ...

Läs mer

Insalata di fave e pecorino

Insalata di fave e pecorino

Insalata. I Rom är det en tradition att äta nyskördade bondbönor, fave, tillsammans med bitar av Pecorino som en del av 1 maj-firandet! Här har vi utvecklat receptet till en god sallad som smakar fint i vårsolen tillsammans med ett glas lokalt friskt vitt vin som t.ex. en Frascati.

Läs mer

spaghetti-al-carbonara

Spaghetti alla Carbonara

Ett klassiskt italienskt recept på Spaghetti alla Carbonara. Pastan är enkel att tillaga, krämig och självklart äkta italiensk!

Läs mer

Italiensk tomatvinägrett

Hacka dessa fint på skärbrädan och lägg i en skål. Tillsätt vinägern och honungen och blanda med en liten visp. Salta och peppra. Låt stå ...

Läs mer

E-post: info@godaitalien.se  |  Birger Jarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm
Telefon: 08 – 411 32 70  |  E-post: info@godaitalien.se  |  BirgerJarlsgatan 55  |  111 45 Stockholm